Carlos Alcaraz je prvi v zgodovini, ki je na istem peščenem turnirju premagal tako Rafaela Nadala kot Novaka Đokovića. Foto: EPA
Carlos Alcaraz je prvi v zgodovini, ki je na istem peščenem turnirju premagal tako Rafaela Nadala kot Novaka Đokovića. Foto: EPA

Ljubitelji tenisa so bili priča enemu izmed najboljših obračunov leta, ki je trajal kar tri ure in 35 minut. Tako španski najstnik kot 34-letni Srb sta v dvoboju številnih preobratov navduševala 12.000 gledalcev, ki so seveda pesti držali za novega zvezdnika svetovnega tenisa.

Alcaraz je bolje začel dvoboj in že v uvodu odvzel servis Đokoviću. Ta je rasel iz igre v igro in prišel do izenačenja v osmi igri. V deseti igri je zapravil zaključno žogo za osvojitev prvega niza, tako da je o zmagovalcu odločala podaljšana igra. Po zaostanku 2:6 se je Španec približal na 5:6, a je Đoković le izkoristil četrto zaključno žogo.

Še bolj izenačen je bil drugi niz, v katerem sta igralca držala servis do 12. igre. Takrat je pokleknil Đoković in dvoboj je šel v odločilni niz. Alcaraz je v njem zapravil pet priložnosti za brejk in zaključno žogo za 6:4, tako da je znova odločala podaljšana igra. V njej je bil vseskozi v ospredju Španec. Pri 6:4 je zapravil prvo zaključno žogo, pri drugi pa je dvoboj zaključil z neubranljivim forhendom.

Za Alcaraza je bila to sedemindvajseta zmaga v letu 2022. Letos je izgubil le tri dvoboje in osvojil tri turnirje – Rio de Janeiro, Miami in Barcelono. Lani je bil najboljši tudi v Umagu. V štirih finalih turnirjev ATP ima 100-odstotni izkupiček.

Kakšna napoved za drugi turnir za grand slam v sezoni v Parizu, ki se bo začel konec meseca. Alcaraz je dokazal, da bo eden izmed favoritov za naslov, Đoković je občutno dvignil svojo pripravljenost in bo po načrtih na vrhuncu prav v Roland Garrosu. Nadal bo nedvomno stopnjeval svojo formo, tu sta še Alexander Zverev in Stefanos Cicipas. Zverev bo tekmec Alcaraza že v nedeljo v finalu Madrida, potem ko je bil Nemec v polfinalu od Cicipasa boljši s 6:4, 3:6 in 6:2.

Alcaraz po Nadalu izločil še Đokovića

Ons Jabeur do uspeha kariere
V ženskem finalu je Tunizijka Ons Jabeur premagala Američanko Jessica Pegula s 7:5, 0:6 in 6:2. Za Tunizijko (27 let), trenutno 10. igralko na lestvici WTA, je to največja zmaga v karieri in drugi osvojeni turnir WTA. Edinega do zdaj je osvojila lani v Birminghamu.

Na turnirjih WTA 1000 je bila Jabeurjeva doslej najboljša lani v Indian Wellsu, kjer se je prebila do polfinala. Letos na pesku ni v slabi formi, saj se je v Charlestonu prebila do finala, v Stuttgartu pa do četrtfinala.

Polfinale:
ALCARAZ (ŠPA/7) – ĐOKOVIĆ (SRB/1)
6:7 (5), 7:5, 7:6 (5)

A. ZVEREV (NEM/2) – CICIPAS (GRČ/4)
6:4, 3:6, 6:2

Finale, ženske:
JABEUR (TUN/8) - PEGULA (ZDA/12)
7:5, 0:6, 6:2