Sofia Kenin je postala najmlajša finalistka Melbourna po Ani Ivanović leta 2008. Foto: Reuters
Sofia Kenin je postala najmlajša finalistka Melbourna po Ani Ivanović leta 2008. Foto: Reuters

Keninova, 14. nosilka, je v obeh nizih rešila dve zaključni žogi Avstralke. V prevem nizu sta igralki suvereno držali svoj servis. Tri priložnosti za brejk si je v šesti igri priigrala Bartyjeva, a je vse zapravila. O zmagovalki je odločala podaljšana igra, v kateri je prva nosilka vodila s 6:4, nato pa izgubila naslednje štiri točke.

Prvi odvzem servisa se je zgodil na začetku drugega niza. Bartyjeva je držala prednost in pri 5:4 servirala za zmago, vendar ni izkoristila prednosti 40:15. Mladi Američanki je uspel preobrat, pri 6:5 si je priigrala dve žogici za zmago in drugo tudi izkoristila. Dvoboj je trajal uro in 48 minut.

Dvoboj je potekal v hudi vročini. Termometer je kazal več kot 39 stopinj Celzija in če bi igralki odšli v odločilni niz, bi morali organizatorji zaradi vročinskega pravila zapreti streho.

Falknerjeva v finalu mladinskega dela

Mlada slovenska igralka Živa Falkner se je skupaj z Britanko Matildo Mutavdzic uvrstila v finale mladinskega odprtega prvenstva Avstralije v dvojicah. Slovensko-britanska naveza je v polfinalu s 6:4, 4:6 in 10:8 premagala ameriško dvojico Savannah Broadus - Elizabeth Coleman.

Bartyjeva, ki je bila nesporna favoritinja polfinala, tudi zato, ker je na prejšnjih štirih medsebojnih obračunih zanesljivo ugnala Keninovo, je dejala, da je šlo za tekmo, na kateri se ni počutila preveč udobno.

Keninova presenetljivo v finalu Melbourna

"Ves čas sem čutila, da moj načrt ne deluje. Nikakor nisem mogla izpeljati udarcev, kot sem želela. Skušala sem tudi z načrtoma B in C, a nič ni delovalo. Mislim, da bi morala najti način. Dve točki sem bila oddaljena od skupne zmage po dveh nizih, to je razočaranje," je dodala Avstralka, ki je imela zaključno žogo v obeh nizih, a ju je zapravila. V uteho ji je lahko, da bo navkljub porazu ostala številka 1 na lestvici WTA.

Zato pa je bila finalistka Keninova po zmagi brez besed. "Res sem brez besed. Pošteno ... ne morem verjeti, kaj mi je uspelo. O tem trenutku sem sanjala, vse odkar sem kot petletna deklica prijela v roko teniški lopar. Trdo sem garala, da sem lahko danes tu," je dejala Američanka, ki se je s starši kot dojenčica preselila v ZDA v iskanju boljšega življenja, v žepu pa je njena družina imela le nekaj sto dolarjev.

Garbine Muguruza bo četrtič igrala v finalu turnirja za grand slam. Dobila je dva. Foto: Reuters
Garbine Muguruza bo četrtič igrala v finalu turnirja za grand slam. Dobila je dva. Foto: Reuters

Nepostavljena Muguruza ugnala zmagovalko Wimbeldona
Tudi druga finalistka je presenetljiva. 26-letna Španka je sicer zmagovalka Roland Garrosa (2016) in Wimbledona (2017), a se je v zadnjih dveh letih povsem izgubila. V Melbourne je prišla kot nepostavljena igralka in na poti do polfinale med drugimi izločila Elino Svitolino, Kiki Bertens in Anastazijo Pavljučenkovo.

V dvoboju proti lanski zmagovalki Wimbledona Halepovi je Muguruza zapravila brejk prednosti in v podaljšani igri pri vodstvu 6:4 še dve točki za osovjitev niza. Dve priložnosti je imela tudi Halepova, a ju ni izkoristila. Po 69 minutah je Muguruza le slavila z 10:8.

Tudi drugi niz je bil izjemno razburljiv. Halepova je bila vseskozi v prednosti in je pri 5:4 servirala za niz, vendar ji ni uspelo. Muguruzi je uspelo izenačiti in povesti s 6:5, nato pa si je na servis Romunke priigrala dve zaključni žogi. Po dveh urah in sedmih minutah je izkoristila drugo.

Finale bo v soboto ob 9.40.

Polfinale:
KENIN (ZDA/14) – BARTY (AVS/1)
7:6 (6), 7:5

StatistikaBartyKenin
Prvi servis (%)5070
Asi82
Dvojne napake11
Neizsiljene napake3625
Winnerji3316
Osvojene točke7881
Priložnosti za brejk1/42/4
Točke na mreži3/117/11

MUGURUZA (ŠPA) - HALEP (ROM/4)
7:6 (8), 7:5

StatistikaHalepMuguruza
Prvi servis (%)7259
Asi210
Dvojne napake12
Neizsiljene napake2344
Winnerji2039
Osvojene točke8790
Priložnosti za brejk3/134/14
Točke na mreži2/520/30