Veselje Srbije po zmagi na premiernem pokalu ATP. Foto: EPA
Veselje Srbije po zmagi na premiernem pokalu ATP. Foto: EPA

Finalni obračun se ni začel po načrtih Srbov, saj je Roberto Bautista Agut s 7:5 in 6:1 ugnal Dušana Lajovića. Sledila je poslastica najboljših igralcev sveta. Novak Đoković je premagal prvega igralca sveta Rafaela Nadala s 6:2 in 7:6.

Dvoboj proti Nadalu je bil vrhunec Noletovih predstav ta teden v Avstraliji. V prvem nizu mu je hitro dvakrat odvzel servis in ga s tremi zaporednimi asi zaključil po 40 minutah. Precej bolj izenačen je bil drugi niz, ki ga je Srb dobil s 7:4 v podaljšani igri.

"Vsakič, ko igram z Nadalom, se boriva za vsako točko. Tako je bilo tudi tokrat," je dodal Đoković. V drugem nizu je bil Španec precej bližje uspehu, vendar ni izkoristil nobene od petih točk za odvzem servisa in na koncu izgubil v podaljšani igri. "Imel sem svoje priložnosti, bil sem blizu. Seveda sem razočaran zaradi poraza, a hkrati zadovoljen s svojimi predstavami na tekmovanju," je povedal Nadal.

To izkušnjo si bom zapolnil za vse življenje. Počaščen sem, da sem po petnajstih letih dobil priložnost zastopati svojo državo in prijatelje ter na koncu osvojiti prvo mesto.

Novak Đoković

Đoković in Troicki blestela v igri dvojic
Đoković je nato Srbiji prinesel še odločilno točko v igri parov. Z Viktorjem Troickim sta premagala Pabla Carrena Busta in Feliciana Lopeza s 6:3 in 6:4. Nadal se je odpovedal nastopu med pari. Razlog je bila utrujenost. V zadnjih dveh partijah je na igrišču prebil skoraj pet ur.

Nole dobil vseh osem obračunov
Đoković je 10-dnevno tekmovanje, na katerem je nastopilo 24 moštev, končal brez poraza oziroma z osmimi zmagami. Nadal, ki je novembra s Španijo postal zmagovalec Davisovega pokala, pa je Sydney zapustil z dvema porazoma.

Na pokalu ATP so si udeleženci razdelili 15 milijonov dolarjev in točke za lestvico ATP, hkrati pa so zbrali 132.200 dolarjev za prizadete v katastrofalnih požarih v Avstraliji.

Številne pohvale organizatorjem
Novoustanovljeni pokal ATP je požel pohvale tako tekmovalcev kot občinstva. V primerjavi s prenovljenim Davisovim pokalom, ki je novembra potekal v Madridu, so bile tribune na vseh stadionih dobro zapolnjene, termini dvobojev oziroma tekmovanja so bili dobro premišljeni, zato so si teniški strokovnjaki enotni, da se konkurenčnemu Davisovemu pokalu ne obeta nič dobrega.

Pokal ATP, Sydney, finale:
SRBIJA - Španija 2:1

Lajović - Bautista Agut 5:7, 1:6
Đoković - Nadal 6:2, 7:6 (4)
Đoković/Troicki - Carreno Busta/F. Lopez 6:3, 6:4

Đoković ugnal Nadala in zrežiral zmago Srbije v Pokalu ATP