Kaja Juvan je prva nosilka kvalifikacij. Foto: EPA
Kaja Juvan je prva nosilka kvalifikacij. Foto: EPA

Kvalifikacije za prvi grand slam sezone v Melbournu prvič v zgodovini potekajo zunaj Avstralije. Dekleta se za 16 prostih mest merijo v Dubaju, moški pa v Dohi.

Juvanova je delo proti 283. igralki z lestvice WTA opravila v uri in 25 minutah. 20-letnici je uspel odvzem servisa že v uvodni igri, vendar je 26-letna Avstralka takoj odgovorila z isto mero. Do konca niza ni bilo več brejkov, tako da je o zmagovalki odločala podaljšana igra, ki jo je Juvanova dobila na štiri. V drugem nizu je Sandersova takoj odvzela servis Juvanovi, ki pa se je nato zbrala in dobila šest od zadnjih sedmih iger.

V drugem krogu se bo Juvanova pomerila z Ukrajinko Anhelino Kalinino, ki je na lestvici WTA na 163. mestu. Že v nedeljo je v prvem krogu kvalifikacij izpadla Dalila Jakupović.

Uvodni dvoboj kvalifikacij je odigral tudi Blaž Rola, ki je s 7:6 (2), 6:3 premagal Latvijca Ernestsa Gulbisa. Prvi niz je minil brez odvzema servisa, podaljšano igro pa je prepričljivo dobil Ptujčan, ki je dobil šest od zadnjih sedmih točk. V drugem nizu je dvakrat odvzel servis Latvijcu in se prepričljivo uvrstil v drugi krog. Tam ga čaka Francoz Mathias Bourgue.

V glavnem delu turnirja med posamezniki imajo pravico nastopa trije slovenski tenisači – Polona Hercog, Tamara Zidanšek in Aljaž Bedene.