Letos se zmaga na Touru obeta Chrisu Froomu. Britanec je kot član Skya letošnji ekipni kronometer končal na drugem mestu. Foto: Reuters
Letos se zmaga na Touru obeta Chrisu Froomu. Britanec je kot član Skya letošnji ekipni kronometer končal na drugem mestu. Foto: Reuters

Na Športnem SOS-u tokrat iščemo povezavo med zmagovalci francoske pentlje in njihovimi uvrstitvami na moštvenih kronometrih.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


594. Kakšna je povezava med končnim zmagovalcem kolesarske Dirke po Franciji z uvrstitvami na moštvenih kronometrih? Torej - ali zmagovalec prihaja iz "najboljšega" moštva ali ne? V časih US Postala in Lancea Armstronga je to skoraj bilo pravilo.

Gašper Košmrlj

Po koncu druge svetovne vojne in do letošnje izvedbe je bilo na tej dirki izpeljanih 48 moštvenih kronometrov. V več kot polovici primerov (28 od 48) je skupni zmagovalec dirke skupaj s svojo ekipo na moštvenem kronometru osvojil enega od prvih treh mest. Podrobnosti so v spodnjem grafu.

Zaradi analize povezave med skupnim zmagovalcem in ekipo so upoštevani tudi vsi izidi Lancea Amrstronga in njegovega US Postala. Američan je imel vedno odlično moštvo. Pri svojih šestih (od sedmih) "zmagah" je vozil moštveni kronometer, pri tem pa osvojil tri prva, dve drugi in eno četrto mesto.

Najboljši mogoči izkupiček je imel sloviti Eddy Merckx, ki je pri vseh petih skupnih zmagah (1969-1972, 1974) s svojo ekipo dobil moštveni kronometer. Pri prvih treh zmagah je bil član Faeme, pri zadnjih dveh pa Moltenija.

Na X-osi so mesta, ki so jih zmagovalci posamezne Dirke po Franciji osvojili na ekipnih kronometrih po 2. svetovni vojni. Na Y-osi pa je število teh uvrstitev. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič