Fotografija, ki je preplavila svet. Novak Đoković z nesrečno sodnico. Foto: Reuters
Fotografija, ki je preplavila svet. Novak Đoković z nesrečno sodnico. Foto: Reuters

"Po vsej tej situaciji sem res žalosten in prazen. Takoj sem preveril, kako se počuti linijska sodnica in po informacijah, ki sem jih dobil, je z njo vse v redu. Hvala bogu. Njenega imena ne smem razkriti zaradi skrivanja zasebnosti. Zelo mi je žal, ker sem ji povzročil takšen stres. Ni bilo namerno. Bilo je tako narobe," je uvodoma zapisal Đoković.

"Želim si, da to neprijetno izkušnjo ‒ diskvalifikacijo s turnirja ‒ spremenim v pomembno življenjsko lekcijo, tako da lahko nadaljujem rast in razvoj ne samo kot človek, ampak tudi kot teniški igralec. Opravičujem se organizatorjem OP ZDA. Zelo sem hvaležen svoji ekipi in družini, ki mi dajeta močno podporo, kot tudi navijačem, ki so vedno z mano. Hvala vam in žal mi je. Bil je to težek dan za vse," je še dodal Đoković, ki je nemudoma odšel na letališče in odpotoval nazaj v Evropo.

Incident se je zgodil tik pred koncem prvega niza osmine finala v obračunu s Špancem Pablom Carrenom Busto. Đoković je po izgubljeni igri odšel proti svojemu stolu, ob tem pa jezno udaril žogico, ki je zadela nesrečno sodnico v glavo. Ta je padla kot pokošena ob glasnih krikih, ki so odmevali po praznem stadionu Arthurja Asha. Srb je stekel k njej in se ji opravičil. Sodniki so ga po nekaj minutah pogovora diskvalificirali.

V teniških pravilih piše: "Igralec ne sme nikoli fizično poškodovati sodnika, nasprotnika, gledalca ali katere koli druge osebe na turnirju. Sodnik lahko v posvetovanju z vodjo turnirja izključi osebo, ki krši to pravilo."

Večina igralcev in teniških strokovnjakov si je enotna. Šlo je za nenameren incident, a pravila so jasna ‒ Đoković si je izključitev zaslužil.

Na letošnjem turnirju je bil blizu izključitve tudi Aljaž Bedene, ki je z žogico zadel kamermana, a se je sodnik odločil, da ni šlo za tako hud prekršek.

Takoj po diskvalifikaciji so se oglasili organizatorji turnirja, ki so obrazložili svoj postopek. "V skladu s pravili smo Đokovića izključili s turnirja. Ker je bil diskvalificiran, bo Đoković izgubil vse osvojene točke in denar, ki ga je zaslužil na turnirju," so zapisali v sporočilu za javnost. Točke bodo sicer ostale na njegovem računu, saj se po že prej sprejetem dogovoru v pokoronskem obdobju ne brišejo, ampak samo dodajajo, če jih je tenisač osvojil več kot lani.

V moderni dobi je bilo na grand slam turnirjih v posamični konkurenci diskvalificiranih le pet igralcev ‒ John McEnroe (1990, Avstralija), Carsten Arriens (1995, Francija), Jeff Tarango (1995, Wimbeldon), Stefan Koubek (2000, Francija) in zdaj Đoković.

Ogrorčenje v Srbiji po diskvalifikaciji Đokovića