Carlos Alcaraz bo v nedeljo lovil tretjo lovoriko na turnirjih za grand slam. Predlani je osvojil Odprto prvenstvo ZDA v New Yorku, lani pa Wimbledon. Foto: EPA
Carlos Alcaraz bo v nedeljo lovil tretjo lovoriko na turnirjih za grand slam. Predlani je osvojil Odprto prvenstvo ZDA v New Yorku, lani pa Wimbledon. Foto: EPA

Prvi polfinale je trajal štiri ure in devet minut. Alcaraz je najboljšo igro prikazal v zadnjih dveh nizih, ko je zadel nekaj izjemnih forhendov. Obrestovala se mu je napadalna igra, zadel je kar 65 "winnerjev". Po lanskem polfinalu porazu proti Novaku Đokoviću je naredil korak naprej. Pri 21 letih je postal tudi najmlajši igralec v profesionalni dobi tenisa, ki se mu je uspelo prebiti v finale turnirjev za grand slam na vseh treh podlagah (pesek, trava, trda podlaga). 22-letni Sinner bo v ponedeljek prvi Italijan, ki bo postal številka ena na svetu.

Sorodna novica Sinner in Alcaraz poskrbela za spektakel v Umagu, ki ga bo težko ponoviti

V zadnjih treh letih sta Španec in Italijan odigrala devet dvobojev. Alcaraz se je veselil pete zmage. Tokratni pariški polfinale je bil šele drugo soočenje na pesku. Prvič sta se na najpočasnejši podlagi udarila v finalu Umaga 2022, kjer je s 6:7 (6), 6:1 in 6:1 slavil Južni Tirolec.

Sinnerju gladko prvi niz
Prvi niz je dobil Sinner. Alcaraz že dolgo ni bil tako nadigran, preprosto ni našel pravega ritma, izgubil je že uvodno igro na svoj začetni udarec, ko je žogico poslal v mrežo. V tretji igri podobna zgodba. S slabim bekendom je Sinnerju ponudil priložnost za brejk, Italijan jo je tudi izkoristil in povedel s 3:0. Alcaraz je dobil šele peto igro dvoboja, nato je poskrbel za nekaj vznemirjenja, ko je tekmecu z močnimi forhendi odvzel servis za 2:4, a je Sinner z rebreakom hitro spet vzpostavil +3 (2:5). V zadnji igri si je Italijan priigral tri priložnosti za odvzem začetnega udarca, izkoristil je tretjo, potem ko je Alcaraz z osnovne črte žogico poslal v mrežo. 1:0 za Italijana po 40 minutah.

Alcaraz vstal od mrtvih
Tudi v drugem nizu je kazalo na Sinnerjevo prevlado, Italijan je namreč povedel z 2:0, potem pa kot da bi se Alcaraz prebudil iz globokega spanca: naenkrat se je lahko zanesel na močan forhend, s katerim je trl tekmeca, najprej je izenačil na 2:2, pozneje je Sinnerju še enkrat odvzel začetni udarec, potem ko je 22-letnik iz San Candida forhend diagonalo poslal z igrišča (4:2). Brejk je brez večjih težav potrdil, Sinner je nato serviral za obstanek v drugem nizu. Uspelo mu je izvleči še eno igro, nato pa je vendarle klonil in izgubil s 6:3.

Jannik Sinner bo v ponedeljek postal prvi Italijan, ki bo zavzel vrh lestvice ATP. Dobra tolažba po grenkem porazu v polfinalu. Foto: EPA
Jannik Sinner bo v ponedeljek postal prvi Italijan, ki bo zavzel vrh lestvice ATP. Dobra tolažba po grenkem porazu v polfinalu. Foto: EPA

Italijan v tretjem nizu od 1:2 do 5:2
V tretjem nizu je Sinnerju kazalo slabo, a se je po izgubljeni igri pobral in v četrti igri uprizoril rebreak za izenačenje na 2:2. V maratonski peti igri si je Alcaraz priigral štiri priložnosti za odvzem servisa tekmecu, a je vse štiri zapravil. Sinnerju je nazadnje le uspelo, v 6. igri pa je Špancu še drugič v nizu odvzel začetni udarec in s silovitim bekendom dobil še tretjo igro zapored za vodstvo s 4:2. Prednost je ohranil do konca za vodstvo z 2:1 v nizih.

Španec blestel ob koncu četrtega in na začetku odločilnega niza
V četrtem nizu sta oba zanesljivo dobila igre na svoj servis. Niti ena od uvodnih devetih iger se ni zavlekla do izenačenja. V deseti igri je Španec agresivneje vračal začetne udarce, z močnimi forhendi je izkoristil že prvo priložnost za 2:2 v nizih.

