Iga Swiatek je lani osvojila Roland Garros, ne da bi prej osvojila kak drug turnir serije WTA. To v soboto lahko uspe tudi Tamari Zidanšek. Foto: Reuters
Iga Swiatek je lani osvojila Roland Garros, ne da bi prej osvojila kak drug turnir serije WTA. To v soboto lahko uspe tudi Tamari Zidanšek. Foto: Reuters

Na portalu Športni SOS pred zgodovinskim polfinalom Tamare Zidanšek odgovarjamo na vaša teniška vprašanja. Še vedno ste vabljeni k postavljanju zagonetk (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1760. Še tretje leto zapored bosta v polfinalu Roland Garrosa igrali le dve nosilki. Kdaj se je to nazadnje zgodilo pred letom 2019?
Anže Bašelj

Tako je, še tretje leto zapored je razmerje nosilk in nenosilk v polfinalu izenačeno.

LetoNosilkiNenosilki
2019Ashleigh Barty (8), Johanna Konta (26)Marketa Vondroušova, Amanda Anisimova
2020Sofia Kenin (4), Petra Kvitova (7)Iga Swiatek, Nadia Podoroska
2021Maria Sakkari (17), Anastazija Pavljučenkova (31)Tamara Zidanšek, Barbora Krejčikova

Ko gremo v preteklost, moramo vse do leta 1983, da spet najdemo primer, ko sta v polfinalu igrali dve nenosilki, to sta bili (spet Slovenka!) Mima Jaušovec in Britanka Jo Durie, na drugi strani pa sta se od favoritinj v to fazo prebili druga nosilka Chris Evert in tretja nosilka Andrea Jaegger.

Sledilo je kar 20 zaporednih izvedb (1984–2003), ko se je v polfinale vedno uvrstila prva nosilka! V naslednjih 18 turnirjih (2004–2021) se je tak scenarij pripetil le še šestkrat (za polovico od teh je poskrbela Serena Williams).

Sorodna novica "Vloga outsiderja me je vedno delala močnejšo"

1761. Kakšna pa je povprečna uvrstitev polfinalistk Rolanda Garrosa na aktualni lestvici WTA v tem stoletju?
Anže Bašelj

V tem času so bile favoritinje najbolj konstantne leta 2013, ko so se v polfinale prebile igralke, ki so na takratni lestvici WTA zasedale mesta med prvimi petimi – to so bile Serena Williams (1), Marija Šarapova (2), Viktorija Azarenka (3) in Sara Errani (5). Vsota njihovih uvrstitev je bila torej 11, kar je seveda druga najnižja vsota.

Nato se je začel trend, ko so se v polfinale začele uvrščati igralke, ki so vse nižje na lestvici. Rekordna vsota je lani znašala kar 201 (Sofia Kenin 6, Petra Kvitova 11, Iga Swiatek 53, Nadia Podoroska 131). Podobno visoka vsota je tudi letos (Maria Sakkari 18, Anastazija Pavljučenkova 32, Barbora Krejčikova 38, Tamara Zidanšek 85). Gibanje je ponazorjeno tudi na spodnjem grafu.

Naslov infografike: Polfinalistke Roland Garrosa

1762. Kdo pa so bile v tem času nižje od 85. mesta?
Anže Bašelj

To so bile tri igralke. Leta 2002 je ta preboj uspel Argentinki Clarisi Fernandez (87. mesto), leta 2016 Nizozemki Kiki Bertens (89. mesto), lani pa Argentinki Nadii Podoroski (131).