Novak Đoković je vegan že vrsto let. Foto: Reuters
Novak Đoković je vegan že vrsto let. Foto: Reuters

"Dotaknil bi se teme avtofagije in kako pomembna je zame metoda 16-8. To pomeni, da se 16 ur ne je in osem ur je. Uporabljam jo tudi sam in v zadnjem letu sem začutil precej izboljšav," je povedal Đoković in pojasnil, da zaradi tega tudi bolje spi in ima več energije čez dan.

Avtofagíja, tudi citoplazemska celična smrt, je kataboliten proces razgradnje celici lastnih sestavin s pomočjo lizosomov, ki jih lahko celica znova uporabi in s tem pridobi nujno potrebna hranila. Je natančno uravnavan proces, ki ima pomembno vlogo med rastjo celice in pri ohranjanju celičnega ravnovesja med sintetskimi in razgradnimi procesi. Telo se znebi toksinov iz celic in popravlja škodo, ki je na njih nastala z naravno obrabo.

"Priporočilo je, da se ne konzumira ne hrana ne pijača (razen vode) v obdobju 16 ur. To je najbolje od popoldneva do naslednjega dne. Zajtrk bi moral biti količinsko najobilnejši obrok," je dodal Ivanov v pogovoru z Đokovićem, ki je razkril, da je srečen, ker je prešel na veganstvo.

"Vesel sem, ker sem izbral to vrsto prehrane in da lahko igram na tej ravni zadnja štiri leta. Na začetku sem bil deležen številnih kritik, ljudje mi niso verjeli, bilo je veliko dvomov. Šel sem skozi številne faze življenja in potreboval sem nekaj časa, da se navadim na tak način," je še povedal Đoković.

Srb, ki velja za enega izmed najbolj gibčnih na teniški turneji, je med pandemijo koronavirusa dvignil veliko prahu z besedami, da bi se znašel v dilemi, če bi se bilo nujno cepiti proti koronavirusu za nadaljevanje teniške kariere. "Osebno sem proti cepljenju in ne bi rad, da me nekdo prisili v to, da bi lahko potoval po svetu," je v pogovoru s srbskimi športniki na družbenem omrežju Facebook povedal Đoković.