Novak Đoković v spremstvu svoje ekipe na letališču v Melbournu. Foto: Reuters
Novak Đoković v spremstvu svoje ekipe na letališču v Melbournu. Foto: Reuters

Po poročanju avstralskih medijev se Đokovićeva odvetniška ekipa na odločitev ne bo pritožila. Srb se je v Melbournu ob 12.30 po slovenskem času vkrcal na letalo, ki je odletelo proti Dubaju, in poletel iz države.

Vučić: Novak, v Srbiji si vedno dobrodošel

Oglasil se je že politični vrh obeh držav. Avstralski minister za priseljence Alex Hawke je odločitev sodišča pozdravil in zatrdil, da njegova odločitev sledi politiki "močnih zunanjih meja". Ta je po njegovem obvarovala Avstralce v času pandemije in s tem Avstraliji na svetovni ravni prinesla "med najnižjimi stopnjami smrtnosti od covida-19, najhitrejše gospodarsko okrevanje in najvišjo precepljenost".

Avstralski premier Scott Morrison pa je dejal: "Odločitev je bila sprejeta na podlagi zdravstvenih in varnostnih razmer v državi. Bila je v javnem interesu. Pozdravljam odločitev, da ohranimo nadzor nad našimi mejami in da Avstralci ostanemo varni."

Đoković na poti iz hotela za pridržanje priseljencev. Razpravo je spremljal na sedežu svojih odvetnikov. Foto: EPA
Đoković na poti iz hotela za pridržanje priseljencev. Razpravo je spremljal na sedežu svojih odvetnikov. Foto: EPA

Odziv srbskega predsednika Aleksandra Vučića je seveda popolnoma drugačen: "Po odločitvi sodišča sem že govoril z Novakom in mu povedal, da komaj čakam, da ga vidim. Povedal sem mu še, da je v Srbiji vedno dobrodošel."

Pred sodiščem v Melbournu se je ob razglasitvi sodbe zbralo okoli 50 ljudi. Ko so slišali, da bo Đoković izgnan, so za nekaj trenutkov obnemeli, poročajo avstralski mediji, nato pa začeli plesati kolo.

Po mnenju združenja teniških igralcev pa je odločitev sodišča, da znova razveljavi vizum, "konec obžalovanja vrednega niza dogodkov". "Đokovićeva odstotnost z OP Avstralije je velika izguba za igro," so dodali.

Saga, ki se je vlekla dva tedna
Đokovića torej čaka izgon iz države, grozi mu tudi triletna prepoved vstopa. To je epilog dramatične zgodbe, ki se je vlekla od začetka leta in je imela veliko preobratov, potem ko je Đoković upal, da bo lahko vstopil v državo, čeprav ni cepljen proti covidu-19. Sodnik Anthony Kelly je 10. januarja na prizivnem sodišču odločil, da je bil preklic vizuma Novaka Đokovića avstralskih oblasti nepravilen, toda 14. januarja je avstralski minister za priseljence Alex Hawke uporabil izvršna pooblastila za preklic. Đoković je s svojimi odvetniki do zadnjega upal, da bo vendarle lahko igral v Melbournu in se potegoval za rekordni 21. osvojeni turnir za grand slam, vendar mu nazadnje to ni uspelo.

Sorodna novica Priseljenska politika: ko begunci in azilanti ždijo v priporih več tisoč kilometrov stran

Razočaran, a odločitev spoštuje
"Sem izredno razočaran, ker sodišče ni upoštevalo moje pritožbe in ker ne bom smel igrati na Odprtem prvenstvu Avstralije. A odločitev sodišča spoštujem in bom ob odhodu iz države sodeloval s pristojnimi oblastmi. Neprijetno se počutim, ker so se v preteklih tednih vsi ukvarjali z menoj, in upam, da se bo pozornost zdaj preusmerila k tenisu in k turnirju, ki ga imam zelo rad," je bil prvi Đokovićev odziv.

Družina je zelo razočarana
Đokovićeva družina je prepričana, da so h končni odločitvi botrovali politika in drugi interesi. "Zelo smo razočarani nad odločitvijo zveznega sodišča in dejstvom, da mora Novak zapustiti Avstralijo," je družina zapisala v sporočilu za javnost in dodala: "Kljub škandaloznemu obnašanju do Novaka, smo verjeli, da bo šport zmagal."

