Roger Federer je zadnji turnir odigral januarja v Melbournu. V četrtfinalu je rešil sedem zaključnih žog proti Tennysu Sandgren, nato pa je izpadel v polfinalu proti Novaku Đokoviću. Foto: EPA
Roger Federer je zadnji turnir odigral januarja v Melbournu. V četrtfinalu je rešil sedem zaključnih žog proti Tennysu Sandgren, nato pa je izpadel v polfinalu proti Novaku Đokoviću. Foto: EPA

Prvi grand slam sezone se bo zaradi vplivov pandemije novega koronavirusa začel 8. februarja.

39-letni Federer je zaradi poškodbe desnega kolena in kasnejše operacije izpustil večji del sezone 2020, zaradi pandemije in zamrznjenega sistema točkovanja za lestvico ATP pa je ostal na petem mestu.

Navijači so ga že 18-krat izbrali za najbolj priljubljenega tenisača. "Hvala vsem navijačem, ki so glasovali zame. Vem, da si želite, da bi se kmalu vrnil na igrišča. Trdo treniram, da mi bo uspelo. Upam, da bom kmalu znova igral in se bomo znova videli. Vesele praznike in srečno novo leto vsem," je sporočil 20-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

Pri dekletih bosta manjkali Townsendova in Suarezova
Pri ženskah je za zdaj med prijavljenimi tudi Serena Williams. Američanka je bila med vprašljivimi za nastop, a bo po zadnjih prijavah skušala v Melbournu priti do rekordnega 24. naslova na turnirjih velike četverice, s čimer bi se izenačila z Avstralko Margaret Court.

Na seznamu prijavljenih igralcev so prav vsi iz prve stoterice pri moških, pri ženskah pa sta udeležbo v Melbournu umaknili le dve igralki iz top 100. Američanka Taylor Townsend pričakuje otroka, Španka Carla Suarez Navarro pa se trenutno uspešno spopada z rakom limfatičnega sistema, ki so ji ga odkrili letos.

Kvalifikacije bodo potekale v Dohi
V izjavi za javnost je direktor turnirja Craig Tiley dejal, da pričakuje spektakularen grand slam z vsemi največjimi imeni. Gledalci bodo polovično zasedli tribune Melbourne Parka.

"Čeprav bo Odprto prvenstvo Avstralije nekoliko drugačno kot v zadnjih letih, sta varnost in zdravje vseh udeležencev na prvem mestu. Imamo priložnost, da organiziramo varen oder in vesel grand slam, igralcem pa ponudimo možnost, da znova občutijo igranje pred navijači, ki smo jih v letu 2020 pogrešali," je dejal Tiley.

Začetek sezone prav tako ne bo običajen, saj se bo za najboljše začel v Delray Beachu in Antaliji (moški) ter Abu Dabiju (ženske) med 5. in 13. januarjem. Kvalifikacije za OP Avstralije bodo potekale v Dohi med 10. in 13. januarjem, nato sledi 16-dnevni premor zaradi strogih ukrepov v Avstraliji, vsi preostali turnirji v prvi periodi sezone pa bodo potekali v Melbournu.

Igralci morajo ob prihodu v Avstralijo opraviti 14-dnevno obvezno karanteno, prehajanje meja znotraj države pa je zaradi strogih ukrepov v boju s covidom-19 zelo oteženo.