Medvedjev je Đokovića letos za krajši čas zamenjal na mestu številke 1. Foto: AP
Medvedjev je Đokovića letos za krajši čas zamenjal na mestu številke 1. Foto: AP

Đoković, številka 1 moškega tenisa, meni, da je prepoved "nora".

Wimbledon je v sredo potrdil, kar se je šušljalo zadnje dni – na sveti travi zaradi ruske invazije letos ne bodo smeli nastopiti vsi ruski in beloruski tekmovalci.

To bo sploh prvi teniški turnir, ki je izdal prepoved posamičnim tekmovalcem in tekmovalkam iz obeh držav, kar pomeni, da na edinem grand slamu na travi ne bo ne številke 2 na lestvici ATP, Rusa Daniila Medvedjeva, ne četrte na lestvici WTA, Belorusinje Arine Sabalenke.

Prav tako se bo moral od nastopa posloviti še en Rus, številka 8 na ATP-lestvici Andrej Rubljov – čeprav gre za igralca, ki je po uvrstitvi v finale na turnirju v Dubaju tik po začetku ruske invazije na kamero ob igrišču vidno emocionalen zapisal "Ne vojni".

K miru sta pozvali tudi obe najvišje uvrščeni Belorusinji, Sabalenka in nekdanja številka 1 ženskega tenisa Viktorija Azarenka (danes številka 18), ki sta obe izrazili naklonjenost do Ukrajine.

Sorodna novica Wimbledon prepovedal nastop Rusov in Belorusov na "sveti travi"

Đoković: Vojne nikdar ne bom podpiral.

Đoković, ki je sam odraščal v času vojne na območju nekdanje Jugoslavije, je dejal, da športniki nimajo ničesar z zdajšnjo vojno.

"Vedno bom obsojal vojno, kot otrok vojne ne bom nikdar podpiral vojne," je povedal Đoković na turnirju Serbia Open v Beogradu.

"Dobro se zavedam, koliko čustvenih travm pusti vojna. V Srbiji vsi vemo, kaj se je zgodilo leta 1999. Na Balkanu smo imeli v nedavni zgodovini veliko vojn. A kljub temu ne morem podpirati odločitve Wimbledona, mislim, da je to noro. Ko se politika vmeša v šport, rezultat ni nikdar dober."

Medvedjev – ko je še lahko igral na sveti travi. Foto: AP
Medvedjev – ko je še lahko igral na sveti travi. Foto: AP

Prva izključitev po drugi svetovni vojni

Odločitev All England Lawn Tennis Cluba (AELTC), ki skrbi za turnir v Wimbledonu, kot "nepošteno" kritizirata tudi ATP in WTA. Po mnenju moškega združenja profesionalnih igralcev gre za diskriminacijo, obenem pa podaja "nevaren precedens".

"Diskriminacija na podlagi narodnosti predstavlja tudi kršitev našega sporazuma z Wimbledonom, ki navaja, da nastop igralcev na turnirju temelji izključno na lestvici ATP."

"Odločno obsojamo invazijo Rusije na Ukrajino in smo solidarni z milijoni nedolžnih ljudi, ki jih je prizadela vojna. Naš šport je ponosen, da deluje po temeljnih načelih poštenosti oziroma da igralci tekmujejo na podlagi rezultatov na lestvici ATP," so zapisali pri združenju profesionalnih teniških igralcev.

To je prvič po drugi svetovni vojni, ko so izključili nemške in japonske tekmovalce, da so na Wimbledonu igralci dobili prepoved na podlagi narodnosti. Iz AELTC-ja so sporočili, da "bodo razmislili in se ustrezno odzvali", če se bodo okoliščine do junija spremenile.

Letos bo Wimbledon potekal med 27. junijem in 10. julijem.