Dvoboj je bil popolnoma enostranski. Foto: Reuters
Dvoboj je bil popolnoma enostranski. Foto: Reuters

Đoković je bil suveren, saj je izgubil le sedem iger. Na prvi servis je osvojil kar 80 odstotkov točk, uspelo mu je pet brejkov. Na drugi strani si je Andrej Rubljov priboril pet priložnosti za odvzem servisa, a vselej ostal brez brejka. Novak Đoković se je tako desetič uvrstil v polfinale Melbourna. Do zdaj je v deželi 'tam spodaj' dobil še vse polfinalne in finalne obračune.

Đoković lovi 10. zmago v Melbournu. Foto: Reuters
Đoković lovi 10. zmago v Melbournu. Foto: Reuters

V prvem nizu izenačeno do 1:1 ...
Srb je suvereno dobil svoji prvi igri na svoj servis, Rubljov pa je s težavo spravil prvo igro pod streho, za katero se je potem izkazalo, da je bila edina. Četrtemu nosilcu sta uspela dva brejka, v katerem se je izkazal s potrpežljivo igro. Izid je bil namreč večkrat izenačen na 40:40, najbolj ključne točke je dobil Đoković in niz osvojil po 39 minutah s 6:1.

... v drugem pa do 2:2
Drugi niz je bil le malenkost bolj izenačen, saj je Rubljov tempo držal do 3:2, nato je spet dvakrat zapored izgubil začetni udarec, kar je pomenilo prav tako hiter konec s 6:2. Izid je bil znova videti precej enostranski, a kar nekaj iger je bilo spet izenačenih na 40:40, najbolj ključne točke pa so spet kot po tekočem traku pripadle zmagovalcu 21 grand slamov.

V tretjem nizu mu je takoj uspela odločilna poteza − servis je Rubljovu odvzel že v prvi igri in nato prednost mirno pripeljal do konca.

Đoković oddal Rubljovu le sedem iger

Đoković: Izid ne kaže prave slike
"Ne morem biti bolj zadovoljen s svojo igro. Res igram precej dobro. Rad igram v takšnih razmerah, na tem igrišču. Menim pa, da izida prvih dveh nizov ne kažeta prave slike dvoboja. Andrej je izvrsten igralec. Toda v vsakem pomembnem trenutku in pomembnem udarcu sem našel tisti pravi tenis, to me najbolj veseli," rezerve še vedno vidi Đoković.

Paul in Shelton sta prinesla svež veter v ameriška teniška jadra. Foto: Reuters
Paul in Shelton sta prinesla svež veter v ameriška teniška jadra. Foto: Reuters

Paul uresničil otroške sanje
Tommy Paul
je v ameriškem četrtfinalu izločil Bena Sheltona, največje presenečenje turnirja. Paul je prevladoval z osnovne črte in slavil s 7:6, 6:3, 5:7 in 6:4. "Ko začenjaš igrati tenis, sanjariš, da boš nekoč zaigral v drugem tednu turnirjev za grand slam, zato ne morem verjeti, da mi je končno to uspelo," je bil zadovoljen Paul.

Združene države Amerike so bile dolga desetletja teniška velesila, v zadnjem obdobju pa so (vsaj za svoje standarde) skromnejše. V Melbournu imajo zdaj prvič po letu 2009 polfinalista, prvič po letu 2007 pa sta v istem četrtfinalu med seboj igrala dva Američana.

"Vesel sem, da sem tekmo pripeljal do konca. Ni bilo prav veliko ritma, Ben je res zahteven tekmec, občutek imam, da se bo še pogosto znašel na tem odru," je rojaka pohvalil Paul. Shelton je sploh prvič v življenju igral zunaj ZDA.

Arina Sabalenka se je četrtič uvrstila v polfinale kakega turnirja za grand slam. Vse prejšnje je izgubila. Foto: Reuters
Arina Sabalenka se je četrtič uvrstila v polfinale kakega turnirja za grand slam. Vse prejšnje je izgubila. Foto: Reuters

Težave Donne Vekić s servisom
Oba ženska četrtfinala sta bila precej enostranska. Arina Sabalenka je s 6:3 in 6:2 izločila Donno Vekić. Bolj izenačen je bil prvi niz, ki je trajal natanko eno uro. Belorusinja je povedla z brejkom prednosti (3:1), a se je Hrvatica vrnila, po drugem brejku (v osmi igri) pa ji to ni več uspelo. Drugi niz je bil bolj enostranski, saj je imela Vekić velike težave s svojim servisom, s katerim je osvojila le eno igro.

Veliko neizsiljenih napak
Magda Linette
pa je izločila Karolino Pliškovo s 6:3 in 7:5 in se tako na turnirjih velike četverice sploh prvič uvrstila med zadnje štiri. Čehinja je delala precej več neizsiljenih napak (36:16), od tega je naredila kar sedem dvojnih napak.

Melbourne, četrtfinale

Moški:
HAČANOV (RUS/18) − KORDA (ZDA/29)
7:6 (5), 6:3, 3:0, b.b.
CICIPAS (GRČ/3) − LEHEČKA (ČEŠ)
6:3, 7:6 (2), 6:4

ĐOKOVIĆ (SRB/4) − RUBLJOV (RUS/5)
6:1, 6:2, 6:4
PAUL (ZDA) − SHELTON (ZDA)
7:6 (6), 6:3, 5:7, 6:4


Ženske:
RIBAKINA (KAZ/22) − OSTAPENKO (LAT/17)
6:2, 6:4
AZARENKA (BLR/24) − PEGULA (ZDA/3)
6:4, 6:1

LINETTE (POL) − PLIŠKOVA (ČEŠ/30)
6:3, 7:5
SABALENKA (BLR/5) − VEKIĆ (HRV)
6:3, 6:2