Veselje italijanske reprezentance po uvrstitvi v finale. Foto: Reuters
Veselje italijanske reprezentance po uvrstitvi v finale. Foto: Reuters

Italija, ki je tovrstno tekmovanje dobila že štirikrat, nazadnje pred desetimi leti, bo v finalu 60. izvedbe ekipnega svetovnega prvenstva igrala proti zmagovalkam dvoboja Češka - Kanada, Slovenija pa se iz Španije vrača z zgodovinskim dosežkom, prebojem med štiri najboljše reprezentance na svetu. Italijanke so s svojima najboljšima igralkama, ki sta obe med najboljšimi 50 na svetu, upravičile vlogo favoritinj.

V uvodnem dvoboju je Martina Trevisan po dveh urah in 20 minutah s 7:6 (6) in 6:3 ugnala obolelo Kajo Juvan. Drugi dvoboj je bil še daljši, odločal je tretji niz, v katerem je bila Tamara Zidanšek že v prednosti, a na koncu je Jasmine Paolini slavila s 6:2, 4:6 in 6:3.

Niz brejkov na začetku nizov

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Obračun najboljših tenisačic obeh reprezentanc se je začel z nizom priložnosti za brejk na obeh straneh. Jasmine Paolini je ubranila dve žogici Slovenke v uvodni igri, na drugi strani je Tamara Zidanšek izgubila prvi dve igri na svoj začetni udarec. Vmes je sicer Konjičanka odvzela igro 27-letnici iz Toskane, nato pa je v peti igri Paolini ekspresno dobila igro na svoj začetni udarec in povedla s 4:1. Paolini je delo dokončala v osmi igri z novim, že tretjim, brejkom za 6:2.

V drugem nizu se je slika obrnila: po treh zaporednih brejkih je Konjičanka povedla s 3:1, nato ji je prednost enega brejka uspelo zadržati vse do izenačenja s 6:4, pri čemer Italijanki ni ponudila nobene nove priložnosti za odvzem servisa.

Tudi tretji niz se je začel z izgubo servisa na strani Paolini, ki je Zidanšek ponudila kar tri žogice za uvodno vodstvo. Sledil je takojšen odgovor, a Italijanki v petih poskusih ni uspelo izničiti zaostanka, zato pa ji je to uspelo v četrti igri. V osmi igri je Paolini znova pritisnila ob neprepričljivem začetnem udarcu Zidanšek in z brejkom, potem ko je slovenska tenisačica naredila dvojno napako, povedla 5:3. Na svoj servis je izkoristila že prvo zaključno žogico za italijanski finale.

Jezna, ker je igrala dobro, a je bila tekmica še boljša

Zaključek dvoboja Zidanšek – Paolini za italijanski finale

Medtem ko je bila Juvan na opazovanju pri zdravniški službi tekmovanja na stadionu, je 25-letna Zidanšek še tretjič v karieri izgubila proti dve leti starejši Italijanki, zmagovalki turnirja WTA v Portorožu 2021. Po porazu je bila Konjičanka vidno jezna, zlomila lopar in razočarana zapustila stadion La Cartuja. "Jezna sem bila, ker sem igrala res dobro, ona pa še bolje. Bila sem blizu zmage, ki bi pomenila izenačenje skupnega izida na 1:1. Vedeli smo, da imamo v dvojicah precej možnosti za zmago. Vseeno se iz Španije vračamo ponosni in z zgodovinskim dosežkom," je dejala po koncu sezone.

"Hkrati zelo zadovoljna končujem sezono, saj sem imela pred nekaj tedni grozne težave z ramo in sploh nisem vedela, ali bom lahko igrala v Sevilli in kako se bom začela pripravljati na novo sezono. Bolečine so izginile z določenimi spremembami in prilagoditvami materiala, moja igra pa je tudi močno napredovala, tako da mirne vesti in dobre volje odhajam na počitnice v tople kraje," je dodala Zidanšek.

Maratonski prvi niz po tie-breaku Italijanki

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Po začetnem izenačenju na 1:1 je Martina Trevisan v tretji igri prevzela pobudo s 40:15 in z drugo žogico za brejk odvzela servis Slovenki. V osmi igri je Kaja Juvan na servis tekmice povedla s kar 40:0, zapravila prvi dve priložnosti, a nato je Italijanka z dvojno napako omogočila izenačenje na 4:4. 30-letnica iz Firenc je skušala odgovoriti z rebrejkom, imela priložnost, a je 22-letna Ljubljančanka obrnila potek igre in povedla s 5:4.

Najdaljša je bila dvanajsta igra, ki je bila dolga 13 točk, a Juvan ni dobila priložnosti za zmago, zato je o prvem nizu po uri dvoboja odločala podaljšana igra. V tie-breaku je Kaja Juvan povedla s 3:0 in 5:3 in servirala za niz, a naredila pri tem dvojno napako, kar je Martina Trevisan izkoristila za zmago v nizu z 8:6.

