Zgodovinska slika za slovensko kolesarstvo. Foto: EPA
Zgodovinska slika za slovensko kolesarstvo. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši kolesarski vprašanji. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1617. Trije slovenski kolesarji so se uvrstili med najboljših pet na dirki Liege–Bastogne–Liege. Ali je na tej dirki tak dosežek uspel še kakšni drugi državi v zadnjih 30 letih?
Miha Šimac

Sorodna novica Zdaj je Roglič spomeniško zaščiten in že med velikani kolesarstva!

V tem času je boljši reprezentančni uspeh dosegla le Italija, in sicer leta 2002, ko so kolesarji naše zahodne sosede osvojili vseh prvih pet mest. V šprintu dvojice je imel več moči Paolo Bettini, ki je ukanil Stefana Garzellija. Do petega mesta so se razvrstili Ivan Basso (+0:15), Mirko Celestino (+0:23) in Massimo Codol (0:28).

Prav Italija se je v zadnjih 30 letih še dvakrat veselila kombinacije zmaga, 3. in 4. mesto. Leta 1998 je slavil Michele Bartoli, tretji je bil Rodolfo Massi, četrti pa Francesco Casagrande. Dve leti pozneje je dirko dobil Bettini, tretji je bil Davide Rebellin, četrti pa Wladimir Belli.

1618. Kaj pa na preostalih spomenikih?
Miha Šimac

Sorodna novica Dumoulin potrdil, da gre na Vuelto tudi Roglič

V tem pogledu so bili pravi gospodarji Italijani, ki so v zadnjih 30 letih na kar 11 tekmah poskrbeli za scenarij, po katerem so se vsaj štirje uvrstili v prvo peterico. Res pa je, da se je tak scenarij zadnjič zgodil leta 2006.

Milano–San Remo: Italija 2003
Zgoraj omenjeni scenarij z dirke Liege–Bastogne–Liege 2002 so leto pozneje ponovili na dirki Milano–San Remo. Prvo peterico so sestavljali Paolo Bettini, Mirko Celestino, Luca Paolini, Mario Cipollini in Dario Pieri.

Lombardija: Italija 1995
Skok v Lombardijo, leta 1995 so Italijani zasedli celotni zmagovalni oder: zmagal je Gianni Faresin, na odru sta se mu pridružila Daniele Nardello in Michele Bartoli. Za piko na i so Italijani zasedli še mesta pet, šest in sedem.

038 Dragić v finalu NBA-ja, Roglič spisal novo zgodovino

Flandrija: Belgija 1999
Skok proti severu, gremo na Dirko po Flandriji. V zadnjih 30 letih se je le enkrat pripetilo, da bi kolesarji iste države zasedli prva tri mesta, zgodilo se je leta 1999, ko so dominirali domači kolesarji, zmagal je Peter Van Petegem, drugi je bil Frank Vandenbroucke, tretji pa Johan Museeuw.

Pariz–Roubaix: Belgija 2019
Ostal nam je le še severni pekel oziroma Pariz–Roubaix, kjer se je prav lani odvil letošnji slovenski scenarij 1–3–4. Prevladovali so Belgijci, zmagal je Philippe Gilbert, tretji je bil Yves Lampaert, četrti pa Sep Vanmarcke.


Roglič in Pogačar razred zase, Slovenija trdno v vodstvu

Na najnovejši lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI) sta najboljša slovenska kolesarja še utrdila vodstvo. Po uspehu v Ardenih ima Primož Roglič skorajda že pet tisoč točk in s tem kar 920 točk prednosti pred rojakom Tadejem Pogačarjem. A novi najbližji zasledovalec velikega zmagovalca Tour de France je zdaj Wout van Aert, ki za gorenjskim volkom zaostaja za 1715 točk!

Na klubski lestvici še vodi Pogačarjev UAE Emirates, a le s točko naskoka pred Rogličevo in van Aertovo Jumbo Vismo (7435 ‒ 7434). Na lestvici držav je Slovenija (10.614) prebila mejo 10 tisoč točk in ima skorajda dva tisoč UCI-točk prednosti pred Belgijo (8687) in Francijo (8630). Moška reprezentanca bo tako leto zagotovo zaključila med najboljšo osmerico, s čimer bo imela na prestavljenih olimpijskih igrah v Tokiu maksimalnih pet kolesarjev na cestni dirki.