Fabio Fognini je Rafaela Nadala premagal četrtič na 15 medsebojnih dvobojih. Foto: Reuters

Italijan je v prvem nizu zaostajal z 1:3, nato pa osvojil deset od naslednjih enajstih iger. Kralj peska in gospodar Monte Carla, kjer je zmagal že enajstkrat, je bil na trenutke popolnoma nebogljen.

Fognini je bombardiral Španca z obeh kril, tako da je v drugem nizu celo kazalo na kravato. Nadal je rešil tri zaključne žoge in osvojil igro ter nato tudi naslednjo na svoj servis. Fognini je po premoru le dokončal delo in slavil po uri in 37 minutah.

Fognini obglavil kralja Nadala

Tako je postal šele četrti igralec, ki je Nadala na pesku premagal vsaj trikrat. Pred njim so to storili Novak Đoković (7), Dominic Thiem (3) in Gaston Gaudio (3).

"To je bil moj najslabši dvoboj na pesku v zadnjih 14 letih. Bil sem popolnoma brez občutka," je po šele četrtem porazu na 76 dvobojih v Monte Carlu povedal Nadal.

31-letni Fognini, 18. z lestvice ATP, bo prvič v karieri zaigral v finalu turnirja serije masters.

V finalu se bo pomeril z Dušanom Lajovićem, ki je bil s 7:5, 6:1 boljši od Danila Medvedjeva. Scenarij je bil podoben. Srb je proti Rusu zaostajal z 1:5, a je do konca izgubil le še eno igro. Tudi Lajović bo prvič zaigral v finalu turnirja serije masters.

Nadal je v Monte Carlu izgubil prvič po 18 zaporednih zmagah. Pred dvobojem s Fogninijem je v Monaku dobil 25 nizov zapored. Foto: Reuters

Polfinale:
LAJOVIĆ (SRB) - MEDVEDJEV (RUS/10)
7:5, 6:1
FOGNINI (ITA/13) - NADAL (ŠPA/2)
6:4, 6:2