Novak Đoković je znova odlično stopnjeval formo. V skupinskem delu se je lovil, v polfinalu pa je bil v sijajni formi. Foto: AP
Novak Đoković je znova odlično stopnjeval formo. V skupinskem delu se je lovil, v polfinalu pa je bil v sijajni formi. Foto: AP

36-letni Beograjčan bo v nedeljo lovil sedmo zmago na zaključnih mastersih sezone. Najboljši je bil že leta 2008 v Šanghaju, nato v letih 2012, 2013, 2014 in 2015 v Londonu, lani pa še v Torinu. Potegoval se bo za 98. naslov na turnirjih ATP in sedmega v letu 2023. To bo njegov 138. ATP finale in deveti na zaključnih turnirjih najboljše osmerice.

Prvi igralec sveta je prikazal najboljšo igro ta teden v dvorani Alpitour, v nedeljo pa se bo lahko oddolžil Sinnerju za poraz v skupinskem delu v torek.

Alcaraz je premagal Đokovića v epskem finalu Wimbledona, ki je trajal skoraj pet ur, v polfinalu Roland Garrosa in v finalu turnirja serije 1000 v Cincinnatiju pa je bil boljši Srb.

20-letni Španec je imel v uvodni igri dve priložnosti za brejk, a se je Đoković rešil. Stopnjeval je ritem in v osmi igri odvzel servis Alcarazu. V deveti igri je brez izgubljene točke potrdil zmago v prvem nizu.

Že izraz na obrazu Alcaraza je povedal vse. Ni bilo tistega nalezljivega nasmeha. Deloval je napeto, zavedal se je, da nima realnih možnosti za uspeh. V drugem nizu je izgubil začetni udarec v tretji in sedmi igri. Naredil je 18 neizsiljenih napak.

Dvoboj je trajal uro in 28 minut, Končno razmerje v osvojenih točkah je bilo 64:47.

Imel je pravi občutek od prve igre naprej
"V prvih treh obračunih v Torinu sem veliko časa preživel na igrišču. Nisem bil prepričan, da bom tokrat svež. V drugem in tretjem dvoboju skupinskega dela nisem bil zbran od začetka, tokrat pa sem imel tisti pravi občutek od prve igre naprej. V prvi igri sem se znašel v zaostanku s 15/40. Točno sem vedel, da bo Carlos začel na polno. Zelo kakovostno je odigral nekaj uvodnih točk. Uspelo mi je zadržati servis, nato pa je steklo precej bolj gladko," je poudaril Đoković.

Đoković v polfinalu mastersa odčital lekcijo Alcarazu

Sinner ne pozna poraza v Torinu
22-letni Sinner ostaja edini neporaženi igralec na zaključnem turnirju. Dobil je vse tri dvoboje v skupini, z zmago proti zmagovalcu mastersa leta 2020 in finalistu leta 2021 pa se je kot prvi Italijan uvrstil v sklepno dejanje sezone. Za četrtega igralca sveta bo to največji finale v karieri. Ima deset naslovov ATP, štiri je osvojil letos, v finalih pa je izgubil le trikrat.

Jannik Sinner se je brez poraza uvrstil v nedeljski finale. Foto: EPA
Jannik Sinner se je brez poraza uvrstil v nedeljski finale. Foto: EPA

Medvedjev se je izvlekel v podaljšani igri drugega niza
V prvem nizu je Medvedjev izgubil servis v četrti igri. Sinner je nato zanesljivo ohranil prednost do konca. Najbolj napet je bil drugi niz. Pri vodstvu s 4:3 je imel Rus priložnost za brejk, a je ni unovčil. Odločala je podaljšana igra, ki jo je dobil Medvedjev s 7:4.

Rusu popustili živci v ključnih trenutkih
V odločilnem nizu je Italijan prikazal izjemno predstavo. Hitro je povedel s 3:0 in nato še v šesti igri odvzel servis Rusu. Medvedjev je najprej z dvojno napako oddal servis, nato je jezno vrgel lopar in se kregal z domačim občinstvom, za kar je dobil opomin, na koncu pa se je moral sprijazniti s tretjim porazom proti Južnemu Tirolcu v zadnjih tednih. Na začetku oktobra je klonil v finalu Pekinga, konec oktobra pa še v finalu Dunaja. Obračun je trajal dve uri in pol.

Bo Sinner v žep pospravil največji ček v zgodovini tenisa?
"To je res neverjeten občutek. Zelo naporen dvoboj, ki bi se lahko obrnil tudi v drugo smer. V prvem nizu sem res igral zelo agresivno. Drugi niz je bil napet, v podaljšani igri pa je odigral odlično. Odločil sem se, da zaigram bolj raznovrstno v odločilnem nizu," je povedal Italijan.

"Vse od prihoda v Torino čutim podporo občinstva in njegovo energijo. Res noro, komaj čakam, da vidim, kako bo jutri," je dodal Sinner.

Če bo dobil nedeljski finale, bo ostal neporažen v Torinu. Prejel bo največji ček v zgodovini tenisa – 4.801.500 ameriških dolarjev.

Sinner v polfinalu zaključnega mastersa izločil Medvedjeva

Polfinale:
SINNER (ITA/4) – MEDVEDJEV (RUS/3)
6:3, 6:7 (4), 6:1

ĐOKOVIĆ (SRB/1) – ALCARAZ (ŠPA/2)
6:3, 6:2

Finale bo v nedeljo ob 18.00.