Kaja Juvan je bila 18. nosilka kvalifikacij OP Avstralije. Foto: EPA
Kaja Juvan je bila 18. nosilka kvalifikacij OP Avstralije. Foto: EPA

19-letna Ljubljančanka je Rusinjo, ki je na lestvici WTA 14 mest pred najobetavnejšo športno osebnostjo Slovenije po izboru športnih novinarjev, po uri in 25 minutah premagala z dvakrat po 6:3. Dvoboj se je sicer začel po željah Vihljanceve, ki je v prvi igri Juvanovi odvzela servis, toda Kaja je odgovorila z enako mero. Nov brejk je 22-letni Rusinji uspel v peti igri, a je znova Juvanova takoj odgovorila, z drugim zaporednim odvzemom začetnega udarca nasprotnice pa si je utrla pot k zmagi v prvem nizu.

Zelo sem zadovoljna s tremi zmagami v kvalifikacijah v Melbournu. V nedeljo so zdaj na vrsti priprave, v ponedeljek zatem igram z Jastremsko v prvem krogu, kjer bom dala vse od sebe.

Kaja Juvan

V drugem je silovito začela in z dvema brejkoma povedla s 3:0. Serijo sedmih zaporednih dobljenih iger Juvanove je 112. igralka sveta, ki je bila šesta nosilka kvalifikacij, prekinila z brejkom, toda v nadaljevanju je bila Slovenka pri svojem začetnem udarcu suverena, v deveti igri pa z odvzemom servisa potrdila zmago in se prvič uvrstila na glavni turnir v Melbournu. Lani je izpadla v 2. krogu kvalifikacij.

Juvanovo v prvem krogu glavnega turnirja čaka njena vrstnica Dajana Jastremska iz Ukrajine, ki je trenutno na lestvici WTA 24, igrala pa je v finalu turnirja v Adelajdi, kjer je morala priznati premoč prvi igralki sveta Ashleigh Barty (6:2, 7:5). Zmagovalka obračuna se bo v drugem krogu pomerila z boljšo iz dvoboja med Danko Caroline Wozniacki in Američanko Krisite Ahn. Najboljšo slovensko teniško igralko Polono Hercog čaka Švedinja Rebecca Peterson, Tamara Zidanšek pa bo igrala z Na Lae Han iz Južne Koreje. Obe v primeru zmage čakata sloviti tekmici. Hercogovo verjetno prva nosilka Bartyjeva, Zidanškovo pa najbrž Serena Williams.


Kvalifikacije, 3. krog:
JUVAN (SLO/18) - VIHLJANCEVA (RUS/6)
6:3, 6:3


1. krog (Ž), ponedeljek:
HERCOG (SLO) - PETERSON (ŠVE)

JASTREMSKA (UKR/23) - JUVAN (SLO)

ZIDANŠEK (SLO) - HAN (J. KOR)