19-letna Marketa Vondroušova v Parizu še ni izgubila niza. Foto: Reuters
19-letna Marketa Vondroušova v Parizu še ni izgubila niza. Foto: Reuters

Bartyjeva, osma nosilka, je s 6:7, 6:3, 6:2 ugnala 17-letno Američanko Amando Anisimovo, Vondroušova pa je v dveh nizih s 7:5, 7:6 odpravila Johanno Konto. Vse igralke so prvič igrale v polfinalu turnirja za grand slam, tako da bomo v soboto dobili novo zmagovalko Roland Garrosa.

Bartyjeva je v prvem nizu vodila že s 5:0 in 40:15, a je nato izgubila šest iger zapored. Prvi niz se je odločal v podaljšani igri, ki jo je s 7:4 dobila Anisimova, ki je v njej zaostajala z 2:4. Najstnica je od tega trenutka dobila 17 točk zapored in v drugem nizu vodila že s 3:0. Takrat je sledil nov preobrat. Avstralka je nanizala sedem iger, dobila drugi niz in v odločilnem povedla z 1:0.

Anisimova se je še enkrat zbrala, povedla z brejkom prednosti z 2:1, nato pa spet izgubila pet iger zapored. Na svoj servis je rešila tri zaključne žoge, znižala na 5:3, vendar je Bartyjeva v naslednji igri po uri in 55 minutah izkoristila peto zaključno žogo.

"To je bilo neverjetno, obenem dobro in slabo," je takoj po zmagi dejala Bartyjeva, ki se bo ne glede na razplet finala na ponedeljkovi teniški lestvici WTA povzpela med "top 3" igralke.
"To je bila najtežja stvar, kar sem jih naredila do sedaj. Zelo sem ponosna na način, kako sem se borila, še posebej v teh mrzlih in zelo vetrovnih razmerah," je še dejala Avstralka.

23-letna Ashley Barty je z nizom najprej sedmih, nato pa še petih iger zlomila odpor 17-letne Američanke. Foto: Reuters
23-letna Ashley Barty je z nizom najprej sedmih, nato pa še petih iger zlomila odpor 17-letne Američanke. Foto: Reuters

Nekaj minut prej se je končal obračun med 19-letno Vondroušovo in 26. nosilko Konto. Britanka je v obeh nizih vodila s 5:3 in servirala za niz, a je Čehinja obakrat odgovorila. Prvič je dobila štiri igre zapored, drugič pa je dvoboj odšel v podaljšano igro, ki jo je Vondroušova dobila s 7:2.

Vondroušova, 38. z lestvice WTA, lahko v soboto postane prva zmagovalka Pariza brez izgubljenega niza po Justine Henin leta 2007. "Res je bilo zelo težko, zadovoljna sem, da mi je uspelo ohraniti mirno kri. Zelo sem srečna in zadovoljna z vsem, kar mi je do sedaj uspelo," se je veselila Vondroušova.

Šlo bo za najmlajši finale po letu 2008.

Polfinale (Ž):
BARTY (AVS/8) - ANISIMOVA (ZDA)
6:7 (4), 6:3, 6:3
VONDROUŠOVA (ČEŠ) - KONTA (VB/26)
7:5, 7:6 (2)