Novak Đoković po zmagi v Melbournu ni osvojil nobenega turnirja več. Na pesku je na treh turnirjih prišel najdlje do četrtfinala. Foto: EPA
Novak Đoković po zmagi v Melbournu ni osvojil nobenega turnirja več. Na pesku je na treh turnirjih prišel najdlje do četrtfinala. Foto: EPA

41-letni Federer je že nekaj časa upokojen, 14-kratnega zmagovalca Pariza, skoraj 37-letnega Nadala, je ustavila poškodba, 36-letni Murray se je odločil, da se bo popolnoma posvetil Wimbledonu, tako da bo veteransko zastavo nosil Đoković, ki bi s 23 osvojenim turnirjem za grand slam ostal sam na vrhu pri moških in se izenačil z legendarno Sereno Williams.

Od leta 2005 je razen članov trojke Nadal, Federer in Đoković naslov v Parizu osvojil le Stan Wawrinka leta 2015.

Đoković, ki je zdaj izenačen z Nadalom pri 22 velikih lovorikah, ne skriva, da bi bil rad na vrhu sam. "Mogoče bi po koncu kariere delček mene obžaloval, da nisem imel več naslovov kot on, toda na koncu dneva se vedno vprašaš: 'Koliko je dovolj?'" je za The National konec februarja govoril Đoković. "Seveda moraš biti tekmovalen, biti lačen zmag in imeti miselni pristop volkov, toda na koncu si vedno rečeš: 'Res si veliko dosegel, bodi ponosen na to, hvaležen in ponižen, da ti je bilo to omogočeno.'"

Đoković na pesku zbral le osem nastopov

Priprave Srba na naskok na tretjo lovoriko na igriščih Rolanda Garrosa, s čimer bi se izenačil z Ivanom Lendlom, Matsom Wilanderjem in Gustavom Kuertenom, so bile vse prej kot idealne. Na pesku je zaradi poškodb in slabe forme odigral le osem dvobojev. Čeprav je na zadnjem turnirju v Rimu opazno dvignil raven igre, je moral v četrtfinalu priznati premoč Holgerju Runeju.

Carlos Alcaraz je letos na pesku osvojil Buenos Aires, Barcelono in Madrid. Foto: EPA
Carlos Alcaraz je letos na pesku osvojil Buenos Aires, Barcelono in Madrid. Foto: EPA

Đoković je na stavnicah drugi favorit, manjšo prednost ima prvi teniški igralec sveta Carlos Alcaraz, ki bo na tem turnirju za grand slam prvič v vlogi prvega nosilca. 20-letni Španec je bil v tej sezoni izvrsten na pesku. Na 22 dvobojih je doživel dva poraza in osvojil turnirje v Buenos Airesu, Barceloni in Madridu. Vtis je nekoliko pokvaril zgolj v Rimu, kjer ga je premagal Madžar Fabian Maroszan.

Pred 20 leti je njegov trener Juan Carlos Ferrero osvojil Roland Garros, Alcaraz pa je bil takrat star komaj en mesec. Mladi Španec se zna kosati s pritiskom, kar je dokazal septembra, ko je osvojil New York.

Alcaraz in Đoković bi lahko igrala še pred finalom

Alcaraz in Đoković bi se lahko znašla v isti polovici žreba, tako da se ne bi mogla srečati v finalu. Za to je poskrbel Daniil Medvedjev, ki je po nepričakovani zmagi v Rimu preskočil Srba in ga potisnil na tretje mesto lestvice ATP.

Kljub temu uspehu stavnice Rusu ne zaupajo. Ima kvoto 11 in ga postavljajo za Runeja (kvota 8) in celo Stefanosa Cicipasa (9), ki je v tej sezoni še brez turnirske zmage. V širši krog favoritov spadajo še Jannik Sinner (15), lanski finalist Casper Ruud (17) in zmagovalec Monte Carla Andrej Rubljov (31).

Troboj za številko ena

Glavni turnir bo po letu 2014 spet minil brez slovenskega igralca. Opomnik: v letih od 2015 do 2017 je Aljaž Bedene nastopal pod britansko zastavo.

Dodaten čar bo v Parizu tudi boj za številko ena svetovnega tenisa, saj vodilnega Alcaraza in tretjega Đokovića loči 860 točk. Španec in Srb sta lani prišla do četrtfinala, Medvedjev do osmine finala.

Turnir se bo začel v nedeljo. Žreb bo v četrtek ob 14. uri.