Zalet s konca četrtega niza je prenesel v odločilni niz, ko je ekspresno povedel s 3:0. Sinnerju se je uspelo zbrati, v vpeti in sedmi igri je prišel do izenačenja na servis Španca, a si ni priigral nobene priložnosti za brejk. V deveti igri je Alcaraz izkoristil tretjo zaključno žogo.

StatistikaAlcarazSinner
Prvi servis (%)6656
Asi87
Dvojne napake78
Neizsiljene napake5844
Winnerji6539
Osvojene točke145147
Priložnosti za brejk6/146/10
Točke na mreži16/2724/38

Alcaraz: Naučil sem se iz poraza v polfinalu lani proti Đokoviću
"Na pesku moraš najti zabavo v tem, da trpiš pet nizov. Najtežji dvoboj, ki sem ga odigral v karieri, je bil proti Sinnerju, v četrtfinalu OP-ja ZDA pred dvema letoma. Tokrat ni bilo veliko lažje. Veliko sem se naučil iz poraza v polfinalu lani proti Đokoviću. Ko sem imel v tretjem nizu težave in sem že čutil krče, sem vedel, da bodo kmalu popustili. V četrtem nizu sem odigral veliko bolje," je poudaril Alcaraz.

Alcaraz in Zverev v finalu Rolanda Garrosa
Alexander Zverev se je proti Tallonu Griekspoorju v 3. krogu rešil v podaljšani igri odločilnega niza, nato pa je v osmini finala izločil Holgerja Runeja ob 1.35 v torek zjutraj po novem maratonu. Tokrat je z izjemnimi servisi precej hitreje nadigral Ruuda. Foto: EPA
Alexander Zverev se je proti Tallonu Griekspoorju v 3. krogu rešil v podaljšani igri odločilnega niza, nato pa je v osmini finala izločil Holgerja Runeja ob 1.35 v torek zjutraj po novem maratonu. Tokrat je z izjemnimi servisi precej hitreje nadigral Ruuda. Foto: EPA

Zverev z 19 asi popolnoma nadigral Ruuda
V večernem polfinalu se je Zverev oddolžil Ruudu za lanski grenek poraz v polfinalu, ko je osvojil le sedem iger. Nemec je letos v sijajni formi na pesku, osvojil je masters v Rimu.

Norvežan je predlani v finalu izgubil proti Rafaelu Nadalu, lani pa proti Novaku Đokoviću. Tokrat ni bil blizu finala, saj je Zverev z 19 asi prevladoval.

Ruud je precej bolje začel. V drugi igri je brez oddane točke odvzel servis Zverevu. Vse igre na svoj servis je zanesljivo zadržal in z brejkom v osmi igri osvojil uvodni niz.

V drugem nizu se je Nemec prebudil. V prvi igri je prvič na obračunu odvzel servis Ruudu, nato pa je odlično serviral. Norvežan je bil nemočen, priigral si nit nobene priložnost za brejk do konca obračuna, ki je trajal dve uri in 35 minut.

Ni več otrok, v nedeljo je idealna priložnost
Zverev se je drugič v karieri prebil v finale turnirja za grand slam. Septembra 2020 je izgubil proti Dominicu Thiemu v finalu Odprtega prvenstva ZDA, potem ko je vodil že z 2:0 v nizih.

Casper Ruud se ni uspel tretjič zapored uvrstiti v finale Rolanda Garrosa. Foto: EPA
Casper Ruud se ni uspel tretjič zapored uvrstiti v finale Rolanda Garrosa. Foto: EPA

"Tedaj še nisem bil pripravljen. Nisem več otrok. Zdaj sem malce starejši. Ne vem, kdaj, če ne zdaj," pred novo priložnostjo za osvojitev prvega turnirja za grand slam v karieri razmišlja Zverev.

Zverev pred dvema letoma v četrtfinalu ugnal Alcaraza
Alcaraz in Zverev se bosta v nedeljo ob 15.00 srečala desetič. Španec je dobil pet dvobojev, tudi zadnjega marca letos v četrtfinalu Indian Wellsu s 6:3 in 6:1. Na pesku sta se srečala trikrat, Španec je bil boljši dvakrat, a edini obračun na Rolandu Garrosu je dobil Zverev. V četrtfinalu pred dvema letoma je bil boljši s 6:4, 6:4, 4:6 in 7:6.

StatistikaRuudZverev
Prvi servis (%)6768
Asi419
Dvojne napake04
Neizsiljene napake2524
Winnerji3454
Osvojene točke83105
Priložnosti za brejk2/35/12
Točke na mreži19/2212/19

Polfinale (M):
ZVEREV (NEM/4) – RUUD (NOR/7)
2:6, 6:2, 6:4, 6:2

ALCARAZ (ŠPA/3) – SINNER (ITA/2)
2:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3

Finale bo v nedeljo ob 15.00.