Novak Đoković si je po zmagi dal duška. Foto: AP
Novak Đoković si je po zmagi dal duška. Foto: AP

34-letni Beograjčan si je pred tem s šestimi uvrstitvami na vrh lestvice ob koncu koledarskega leta rekord delil z Američanom Petom Samprasom. Srb je bil najboljši tudi v letih 2011, 2012, 2014, 2015, 2018 in 2020.

"To je izpolnitev sanj, saj je bil Pete moj idol, ko sem bil majhen fantek. Da sem prišel do takšnega mejnika, ni samo moja, temveč tudi zasluga moje ekipe. Čudovito je biti v tem položaju. Ponosen sem, da bom znova številka ena ob koncu sezone, in to po kakšnem dvoboju. Bilo je tesno vse do zadnje točke. Trenutno sem res presrečen," je povedal Đoković, ki je proti Hurkaczu dosegel 47. zmago v sezoni.

Đoković že številka 1 za leto 2021

Poljak je po eni slabi igri Srba na lasten začetni udarec dobil prvi niz, v drugem pa mu je "Nole" zavezal kravato. Tretji niz je bil znova izenačen, odločila pa ga je podaljšana igra, v kateri je bil za malenkost boljši prvi nosilec.

V nedeljo bo Đoković v finalu lovil peti naslov v sezoni, skupno 86. v karieri in že šestega v pariški dvorani Bercy. Treh od letošnjih štirih turnirskih zmag se je veselil na turnirjih za grand slam.

V finalu New Yorka ga je premagal Rus Daniil Medvedjev, ki je bil v drugem polfinalu po uri in 20 minutah s 6:2 in 6:2 boljši od Nemca Alexandra Zvereva.

Đoković in Medvedjev sta do zdaj odigrala devet dvobojev, s 5:4 je boljši Beograjčan. Je pa Moskovčan dobil štiri od zadnjih šestih obračunov.

Drugi nosilec bo igral v 21. finalu v karieri in šestem letos. Poleg Odprtega prvenstva ZDA je osvojil še masters v Torontu, travnati turnir na Majorki in turnir v Marseillu. Edini poraz v finalu je doživel na Odprtem prvenstvu Avstralije, ko ga je Đoković ugnal s 3:0 v nizih.

Mednarodni turnir ATP-serije 1000

(3.084.450 evrov, trda podlaga)

Polfinale:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) – HURKACZ (POL/7)
3:6, 6:0, 7:6 (5)

MEDVEDJEV (RUS/2) – A. ZVEREV (NEM/4)
6:2, 6:2