Zdravstvene težave Kaje Juvan, ki pa se je borila do konca

Zaključek dvoboja Juvan – Trevisan za vodstvo Italijank z 1:0

Juvan je po začetnih težavah v drugem nizu z brejkom povedla 2:1. Kljub vodstvu s 40:0 v naslednji igri je sledil rebrejk. Pri izidu 4:3 za tekmico je Kaja Juvan zahtevala zdravniško pomoč. Kljub vidni izmučenosti je nadaljevala dvoboj, kjer je takoj izgubila igro na svoj začetni udarec. Ljubljančanka se je upirala vse do konca, ubranila tri zaključne žogice, nato je Firenčanka le izkoristila četrto za vodstvo Italije z 1:0. Dvoboj je trajal kar dve uri in 20 minut!

22-letna Ljubljančanka je imela med dvobojem očitne zdravstvene težave. Začele so se že po nekaj igrah, ko je bila opazno zadihana, stopnjevale pa proti koncu niza, ko ji je roka nenadzorovano drgetala. Po prvem nizu je odšla v garderobo, vendar se stanje ni izboljšalo. V drugem nizu je morala zaprositi za zdravniško pomoč – zdravnica jo je pregledala in pretipala po celotnem telesu, izmerila srčni utrip, nato pa je nadaljevala dvoboj. Po koncu so jo odpeljali na pregled k zdravniku.

"Zdaj ko so se čustva malce umirila, lahko rečem, da je Italija zasluženo zmagala. Ima šest igralk med prvimi stotimi na svetu, tako da lahko kapetanka izbere tiste, ki so trenutno v najboljši formi. Imeli smo tudi malce smole, da je imela Kaja zdravstvene težave in da je Tamara po novi odlični predstavi v odločilnih trenutkih za milimetre zgrešila nekaj udarcev. V Sevilli smo presegli cilje, smo med štirimi najboljšimi reprezentancami na svetu, verjamem pa, da lahko ta dosežek v prihodnosti še izboljšamo. Kaja in Tamara sta še mladi, za sabo pa imata kar nekaj igralk, ki bodo v prihodnjih letih potrkale na vrata reprezentance," je povedal selektor Andrej Kraševec.

Slovenija bo naslednjo sezono v Pokalu BJK začela aprila v kvalifikacijah za zaključni turnir, ki bo znova novembra v Sevilli. To pomeni, da bo med dvajsetimi najboljšimi reprezentancami na svetu. V Andaluziji 2024 bo nastopilo devet zmagovalk aprilskih dvobojev, obe letošnji finalistki in povabljena ekipa Mednarodne teniške zveze.

Igralke za uspeh v Sevilli dobile skoraj 900.000 evrov, TZS še dodatnih 350.000
Za nagrado si bodo slovenske igralke razdelile slabih 900.000 evrov. Mednarodna teniška zveza (ITF) je dvanajstim udeleženkam zaključnega turnirja namenila skoraj devet milijonov evrov. Za uvrstitev v Sevillo so slovenske igralke dobile približno 450.000 evrov, za uvrstitev v polfinale, kjer so morale priznati premoč Italiji, pa še dodatnega skoraj pol milijona. Zmagovalke finalnega turnirja bodo bogatejše za 2,2 milijona evrov, poraženke v finalu pa bodo dobile 1,3 milijona.

Kraševec želi tudi v naslednji sezoni igrati na zaključnem turnirju pokala BJK

"Finančna nagrada, ki si jo bodo razdelile članice ekipe, je lahko spodbuda mlajšim generacijam, da igranje za reprezentanco ni samo čast, ampak se tudi denarno splača," je na Facebooku zapisal predsednik strokovnega sveta Teniške zveze Slovenije Marko Por.

Polfinale v Sevilli je napolnil tudi blagajno Teniške zveze Slovenije, ki je od ITF-ja dobila približno 350.000 evrov, kar je malo več od desetine letnega proračuna zveze.

"Leta 2013 smo imeli 600.000 evrov proračuna, zdaj pa bomo s to nagrado presegli tri milijone. Nagrada je zelo dobrodošla in namenili jo bomo v mladinski tenis oziroma v teniške turnirje serije WTT v Sloveniji. Ti so za naše mlade igralce, ki se prebijajo v svet profesionalnega tenisa, zelo pomembni, saj z igranjem doma dobijo priložnost za točke ATP in WTA in nimajo stroškov s potovanji v tujino. Letos smo jih skupno pripravili 14, naslednje leto pa jih bo kar 39," je povedal direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič.

Slovenske tenisačice kljub porazu proti Italiji zadovoljne zapuščajo Sevillo

60. POKAL BILLIE JEAN KING, Sevilla

Polfinale:
Slovenija – ITALIJA 0:2
Juvan – Trevisan 6:7 (6), 3:6
Zidanšek – Paolini 2:6, 6:4, 3:6
Odpovedano:
Juvan/Zidanšek – Cocciaretto/Trevisan

Češka - KANADA 1:2
Krejčikova - Stakusic 6:2, 6:1
Vondroušova - Fernandez 2:6, 6:2, 3:6
Krejčikova/Siniakova - Dabrowski/Fernandez 5:7, 6:7 (3)