Johanna Konta je bila pred leti najboljša Britanka. Foto: Reuters
Johanna Konta je bila pred leti najboljša Britanka. Foto: Reuters

Sporočilo o slovesu od poklicnega tenisa je prek družbenih omrežij naslovila z besedo "hvaležna". "To je beseda, ki sem jo v času kariere uporabila največkrat, in je beseda, za katero menim, da najustrezneje prikaže moje občutke ob koncu. Moje kariere je konec in zelo sem hvaležna, da je bila takšna, kot je bila. Saj je vse kazalo na to, da meni v tenisu že ni mogoče uspeti," je zapisala Konta.

V Avstraliji rojena teniška igralka madžarskih korenin se je v Evropo preselila kot najstnica v želji po teniški karieri, z družino pa je našla dom v Eastbournu in postala britanska državljanka leta 2012. Med teniško elito se je povzpela leta 2015, leto pozneje se je uvrstila v svoj prvi polfinale grand slama na OP Avstralije in splezala na lestvici med najboljšo deseterico.

Njena najboljša sezona je bila 2017, ko je kot prva Britanka po Virginii Wade prišla v polfinale Wimbledona, osvojila pa je največji turnir od svojih štirih zmag, Miami, ter postala četrta igralka sveta. Leto pozneje je znova zdrsnila po lestvici, a se vnovič vrnila in spet zaigrala v polfinalu grand slama, Roland Garrosa, ter četrtfinalu Wimbledona in OP-ja ZDA.