Na zadnjih 12 dvobojih je Roger Federer zmagal šele četrtič. Foto: Reuters
Na zadnjih 12 dvobojih je Roger Federer zmagal šele četrtič. Foto: Reuters

Oba velikana sta morala v skupinskem delu že priznati premoč Dominicu Thiemu, ki je še pred zadnjim krogom v skupini Björna Borga osvojil prvo mesto, Federer in Đoković pa sta tako na medsebojnem dvoboju odločila o drugem polfinalistu skupine. Na stavnicah je bil v vlogi favorita Srb, toda Švicar je igral izvrstno, odličen je bil pri začetnem udarcu in je imel praktično ves čas potek dvoboja pod nadzorom. "Trenutno ne bi mogel biti bolj vesel. Mislim, da sem odlično serviral, jasen načrt za dvoboj in res se je izšlo izvrstno. Upam, da mi ni zadnjič uspelo tako igrati proti Novaku," je dejal Federer.

V medsebojnih dvobojih je zdaj izid 26:23 v korist Noleta, 38-letni Federer pa je prekinil niz štirih zaporednih porazov proti velikemu tekmecu. To je bila prva zmaga Švicarja nad 32-letnim Srbom po uspehu v skupinskem delu zaključnega londonskega turnirja pred štirimi leti, ki ga je na koncu Đoković vseeno osvojil, prav po finalni zmagi nad Federerjem.

Federer je serviral 12 asov, Đoković pa le dva. Foto: Reuters
Federer je serviral 12 asov, Đoković pa le dva. Foto: Reuters

Pred štirimi meseci sta v 15 kilometrov oddaljenem Wimbledonu odigrala enega najbolj razburljivih dvobojev v zgodovini, ko je Đoković slavil v finalu na sveti travi, tokrat pa ni bil kos tekmecu. Obračun je trajal uro in 14 minut. Že za uvodno igro na svoj začetni udarec se je Đoković pošteno namučil, v tretji igri pa je Federerju že uspel brejk. Začetni udarec je Novaku odvzel brez izgubljene točke v igri. Pri servisu je bil Švicar zelo zanesljiv in po 36 minutah je povedel z 1:0.

Podobno se je začel tudi drugi. Nole je za prvo točko ubranil dve priložnosti za brejk, v četrti igri pa je priigral edino svojo, ki pa jo je Federer suvereno ubranil, nato pa si je v naslednji igri z odvzemom začetnega udarca Đokoviću utrl pot h končni zmagi, ki jo je potrdil še s tretjim brejkom na dvoboju v deveti igri. Đoković je prvič po letu 2011 obstal v skupinskem delu zaključnega turnirja. S tem je tudi izgubil boj z Nadalom za prvo mesto ob koncu sezone. Namreč Srb bi za ta dosežek moral osvojiti turnir, Španec pa se ne bi smel prebiti v finale. Nadal je tako postal najstarejša številka ena ob koncu sezone.

Za uvod v četrtkovo dogajanje v skupini Björn Borg je Matteo Berrettini s 7:6 in 6:3 premagal Thiema. Dvoboj ni odločal o ničemer, saj si je Thiem že prej zagotovil polfinale, 23-letni Italijan pa je bil po dveh porazih že brez možnosti za preboj med najboljše štiri. A vseeno je bil Berrettini, ki ga čez en teden čaka še finiš Davisovega pokala, zelo motiviran in je poskrbel za prvo italijansko posamično zmago na zaključnih turnirjih.

Skupina Björn Borg, 3. krog:
BERRETTINI (ITA/8) – THIEM (AVT/5)
7:6 (3), 6:3

FEDERER (ŠVI/3) – ĐOKOVIĆ (SRB/2)
6:4, 6:3

Lestvica:                              
THIEM *                3  2 1  4:3  2  
FEDERER *              3  2 1  4:2  2  
-------------------------------------  
ĐOKOVIĆ                3  1 2  3:4  1  
BERRETTINI             3  1 2  2:4  1  
                                       
             * - v polfinalu