Novak Đoković je še enkrat pokazal jeklene živce v odločilnih trenutkih. To je njegov osmi osvojeni turnir, potem ko se je soočil z odločilno točko nasprotnika za zmago. Foto: Reuters
Novak Đoković je še enkrat pokazal jeklene živce v odločilnih trenutkih. To je njegov osmi osvojeni turnir, potem ko se je soočil z odločilno točko nasprotnika za zmago. Foto: Reuters

Končni izid je bil 6:7 (8), 7:6 (3), 6:4 za 34. zaporedno zmago v Avstraliji, kjer je neporažen od leta 2018.

Z 92. turnirsko zmago se je izenačil z Rafaelom Nadalom. Pred njima so le Jimmy Connors (109), Roger Federer (103) in Ivan Lendl (94).

Nepostavljeni Američan, sin nekdanjega teniškega asa Petra Korde, je v svojem šestem finalu v karieri dodobra namučil prvega nosilca, ki ni bil na nivoju polfinalnega obračuna proti Danilu Medvedjevu. 22-letni Korda, ki je na lestvici ATP na 33. mestu, je dobil prvi niz v podaljšani igri z 10:8 po uri in 14 minutah. Lahko bi ga zaključil že prej, saj je vodil s 5:4 in na svoj servis s 40:0, vendar se je Đoković izvlekel.

34. zaporedna zmaga Đokovića na avstralskih tleh

V drugem nizu sta oba držala svoj servis. Pri izidu 6:5 je imel Korda na servis Đokovića zaključno žogo za drugo turnirsko zmago v karieri, vendar jo je Srb mojstrsko ubranil. Đoković je osvojil 9 od naslednjih desetih točk in podaljšano igro dobil s 7:1.

Odločitev ja padla v deseti igri tretjega niza. Korda je na svoj servis vodil 40:15, a prednosti ni uspel izkoristiti. Đoković si je priigral prvo zaključno žogo in jo tudi izkoristil.

"Hočem, da moji nasprotniki vedo, da sem vedno tam, ne glede na rezultat. Da se vedno borim do zadnjega udarca in da sem sposoben spreobrniti potek dvoboja. Seveda je moja prednost, da se nasprotniki pred začetkom zavedajo, česa sem sposoben," je o tesnem zaključku povedal Đoković.

"Zadovoljen sem s svojo igro in počutjem. Zdaj se je treba posvetiti le nekaterim malenkostim, kot so recimo pogoji v Melbournu, ki so malce drugačni. Imam še nekaj časa, zato bom šel počasi. Ta teden je bil naporen," je povedal Đoković.

Zidanšek skozi kvalifikacije, Juvan ne

Tamara Zidanšek se je skozi kvalifikacije uspešno prebila na glavni del turnirja WTA v avstralskem Hobartu. Konjičanka je s 6:3, 6:2 premagala Francozinjo Diane Parry. Neuspešna je bila Kaja Juvan, ki je morala s 6:0 in 6:2 priznati premoč Čehinji Terezi Martincovi.

Američanom prvi Pokal United

Reprezentanca ZDA je osvojila prvi teniški Pokal United. V Sydneyju so Američani v finalu povedli z neulovljivo prednostjo 3:0 proti Italiji.

Jessica Pegula je najprej ugnala Martino Trevisan s 6:4 in 6:2, potem je Lorenzo Musetti predal dvoboj Francesu Tiafoeju, Taylor Fritz pa je v odločilnem dvoboju s 7:6, 7:6 premagal Mattea Berrettinija.

ADELAJDA (M)

Finale:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) – KORDA (ZDA)
6:7 (8), 7:6 (3), 6:4

PUNE, Indija (M)

Finale:
GRIEKSPOOR (NIZ) – BONZI (FRA)
4:6, 7:5, 6:3

ADELAJDA (Ž)

Finale:
SABALENKA (BLR/2) – NOSKOVA (ČEŠ)
6:3, 7:6

AUCKLAND (Ž)

Finale:
GAUFF (ZDA/1) – MASAROVA (ŠPA)
6:1, 6:1