Roger Federer bo skušal na travnati podlagi ujeti pravo formo pred Wimbledonom, ki se bo začel 28. junija. Foto: EPA
Roger Federer bo skušal na travnati podlagi ujeti pravo formo pred Wimbledonom, ki se bo začel 28. junija. Foto: EPA

39-letni Švicar je že desetkrat dobil turnir v Halleju, kjer ima 69 zmag in le sedem porazov.
Ivaška, ki je odigral šele štiri obračune v karieri na travi, je letos že zelo dobro igral na pesku. V Barceloni je Rafaelu Nadalu odvzel niz, v Münchnu pa se je prebil v polfinale.

V Halleju se je prebil skozi kvalifikacije in servis je deloval sijajno. Federer je v uvodnem nizu osvojil le dve točki na servis Belorusa. V četrti igri se je celo rešil po 15/40, veteran je še iskal pravi občutek na travnati podlagi. V podaljšani igri je precej agresivneje vračal začetne udarce in jo tudi dobil s 7:4.

V drugem nizu je Federer zaigral precej bolje. V deseti igri je Ivaška še rešil zaključno žogo, v 12. igri pa je Švicar unovčil četrto priložnost za napredovanje v drugi krog.

"V Halleju se počutim zelo domače. Počasi se vračam v svetovni vrh in vsaka zmaga v Halleju mi veliko pomeni. Ta turnir ti pove veliko o pripravljenosti za Wimbledon. V treh udarcih se vse odloči, kar je velika sprememba po Roland Garrosu. Igrišča v Halleju so še hitrejša od tistih v Wimbledonu," je povedal Federer.

Cicipas po smrti babice odpovedal nastop
Stefanos Cicipas je nekaj minut pred finalom Roland Garrosa izvedel, da mu je umrla babica. V sklepnem obračunu je nato dobil uvodna niza, po preobratu ter štirih urah in 12 minutah igre pa je drugi grand slam sezone osvojil Novak Đoković. Grk je nato odpovedal tudi naslednji turnir v Halleju.

Cicipas je na Instagramu objavil, da svojo prvo uvrstitev v finale velikih slamov posveča babici, očetovi mami. "Nekaj minut pred odhodom na igrišče sem izvedel, da je ljubljena babica izgubila boj za življenje. Modra ženska, katere vera v življenje in njeno darovanje za potrebe drugih se ne moreta primerjati z nobeno drugo osebo, ki jo poznam," je zapisal Cicipas.

"Prepričan pa sem, da je na svetu več takih ljudi, kot je bila ona. Taki ljudje vas naredijo žive, vam pomagajo, da sanjate svoje prave sanje," je dodal grški tenisač.

"Življenje niso le tekme, zmage in porazi. Pomembno je uživati vsak trenutek življenja posebej, sam s seboj ali z drugimi. Živeti polno življenje brez res slabih stvari in zavračanja. Dviganje pokalov in slavja so pomembna, niso pa vse," je dejal Cicipas.


HALLE, 1. krog, tabela
(1.455.925 evrov, trava)

STRUFF (NEM) - MEDVEDJEV (RUS/1)
7:6, 6:3
GIRON (ZDA) - POSPISIL (KAN)
7:6, 7:6
AUGER-ALIASSIME (KAN) - HURKACZ (POL)
6:3, 7:5
FEDERER (ŠVI/5) - IVAŠKA (BLR)
7:6 (4), 7:5
A. ZVEREV (NEM/3) - KÖPFER (NEM)
6:4, 3:6, 6:3
HUMBERT (FRA) - QUERREY (ZDA)
4:6, 7:6, 7:6
NIŠIKORI (JAP) - BERANKIS (LIT)
6:3, 2:6, 6:2
KORDA (ZDA) - BAUTISTA AGUT (ŠPA/6)
6:3, 7:6 (0)

MOUTET (FRA) - GOFFIN (BEL/7)
1:6, 7:5, b.b.
KOHLSCHREIBER (NEM) - RODIONOV (AVT)
6:4, 6:3
THOMPSON (AVS) - ALTMAIER (NEM)
6:2, 7:6
RUBLJOV (RUS/4) - HAČANOV (RUS)
6:3, 7:6
HARRIS (JAR) - MONFILS (FRA/8)
6:4, 6:4
LACKO (SLK) - PELLA (ARG)
6:7, 7:5, 6:1
BASILAŠVILI (GRU) - SIMON (FRA)
6:1, 3:6, 6:4
RINDERKNECH (FRA) - HANFMANN (NEM)
7:5, 6:3