Jasmine Paolini se na osrednjem igrišču v Portorožu počuti sijajno. V četrtfinalu jo čaka specialistka za igro dvojic Katerina Siniakova. Foto: www.alesfevzer.com
Jasmine Paolini se na osrednjem igrišču v Portorožu počuti sijajno. V četrtfinalu jo čaka specialistka za igro dvojic Katerina Siniakova. Foto: www.alesfevzer.com

21-letna Ljubljančanka se je v odločilnem nizu vrnila po zaostanku s 3:5. V podaljšani igri je ob menjavi strani vodila s 4:2. Povedla je s 5:4 in imela dva servisa, a je Italijanka odigrala najbolje v ključnih trenutkih. Pri izidu 5:5 je Juvan naredila še dvojno napako. Končno razmerje v osvojenih točkah je bilo 108:98 v korist branilke naslova, ki je blestela predvsem z natančnimi in močnimi forhendi.

Velika vrnitev v prvem nizu
Najboljša slovenska igralka je dobro začela in v tretji igri vzela servis Italijanki. Nato pa je sledila hitra vrnitev lanske zmagovalke, ki je zaigrala precej agresivneje. Nekaj napak je nato Juvanovo stalo novi brejk, Italijanka pa je povedla s 5:2. Toda to ni ustavilo ljubljenke občinstva, ki je ob glasni podpori obrnila potek niza in ga po dveh zaporednih odvzemih servisa dobila s 7:5.

Italijanka blestela v drugem nizu
V drugem nizu je Italijanka začela narekovati oster ritem z osnovne črte, Juvan ni imela pravega odgovora na močne forhende. Paolini je povedla s 3:0, nato pa je v osmi igri še drugič odvzela servis Ljubljančanki za izenačenje na 1:1 v nizih.

Paolini bolj zbrana v ključnih trenutkih
Zalet je Italijanka prenesla v odločilni niz in hitro povedla s 3:0. Juvan je v sedmi igri izničila zaostanek, nato pa je po treh zaporednih brejkih Ljubljančanka izenačila na 5:5. Niz je odločila podaljšana igra, v kateri je Juvan dolgo držala prednost dveh točk, nato pa je Italijanka dobila zadnje tri točke.

Kaja Juvan je lani igrala v polfinalu Portoroža in tam izpadla proti Američanki Alison Riske. Foto: www.alesfevzer.com
Kaja Juvan je lani igrala v polfinalu Portoroža in tam izpadla proti Američanki Alison Riske. Foto: www.alesfevzer.com

Juvan: Za ceno agresivnosti pride tudi kakšna napaka več
"Bilo je blizu, odločale so malenkosti. Jasmine igra zelo močno in hitro, zato mi ni dala veliko časa, da bi lahko zgradila igro. Trudila sem se po najboljših močeh, da sem čim več stvari uporabila, jo stiskala. Nisem se dala. In to mi največ pomeni, da nisem obupala. Mogoče sem res izgubila, a upam, da mi bo to v prihodnosti prineslo veliko zmag," ni bila preveč razočarana Juvan.

"Zdelo se mi je, da je tudi ona zelo dobro odigrala, ničesar mi ni podarila. To je bila kakovostna tekma, ampak vidi se, da se tudi ona tukaj dobro počuti. Žal mi je, da že zapuščam turnir, a se lahko iz te tekme veliko naučim. Gradimo takšno igro, ki si jo želim imeti. Za ceno agresivnosti pa pride tudi kakšna napaka več. Je pa to veliko bolj moja igra kot čakanje. Res je, da me je velikokrat spravila v obrambni položaj, ampak tudi boj je del tenisa in veselim se, kaj bomo še iz tega naredili," je o agresivnejšem pristopu dodala 21-letnica.

"Verjela sem, da sva blizu, hkrati pa je res, da v zadnjem času nisem odigrala veliko dvobojev. To je šele peti v treh mesecih. Ko bomo oddelali še ene priprave in če bomo nadaljevali delo kot do zdaj, verjamem, da se lahko vrnem v boljši formi in z malce več konstantnosti," je še dejala Juvan, ki si bo zdaj vzela nekaj tednov odmora.