Razprava treh sodnikov potekala po spletu
Glavni del obravnave se je v soboto (po avstralskem času že v nedeljo) začel nekaj pred polnočjo po srednjeevropskem času, po slabih petih urah sta obe strani predstavili svoja stališča. Poleg sodnika Jamesa Allsopa sta primer obravnavala še David O'Callaghan in Anthony Besanko. Vsak sodnik je bil v svojem mestu – Sydneyju, Adelajdi in Melbournu, razprava pa je potekala po spletu. Končno odločitev so danes sprejeli malo pred 8. uro po srednjeevropskem času.

Đokovićevi odvetniki so med drugim izpodbijali sklep ministra za priseljence Alexa Hawka, češ da nadaljnje Đokovićevo bivanje predstavlja grožnjo javnemu zdravstvu. Trdijo, da niti v enem delu ni jasne ali logične utemeljitve, da bi Novakova prisotnost v Avstraliji povzročila proticepilsko razpoloženje. Foto: Reuters
Đokovićevi odvetniki so med drugim izpodbijali sklep ministra za priseljence Alexa Hawka, češ da nadaljnje Đokovićevo bivanje predstavlja grožnjo javnemu zdravstvu. Trdijo, da niti v enem delu ni jasne ali logične utemeljitve, da bi Novakova prisotnost v Avstraliji povzročila proticepilsko razpoloženje. Foto: Reuters

Odvetniki: Đoković ni grožnja javnemu zdravstvu
Đokovićevi odvetniki so poudarjali, da so razlogi za preklic vizuma, ki jih je navedla vlada, neveljavni in nelogični, in da avstralska vlada nima dokazov, ki bi podprli trditve, da Novakova navzočnost v državi spodbuja proticepilstvo. Ob tem so dodali, da nasploh prvega igralca sveta napačno označuje za proticepilca in njegove pretekle izjave narobe interpretira. Odvetnik Nick Wood je vladi očital, da je Srba nepravično označila za grožnjo javnemu zdravstvu. Podal je vprašanje, da če njegova prisotnost v Avstraliji spodbuja proticepilstvo, ali ne bi enakega odziva spodbudila njegova prisilna deportacija.

"Ikona proticepilskih skupin"
Vladni odvetnik Stephen Lloyd je v odgovoru zatrdil, da obstaja veliko dokazov. Po njegovih besedah je prvi lopar sveta postal "ikona proticepilskih skupin". Zatrdil je, da ocena tveganja temelji na dojemanju javnosti, kaj meni Đoković, kar pomeni, da ministrstvu ni treba neposredno pridobiti Noletovih stališč. Kot je znano, so Đokovića avstralske oblasti pred sodno obravnavo pritožbe na zavrnitev vizuma znova pridržale in ga namestile v hotel za pridržanje priseljencev, kjer je bil že v začetku tedna. Tam je ostal do sklepnega dela obravnave.

V ponedeljek bi moral
V ponedeljek bi moral "Nole" odigrati dvoboj 1. kroga proti rojaku Miomirju Kecmanoviću, a zdaj je jasno, da najboljšega igralca sveta na turnirju v Melbournu ne bo. Namesto njega bo priložnost dobil srečni poraženec kvalifikacij Salvatore Caruso. Foto: AP

Številni preobrati v teniški zgodbi desetletja
Saga o vstopu srbskega tenisača v Avstralijo se je začela 6. januarja, ko je mejna policija necepljenemu 34-letnemu zvezdniku preklicala vizum za vstop v državo zaradi neveljavne zdravstvene izjeme za vstop v času pandemije covida-19. Odločitev mejne policije je 10. januarja razveljavilo zvezno prizivno sodišče na podlagi ugotovitve, da Đokoviću na meji ni bila omogočena pravična obravnava. Srbski športnik se je nato lahko svobodno gibal po državi in pripravljal na turnir, dokler ga niso spet pridržali, potem ko je minister za priseljence vnovič preklical vizum.,

Caruso namesto Đokovića na vrhu tabele
"Nole" bi moral s statusom prvega nosilca v ponedeljek odigrati dvoboj 1. kroga Odprtega prvenstva Avstralije proti rojaku Miomirju Kecmanoviću. Priložnost v glavnem žrebu bo zdaj (če seveda ne bo kakšnega novega dramatičnega preobrata in kakšnega aduta iz rokava Đokovićeve odvetniške ekipe) dobil srečni poraženec kvalifikacij Italijan Salvatore Caruso, 150. igralec sveta.

Đoković: Razočaran sem, a bom odločitev spoštoval
Đoković ne bo igral v Melbournu