Primer Đoković prerasel športne okvire in postaja že politična zgodba

Đoković je ob pristanku v Melbournu doživel neprijetno presenečenje, ko so ga tamkajšnje oblasti pridržale na letališču. V priporu so mu odvzele mobilni telefon, ni imel nikakršnega stika s svojo ekipo, varovala sta ga dva policista.

Po sedmih urah zasliševanja so mu zavrnili vizum, je prvi poročal novinar spletne strani The Age Paul Sakkal, ki budno spremlja dogajanje 'tam spodaj'. Mejna policija je med drugim tudi podvomila o veljavnosti potrdila o prebolelosti covida-19. Po poročanju časopisa Sydney Morning Herald naj bi Đokovićevi odvetniki že začeli postopek izpodbijanja odločitve.

Vsi teniški igralci in osebje turnirja morajo biti cepljeni, je bilo prvotno pravilo. Nekateri Avstralci ne smejo potovati, zato so prepričani, da so zmagovalcu 20 grand slamov z dodeljeno izjemo pogledali skozi prste.

Pojma nimam, kaj se dogaja. Mojega sina držijo v ujetništvu že pet ur. To je boj za svobodni svet. Ne le za Novaka, ampak za ves svet. Če ga čez pol ure ne bodo izpustili, se bomo zbrali na ulici. To je boj za vse nas,

Srđan Đoković

Hitro se je odzval direktor turnirja Craig Tiley, ki je trdil, da Srb ni bil favoriziran, saj za zdravniško izjemo ni prosil le Đoković, temveč skupaj 26 ljudi: "Vsak, ki izpolnjuje pogoje, lahko vstopi. Ni favoriziranih. Novak ni bil posebej obravnavan."

Parnis: Ne bi ga smeli spustiti v državo
Med tistimi, ki so močno kritizirali odločitev za dodelitev izjeme Đokoviću, je znani avstralski zdravnik Stephen Parnis, nekdanji podpredsednik zdravniške zbornice v državi, ki je to ocenil za izjemno slabo sporočilo vsem, ki se trudijo omejiti širjenje novega koronavirusa.

"Ne glede na to, kako dober teniški igralec je, ga ne bi smeli spustiti v državo, če zavrača cepivo," je Parnis po poročanju AFP-ja zapisal na Twitterju.

Novak Đoković je pozno zvečer pristal v Melbournu. Po poročanju tamkajšnjih medijev sprva sploh ni smel izstopiti iz letala. Pozneje je na carinskem območju preživel več kot dve uri, nato pa so ga odpeljali v pripor za priseljence. Foto: Reuters
Novak Đoković je pozno zvečer pristal v Melbournu. Po poročanju tamkajšnjih medijev sprva sploh ni smel izstopiti iz letala. Pozneje je na carinskem območju preživel več kot dve uri, nato pa so ga odpeljali v pripor za priseljence. Foto: Reuters

Premier omenil tudi morebitni 'izgon'
Še odločnejši je bil avstralski premier Scott Morrison, ki je poudaril, da bo moral Srb s prvim letalom iz Avstralije, če se bo izkazalo, da razlogi niso dovolj utemeljeni: "Počakali bomo na njegove argumente in dokaze, s katerimi bo utemeljil svoje medicinske vzroke. Če ti ne bodo upravičeni, bo deležen enake obravnave kot vsi drugi, zapustiti bo moral državo. Za Novaka Đokovića ne sme biti nobenih izjem." Nekdanji igralec, zdaj pa komentator, Sam Groth je v kolumni za Herald Sun ostro zapisal: "To je pljunek v obraz vsakega prebivalca Victorie in Avstralije."

Đoković ne sme v Avstralijo

Razlog ni znan
Polemike podžiga tudi to, da prireditelji niso razkrili podlage za izdajo izjeme Đokoviću. Za to pod avstralskimi pravili obstaja pet možnosti: da je nekdo prebolel covid-19 v zadnjih šestih mesecih, da je resno bolan ali pa je imel večjo operacijo, da je imel resne stranske učinke od preteklega cepljenja proti novemu koronavirusu, da je v zadnjih treh mesecih imel vnetje srčne mišice ali da zaradi duševne bolezni ob cepljenju predstavlja nevarnost sebi ali drugim.