Paolini: Kaja se nikoli ne preda in res ni bilo lahko
"V prvem in tretjem nizu sem zapravila lepo prednost. Kaja se nikoli ne preda in res ni bilo lahko. K sreči sem se zbrala v ključnih trenutkih, " je povedala lanska zmagovalka Portoroža.

Kaja Juvan v Portorožu izpadla proti branilki naslova

Emma Raducanu blestela le v drugem nizu
Prva nosilka in lanska zmagovalka Odprtega prvenstva ZDA Emma Raducanu je izpadla. 213. igralka sveta Anna-Lena Friedsam, ki se je na glavni turnir uvrstila skozi kvalifikacije, je pripravila veliko presenečenje na osrednjem igrišču. S 7:5, 0:6 in 6:3 je premagala Britanko po dveh urah in 18 minutah.

V prvem nizu je Raducanu zapravila štiri zaključne žoge, Nemka se je vrnila po zaostanku s 3:5. Najstnica, ki je lani zablestela v New Yorku, ko je kot kvalifikantka osvojila naslov brez izgubljenega niza, je v drugem nizu prevladovala. Brez izgubljene igre je izenačila na 1:1. V odločilnem nizu sta obe tekmici zadržali igre na svoj servis. V osmi igri je Nemka z izjemnim forhendom odvzela servisa Britanki in nato sklenila obračun brez izgubljene točke na svoj servis.

Siniakova ni le specialistka za dvojice
Preostala dva današnja obračuna sta dobili Francozinja Diane Parry in Čehinja Katerina Siniakova. Prva je nekoliko presenetljivo ugnala deveto nosilko Anastasijo Potapovo iz Rusije s 7:6 (2), 6:4. Čehinja, ki je skupaj z rojakinjo Barboro Krejčikovo osvojila turnir dvojic na OP-ju ZDA v nedeljo, pa je bila boljša od Britanke Jodie Burrage s 7:5 in 6:1.

Andreja Klepač brez polfinala dvojic
Andreja Klepač je izpadla v četrtfinalu v konkurenci dvojic. Skupaj z Nemko Lauro Siegemund je morala priznati premoč britansko-ruski navezi Harriet Dart/Aleksandra Panova. Tekmici sta bili po uri in 27 minutah boljši s 7:5 in 6:2. S tem je izpadla tudi zadnja Slovenka na domačem turnirju ob slovenski obali.

"Lauri danes nikakor ni stekla igra. Le malenkost nama je zmanjkalo v prvem nizu. Pridelali sva si kar nekaj priložnosti, a jih nisva izkoristili. Imeli sva žogico za niz, v dvojicah pa se po izgubljenih priložnostih potem hitro obrača. Tekmici sta skozi celotno tekmo igrali konstantno, nista nama podarjali ničesar. Tudi servirali sta dobro in žal se je dvoboj odvil v njuno korist," je dejala 36-letna Koprčanka.

Na domačem turnirju vselej uživa, tudi če se je morala kot prva nosilka skupaj s Siegemundovo posloviti po drugem obračunu. "Ta turnir mi veliko pomeni, je le domači turnir. Tenis Slovenija in celotna organizacija se trudita, da ustvarita dobre pogoje. Slišim tudi veliko pohval od igralk na ta račun. Igranje na teh turnirjih je vedno dober trening za naprej, zdaj pa me v sezoni čakata še turnirja v San Diegu in Guadalajari," je še dodala Klepač.


PORTOROŽ, osmina finala, tabela
(203.023 evrov, trda podlaga)

FRIEDSAM (NEM) - RADUCANU (VB/1)
7:5, 0:6, 6:3
PARRY (FRA) - POTAPOVA (RUS/9)
7:6 (2), 6:4
SINIAKOVA (ČEŠ) - BURRAGE (VB)
7:5, 6:1
PAOLINI (ITA) - JUVAN (SLO)
5:7, 6:2, 7:6 (5)

CURENKO (UKR) - ALEKSANDROVA (RUS/5)
7:5, 7:6 (5)
RIBAKINA (KAZ/3) - MARTINCOVA (SLK)
6:4, 6:1
BOGDAN (ROM) - ZIDANŠEK (SLO)
6:1, 6:7 (5), 6:1
HADDAD MAIA (BRA/2) - BUCSA (ŠPA)
6:1, 6:4