Kaja Juvan odhaja na Odprto prvenstvo Francije (turnir se bo začel v nedeljo) s popotnico izjemnih predstav v Strasbourgu. V Parizu bo za uvod igrala proti kvalifikantki iz Rusije Oksani Selehmetovi (198. z WTA-lestvice), ob morebitnem uspehu pa jo v drugem krogu najbrž čaka tretja nosilka, Španka Paula Badosa. Foto: Reuters
Kaja Juvan odhaja na Odprto prvenstvo Francije (turnir se bo začel v nedeljo) s popotnico izjemnih predstav v Strasbourgu. V Parizu bo za uvod igrala proti kvalifikantki iz Rusije Oksani Selehmetovi (198. z WTA-lestvice), ob morebitnem uspehu pa jo v drugem krogu najbrž čaka tretja nosilka, Španka Paula Badosa. Foto: Reuters

Prvi niz je po 59 minutah dobila Nemka (čeprav je zaostajala s 5:2), drugega po 62 minutah Slovenka, tretji niz pa je trajal celo 73 minut. Podaljšano igro je bolje odprla Angelique Kerber (2:0) in prednost držala do konca, ko je z izjemno potezo (komaj je rešila žogo in jo poslala na črto) unovčila drugo zaključno žogo. Kljub porazu je 21-letna slovenska igralka pustila fantastičen vtis, uspelo ji je nekaj vrhunskih potez, vsekakor je dokazala, da bi morala biti s takšno igro hitro med najboljših 50 na svetu. V svojem prvem finalu je osvojila celo več točk kot tekmica, naredila tudi manj nevsiljenih napak (38:42), vendar pa imela slabši odstotek prvega servisa (61 %; Kerber 73 %).

StatistikaJuvanKerber
Prvi servis (%)6173
Asi32
Dvojne napake35
Neizsiljene napake3842
Winnerji8383
Osvojene točke151146
Priložnosti za brejk6/196/15

Hkrati razočarana in zadovoljna
"Čeprav sem razočarana, moram biti tudi zadovoljna. Za mano je super teden. Letos je bil moj cilj, da pridem v finale turnirja WTA. Naslednji cilj je, da ga tudi zmagam. Težko je, ker je bila želja res velika, na igrišču pa sem dala vse od sebe. To je tenis. Enkrat se obrne, enkrat se žal ne. V Parizu bom prvo tekmo igrala v torek, kar je odlično. Z njo sem igrala v četrtfinalu na
mladinskih olimpijskih igrah. Mislim, da sem prvi niz izgubila s 6:1, nato pa se je preveselilo v mojo smer. To bo prav gotovo ena izmed težjih tekem tam. Vem, da je levičarka in da igra zelo ravno, ampak je nisem videla igrati že dve leti, tako da se je verjetno tudi kaj spremenilo," je povedala Ljubljančanka.

Kaja Juvan pred Roland Garrosom blizu prve turnirske zmage

Prvi niz: Juvan znova odlično začela
Kaja Juvan je podobno kot v petek, ko je izločila prvo nosilko Karolino Pliškovo, odlično začela, ob trdnem servisu in zreli igri je povedla s 5:2, toda naslednje štiri igre je osvojila tekmica, ki je prvič povedla (6:5) po posrečenem lobu. Vseeno to ni zmedlo Kaje Juvan, uspel ji je še tretji brejk, izsilila je podaljšano igro, v kateri spet ni manjkalo preobratov.

Kerber je povedla s 4:1, Juvan pa nanizala naslednje tri točke, na 4:4 je izenačila z vrhunsko potezo na mreži. Na servis Kaje Juvan je imela Angelique Kerber prvo priložnost za niz, ki ga je po dolgi izmenjavi dobila po uspešni igri na mreži. V neizsiljenih napakah je bilo v prvem nizu 12:17, pri winnerjih pa je bila Kerber uspešnejša (21:28)

Drugi niz: v "tie-breaku" kar 7:0
Tudi drugi niz je sprva potekal po željah slovenske igralke. V peti igri ji je uspel brejk brez izgubljene točke, vodstvo s 4:1 pa je pomenilo lepe temelje za osvojen niz. Toda spet je Kerber osvojila naslednje štiri igre in Juvan (delovala je že precej manj sveže) je bila tista, ki se je morala potruditi za podaljšano igro, v kateri pa tekmici ni prepustila niti točke! Kaja Juvan je v drugem nizu izkoristila dve od desetih priložnosti za odvzem servisa.

Izjemna predstava obeh vse do konca
V odločilnem nizu je bilo ves čas izenačeno, obe igralki sta do izida 2:2 izgubili po eno igro na svoj servis, nato pa sta bili pri začetnem udarcu zanesljivi. V razvlečeni tretji igri je Kerber izkoristila 4. priložnost za brejk, nato je Juvan vrnila po istem scenariju – unovčila je četrto žogo za brejk, ko je smash nemške igralke končal v mreži.

Vrhunskih potez ni in ni hotelo biti konec – za vodstvo s 4:3 je Kaja Juvan rešila brejk žogo in sedmo igro končala z natančno bekend diagonalo. V podaljšani igri se je borila do zadnjega, odločale so res malenkosti, verjetno tudi izkušnje. Kaja Juvan je namreč danes prvič igrala v finalu, Angelique Kerber (zmagovalka treh turnirjev za grand slam) pa je slavila že 14. turnirsko zmago.

MEDNARODNI TURNIR WTA 250 - STRASBOURG
(203.024 evrov, pesek)

Finale:
KERBER (NEM/2) - JUVAN (SLO)
7:6 (5), 6:7 (0), 7:6 (5)