Tiley je ob tem dejal, da razlog za izdajo izjeme ni javen, saj gre za osebne zdravstvene podatke, ki jih niti prireditelji turnirja ne prejmejo od oblasti. "Samo prosilec lahko razkrije podlago za pridobitev izjeme," je pojasnil.

Eden izmed srbskih teniških navdušencev med čakanjem na Novaka Đokovića na letališču v Melbournu vihra srbsko zastavo. Foto: EPA
Eden izmed srbskih teniških navdušencev med čakanjem na Novaka Đokovića na letališču v Melbournu vihra srbsko zastavo. Foto: EPA

Zaradi napačnih obrazcev obstal na letališču
Đoković je pozno zvečer vendarle pristal v Melbournu, kjer pa je naletel na precej težav. Imel je namreč potrdilo, da je v zadnjih šestih mesecih prebolel covid-19, kar pomeni, da mu za nastop na Odprtem prvenstvu Avstralije ni bilo treba biti cepljen, a je avstralska mejna policija podvomila o veljavnosti dokumenta. Za nameček so ga oblasti zaradi napačnega obrazca pri zahtevku za vizum (ekipa je izpolnila obrazec za vizum, ki ne omogoča zdravstvene izjeme za cepljenje) nemudoma poklicale na zagovor. Ekipa srbskega asa je prosila, naj tenisača spustijo v državo, in obljubila, da bodo pravi obrazci pridobljeni, izpolnjeni in oddani v najkrajšem mogočem času, a so jo Avstralci gladko zavrnili. Novak je tako noč namesto v hotelu preživel na letališču v priporu, kjer sta bila ves čas ob njem policista, odvzeli so mu mobilni telefon, stikov s svojo ekipo ni imel, je poročal portal Blic.

Oče Srđan: Sin je v ujetništvu že pet ur!
Na dogajanje v Melbournu se je odzval tudi Novakov oče Srđan Đoković, ki je podal intervju za ruski Sputnik. "Pojma nimam, kaj se dogaja. Mojega sina držijo v ujetništvu že pet ur. To je boj za svobodni svet. Ne le za Novaka, ampak za ves svet. Če ga čez pol ure ne bodo izpustili, se bomo zbrali na ulici. To je boj za vse nas," je povedal. Novaka niso izpustili v roku 30 minut, zasliševanja je bilo konec šele po sedmih urah.

Protestna nota Srbije in poziv k takojšnji izpustitvi
Srbija se je sicer po najboljših močeh trudila rešiti neprijeten položaj, v katerem se je znašel Novak. Zunanji minister Nikola Selaković je poklical avstralskega veleposlanika v Canberro in zahteval, da se Đokovića nemudoma izpusti iz pripora, je poročal srbski Informer. Na veleposlaništvo je med drugim naslovil še protestno noto.

Vučić sporoča Noletu: Vsa Srbija je s tabo
Oglasil se je tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je na družbenih omrežjih zapisal: "Pravkar sem končal telefonski pogovor z Novakom Đokovićem. Rekel sem mu, da je z njim vsa Srbija in da naše oblasti sprejemajo vse ukrepe, da bi v najkrajšem mogočem času ustavili nadlegovanje najboljšega teniškega igralca na svetu. Srbija se bo v skladu z vsemi normami mednarodnega javnega prava borila za Novaka Đokovića, za pravičnost in resnico," je zapisal na profilu Prihodnost Srbije na Instagramu.

Uradno: Dokazila niso bila ustrezna
V poznih večernih urah po slovenskem času so avstralske mejne sile prekinile molk in sporočile, da Đoković ni predložil ustreznih dokazil za izpolnjevanje zahtev za vstop v Avstralijo in da je bil posledično njegov vizum preklican. Po poročanju Reutersa so Beograjčanu oblasti že povedale, da ima prepoved vstopa v državo in da bo moral najverjetneje v četrtek zapustiti Avstralijo. 'Nole' naj bi že vložil odredbo, s katero želi preprečiti svojo deportacijo.

Đoković v Avstraliji dviguje veliko prahu