Timi Max Elšnik je dosegel vse tri gole proti Bolgarom. Foto: www.alesfevzer.com
Timi Max Elšnik je dosegel vse tri gole proti Bolgarom. Foto: www.alesfevzer.com

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaša nogometna vprašanja. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

2174. Timi Max Elšnik je proti Ludogordcu dosegel vse (tri) gole za Olimpijo. Ali se je še kdaj v zgodovini Olimpije zgodilo, da je v evropskem obračunu v obeh tekmah gole dosegel le en nogometaš?
Klemen Nahtigal

Sorodna novica Elšnik zadel v 92., Vidovšek ubranil 11-m v 102. minuti za evropsko jesen!

Olimpija se je v celotni zgodovini v evropskih tekmovanjih 42-krat pomerila v obračunih na dve tekmi. Torkov obračun je šele drugi v zgodovini, ko so zmaji skupaj dosegli vsaj dva gola, pri čemer je vse prispeval le en nogometaš.

Prvi tak primer se je zgodil pred več kot dvema desetletjema. V sezoni 2001/2002 je Olimpija v prvem krogu Pokala UEFA igrala proti Brondbyju. Danci so obračun dobili s 4:2 (s tem izidom se je končala prva tekma za Bežigradom), oba gola za Ljubljančane pa je dosegel Tonči Žlogar.

Drugi tovrstni primer pa je torej popolnoma svež, ko je Olimpija v 2. predkrogu letošnje Lige prvakov premagala Ludogorca s 3:2, vse tri gole pa je dosegel Timi Max Elšnik.

2175. Koliko pa je največje število golov enega nogometaša Olimpije sicer proti enemu tekmecu (torej upoštevate lahko tudi tekme, ko se je v istem paru na obeh tekmah med strelce vpisalo več nogometašev)?
Klemen Nahtigal

Sorodna novica "Kot bi rekel Kobe Bryant: Delo še ni opravljeno"

Timi Max Elšnik je postal tretji nogometaš Olimpije, ki je v evropskem paru na dveh tekmah proti istemu tekmecu dosegel tri gole.

Prvi je bil leta 1994 Edmond Dosti. Olimpija je v kvalifikacijah Pokala UEFA izločila (prav tako bolgarski klub) Levski Sofijo s 5:3. Prva tekma v Ljubljani se je končala z domačo zmago 3:2, vse tri gole za gostitelje je dosegel prav Dosti. Zeleni so zmagali tudi v gosteh (2:1), zadela sta Džoni Novak in Miran Pavlin.

Naslednji dogodek je iz sezone 2018/2019, ko je Olimpija v 3. predkrogu Evropske lige izločila finski HJK s 7:1. Najprej je bilo v Stožicah 3:0, v Helsinkih pa 4:1. Skupaj tri gole je takrat za Olimpijo dosegel Abass Issah. Ganec je dva gola dosegel na prvi, enega pa na drugi tekmi.

2176. Koliko pa je največ različnih strelcev, ki so za Olimpijo dosegli gol v eni evropski sezoni?
Klemen Nahtigal

Abass Issah je iz Olimpije prestopil v Mainz, kjer pa se ni naigral. Foto: www.alesfevzer.com
Abass Issah je iz Olimpije prestopil v Mainz, kjer pa se ni naigral. Foto: www.alesfevzer.com

Odgovor se skriva prav v nazadnje omenjeni sezoni 2018/2019, ko je Olimpija igrala proti štirim tekmecem. Ljubljančani so takrat skupaj zabili 14 golov, med strelce pa se je vpisala deveterica (če smo popolnoma natančni − osem igralcev Olimpije in eden HJK-ja).

3: Abass Issah
2: Kingsley Boateng
2: Matic Črnic
2: Nik Kapun
1: Haris Kadrić
1: Rok Kronaveter
1: Daniel Avramovski
1: Goran Brkić
1: Rafinha 1 (avtogol, član HJK-ja)

2177. Ali se je prvič zgodilo, da bo slovenska nogometna ekipa v skupinskem delu evropskih tekmovanj brez Anteja Šimundže?
Jernej Šavel

To se ne bo zgodilo prvič, je pa Olimpija prvi klub, ki nima nobene povezave z Antejem Šimundžo. Podrobnosti so v spodnji tabeli.

SezonaKlubTekmovanjeŠimundža
1999/2000MariborLiga prvakovigralec
2011/2012MariborEvropska ligapomočnik trenerja *
2012/2013MariborEvropska liga/
2013/2014MariborEvropska ligatrener
2014/2015MariborLiga prvakovtrener
2017/2018MariborLiga prvakov/
2021/2022MuraKonferenčna ligatrener
2023/2024Olimpija?/

Opomba: V sezoni 2011/2012 je bil pomočnik trenerja do povratne tekme zadnjega kroga kvalifikacij za Evropsko ligo proti Rangersom, ko je prvič prevzel Muro.