Primož Roglič je majico vodilnega na treh največjih dirkah najprej nosil na Giru leta 2019. Foto: EPA
Primož Roglič je majico vodilnega na treh največjih dirkah najprej nosil na Giru leta 2019. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši kolesarski vprašanji. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

Sorodna novica Zgodovinska zmaga Rogliča – zasavski orel pristal v Madridu

1790. Koliko kolesarjev je vodilo na vseh treh tritedenskih dirkah in koliko od teh ni dobilo niti ene tritedenske dirke?
Marko Zadel

Do zdaj je 24 kolesarjev vsaj en dan vozilo v majici vodilnega na Giru, Touru in Vuelti. Zadnji med temi je Primož Roglič, ki je leta 2019 vozil v rožnatem in rdečem, lani pa v rumenem in rdečem. Zasavski orel se lahko pohvali z dvema zmagama na španskem krogu.

Brez ene končne zmage pa so ostali Rik Van Steenbergen, Raphael Geminiani, Rik Van Looy, Thierry Marie, Bradley McGee, David Millar, Mark Cavendish in Rohan Dennis.

1791. Koliko kolesarjev je nastopilo v istem letu na vseh treh glavnih tritedenskih dirkah?
Klavdij Strmčnik

Vsako leto se v povprečju trije kolesarji lotijo vseh treh grand tourov, po podatkih portala ProCycling Stats jih je bilo od leta 1990 skupaj 87.

Matej Mohorič je letos na Touru dobil kar dve etapi. Foto: Reuters
Matej Mohorič je letos na Touru dobil kar dve etapi. Foto: Reuters

Naj omenim dva ekstremna primera, dva kolesarja, ki sta v istem letu vse tri dirke končala v prvi deseterici. Leta 1955 je tak dosežek uspel Francozu Raphaelu Geminianiju, ki je bil na Vuelti tretji, Giru četrti, Touru pa šesti. Vsega dve leti pozneje je Italijan Gastone Nencini dobil Giro, na Touru je bil šesti, na Vuelti pa deveti.

Za konec pa še etapne zmage. Matej Mohorič je letos na Touru postal 102. kolesar, ki se lahko pohvali z etapnimi zmagami na vseh treh omenjenih dirkah. V enem pa je etapno zmago uspelo doseči le trojici: Miguel Poblet (1956), Pierino Baffi (1957) in Alessandro Petacchi (2003).