Alberto Tomba, Ingemar Stenmark in Jure Košir spadajo med legende alpskega smučanja. Foto: MMC RTV SLO
Alberto Tomba, Ingemar Stenmark in Jure Košir spadajo med legende alpskega smučanja. Foto: MMC RTV SLO

Športni SOS tokrat odgovarja na vprašanje, ki se dotika dveh izmed najuspešnejših slovenskih smučarjev.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


533. Velikokrat slišim predvsem starejše, kako se spominjajo "starih" časov in govorijo, kako so naši imeli smolo z najboljšimi, kako je "Križaj imel Stenmarka, Košir pa Tombo". Zanima me, kakšen bi bil izkupiček kariere (zmage, druga in tretja mesta, kolajne) Bojana Križaja in Jureta Koširja, če Ingemar Stenmark in Alberto Tomba ne bi obstajala?

Jure Umek

Bojan Križaj je v svetovnem pokalu dobil osem tekem. Če Ingemar Stenmark ne bi obstajal, bi se seštevek njegovih zmag dvignil na 14. Če se Alberta Tombe ne bi ukvarjal z alpskim smučanjem, bi se število zmag Jureta Koširja dvignilo s 3 na 6. Podrobnosti so v tabeli.

MestoKrižaj-StenmarkKošir-Tomba
181436
21212711
31314106

Opomba: V stolpcih Križaj/Košir so njune dejanske uvrstitve v svetovnem pokalu, v stolpcih Stenmark/Tomba pa so uvrstitve, če Šved in Italijan ne bi nastopala na tekmah za svetovni pokal.

Oba smučarja bi brez večnih tekmecev oplemenitila medaljo na velikih tekmovanjih. Jure Košir bi na olimpijskih igrah v Lillehammerju 1994 slalom končal na drugem, in ne na tretjem mestu, Bojan Križaj pa bi na svetovnem prvenstvu v Schladmingu 1982 v isti disciplini osvojil zlato medaljo, in ne srebrne.