Veleslalom je očitno najboljša slovenska disciplina, saj kar štirje od sedmih finalistov prihajajo iz te discipline. Za povrhu so najboljši štirje uvrščeni prav v veleslalomu. Žan Kranjec je trenutno šesti. Foto: Reuters
Veleslalom je očitno najboljša slovenska disciplina, saj kar štirje od sedmih finalistov prihajajo iz te discipline. Za povrhu so najboljši štirje uvrščeni prav v veleslalomu. Žan Kranjec je trenutno šesti. Foto: Reuters
Ana Drev
Ana Drev je 9., Meta Hrovat 11., Tina Robnik pa 15. Foto: STA

Ob koncu sezone v zimskih športih smo na portalu Športni SOS usmerjeni še v zadnja vprašanja, ki se dotikajo snega. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


1.124. Najmanj koliko točk je bilo treba imeti za uvrstitev na finale svetovnega pokala v alpskem smučanju (mladinski svetovni prvaki so iz tega izvzeti, prav tako tudi tisti, ki imajo zaradi zadostnega števila točk pravico nastopa v vseh disciplinah).

Matija Klančar

Ta rekord pripada Norvežanu Lasseju Arnesenu, ki je v sezoni 1993/1994 v superveleslalomskem seštevku osvojil 25. mesto, za kar je potreboval 35 točk. Ob tem je seveda treba poudariti, da je bilo v tisti sezoni na sporedu le pet superveleslalomov, brez finala v Vailu torej le štirje.

Ženski rekord pa znaša 38 točk. Na srečni strani meje najboljše 25-erice se je v sezoni 1995/1996 v veleslalomu znašla prav tako Norvežanka Ingeborg Helen Marken. V tisti sezoni je bilo sedem veleslalomov, šest brez finala v Lillehammerju.

1.125. Največ koliko točk pa je imel tisti smučar, ki mu ni uspelo priti v finale?
Igor Rakuša

Na drugi strani te skrajnosti je primer Švicarja Marca Gisina, ki je v sezoni 2015/2016 v smukaškem seštevku kljub 122 točkam osvojil le 26. mesto in s tem ostal brez finala v St. Moritzu. Za nastop na domači tekmi bi potreboval še 11 točk več. Takrat je bilo v celotni sezoni na sporedu kar 11 smukov.

Tudi v ženski konkurenci se je to zgodilo v smuku in sicer v sezoni 1992/1993, ko je Äre gostil sploh prvi finale svetovnega pokala v alpskem smučanju. Takrat je 26. mesto v smukaškem seštevku osvojila Avstrijka Stefanie Schuster. Zbrala je 99 točk in za eno samo zgrešila zadnje dejanje smukaške sezone.