Novak Đoković bo v nedeljo v svojem 26. finalu napadal 17. turnir za grand slam. Roger Federer ima 20 naslovov, Rafael Nadal 19. Foto: Reuters
Novak Đoković bo v nedeljo v svojem 26. finalu napadal 17. turnir za grand slam. Roger Federer ima 20 naslovov, Rafael Nadal 19. Foto: Reuters

Zdaj skupno vodi s 27:23. V finale Odprtega prvenstva Avstralije se je uvrstil osmič, poraza še nima (7:0). Osmi naslov v Melbournu in 17. na turnirjih za grand slam bo naskakoval v nedeljo, ko bo nasproti njega stal eden izmed dvojice Dominic Thiem – Alexander Zverev. Njun polfinale bo v petek ob 9.40. Če Đoković osvoji turnir, bo spet številka ena svetovnega tenisa.

Federer kljub porazu zadovoljen z igro na uvodnem grand slamu

Federer zapravil vodstvo 5:2, 30:0
38-letni Federer je sanjsko odprl obračun in prav nič ni kazal utrujenosti oziroma načetosti zaradi bolečin (noga, hrbet) iz prejšnjih dvobojev, ko se je dvakrat komajda rešil. Švicar je uvodno igro na svoj servis rešil po zaostanku 15:40 in v drugi takoj naredil brejk. Đoković mu je vrnil z isto mero, toda festival odvzemov servisov se je nadaljeval. V prvih štirih igrah sta tenisača svoj začetni udarec izgubila trikrat. Federer je vodil 4:1, 40:0 in 5:2, 30:0, vendar prednosti ni znal unovčiti. Đoković je prvi niz odvlekel v podaljšano igro, ki jo je odigral praktično brezhibno in jo dobil s 7:1. Federer je imel v prvem nizu 26 winnerjev, Đoković 10. Razmerje v nevsiljenih napakah je bilo 19:11.

Drugi niz zaključil v velikem slogu
Pred začetkom drugega niza je Federer odšel z igrišča, da bi prejel zdravniško pomoč, a se to v njegovi igri ni poznalo. Igralca sta v nadaljevanju držala svoj začetni udarec. Bližje odvzemu servisa je bil Đoković, ki je imel tri priložnosti, Federer niti ene. Odločitev je padla v deseti igri. Srb si je na servis Federerja priigral prvo priložnost za niz in jo izkoristil z izjemnim udarcem, potem ko ga je Švicar zvabil na mrežo.

Đoković spoštuje Federerja, ki je v polfinalu igral poškodovan

Dvoboj trajal dve uri in 18 minut
Đoković je imel igro pod kontrolo tudi v tretjem nizu. Svoje servise je dobival suvereno, odločilen odvzem servisa pa mu je uspel v šesti igri. Dvoboj je brez težav pripeljal do konca in slavil po dveh urah in 18 minutah. Izkoristil je prvo zaključno žogo.

"Prvi niz bi se kaj lahko razpletel drugače, bil sem kar precej živčen. Spoštovanje za Rogerja, ker se je nocoj pojavil na igrišču. Bil je poškodovan in njegovo gibanje ni bilo, kakršno je po navadi. Na začetku nisem bil v pravem razpoloženju za igro, bolj sem pogledoval na drugo stran mreže. Uspelo mi je izvleči prvi niz, nato sem bolje udarjal žogico," je takoj po dvoboju povedal Đoković.

Poškodovani Federer je stisnil zobe, a ni imel možnosti za preboj v finale. Švicar ostaja pri 20 naslovih za grand slam. Foto: Reuters
Poškodovani Federer je stisnil zobe, a ni imel možnosti za preboj v finale. Švicar ostaja pri 20 naslovih za grand slam. Foto: Reuters

Federer kmalu videl, da ne bo šlo
V drugem in tretjem nizu je bilo opazno, da se je Federer slabše gibal zaradi poškodbe dimelj. Posledice maratona proti Tennysu Sandgrenu, ko je rešil sedem zaključnih žog za zmago Američana so bile prehude. Na "eni nogi" je nemogoče igrati proti Đokoviću.

"Danes je bilo grozno, saj se se zavedal, da imam le tri odstotke možnosti za zmago. Poskušal sem vse, saj se nikoli ne ve. Hitro sem videl, da ne bo šlo. Ključno je bilo, da nisem uspel osvojiti prvega niza. Na svoj servis sem imel lepo priložnost, vendar sem zgrešil preveč prvih servisov, na druge pa je zares nevaren. Dosegel sem maksimum na tem turnirju. Proti Millmanu in Sandgrenu sem bil že v izgubljenem položaju," je pojasnil 38-letni Švicar.

Polfinale:
THIEM (AVT/5) – A. ZVEREV (NEM/7)
petek ob 9.40

ĐOKOVIĆ (SRB/2) – FEDERER (ŠVI/3)
7:6 (1), 6:4, 6:3

StatistikaFedererĐoković
Prvi servis (%)6573
Asi1511
Dvojne napake31
Neizsiljene napake3518
Winnerji4631
Osvojene točke93113
Priložnosti za brejk2/74/11
Točke na mreži20/3011/12