Nick Kyrgios je navdušil z 61
Nick Kyrgios je navdušil z 61 "winnerji" in številnimi domiselnimi potezami. Niti enkrat ni izgubil servisa. Avstralec ima lepo priložnost, da se uvrsti celo v polfinale. Foto: EPA

Težko pričakovani obračun Grka in Avstralca na razprodanem igrišču številka ena je navdušil gledalce. Tekmeca sta postregla s številnimi provokacijami in nešportnimi potezami. Francoski sodnik Damien Domusois je izrekel tri opozorila. Kyrgios ga je prejel zaradi neokusnih besed, Cicipas pa dve zaradi nabijanja žogice (drugo opozorilo je pomenilo izgubo točke).

Vragolije Kyrgiosa močno razjezile Cicipasa
Cicipas je podaljšano igro prvega niza dobil s 7:2, v drugem nizu pa je v deseti igri izgubil servis. Kyrgios je dobil zalet in v tretjem nizu hitro povedel s 4:1. Grk je izgubil živce, ko je Avstralec serviral pod roko, žogo je poslal daleč v avt. V naslednji igri je nato skrajšano žogo poslal daleč prek osnovne črte.

Stefanos Cicipas je izgubil živce v tretjem nizu. Kyrgios ga je provociral tudi s servisom med nogama. Foto: EPA
Stefanos Cicipas je izgubil živce v tretjem nizu. Kyrgios ga je provociral tudi s servisom med nogama. Foto: EPA

V četrtem nizu se je Cicipas zbral in pod zaprto streho znova prikazal dobro igro. Priigral si je priložnost za izenačenje na 2:2 v nizih v deseti igri, vendar se je Kyrgios z močnim servisom rešil. V napeti podaljšani igri je izkoristil drugo zaključno žogo po treh urah in 17 minutah.

"Pred dvobojem sem mislil, da sem v vlogi favorita. Že pred dvema tednoma sem ga premagal na travnati podlagi. Vedel sem, da bo dvoboj zahteven, a držal sem se taktičnega načrta. Vesel sem, da sem se prebil v naslednji krog. Vzdušje je bilo izjemno, Stefanos pa je bil nekoliko frustriran. Razumem ga, to je frustrirajoč šport. Vem, da si gledalci mislijo, da bi lahko igrali tenis, ampak igrati pod takšnim pritiskom je zahtevno," je dejal 27-letni Avstralec. O stranskem dogajanju na igrišču pa ni želel razpredati. "Kar koli se že zgodi na igrišču, ga imam rad zunaj njega."

Kyrgios je četrtič ugnal Cicipasa, na travi pa je premagal že pred dvema tednoma v Halleju. Za Avstralca je to prva uvrstitev v osmino finala turnirja za grand slam po OP-ju Avstralije pred dvema letoma.

StatistikaKyrgios Cicpas
Prvi servis (%)7159
Asi1421
Dvojne napake17
Neizsiljene napake3136
Winnerji6157
Osvojene točke154144
Priložnosti za brejk2/140/5
Točke na mreži23/3528/45

Nadal oddal le sedem iger
Rafael Nadal se je že desetič uvrstil v drugi teden Wimbledona, potem ko je na osrednjem igrišču odpravil Lorenza Sonega s 6:1, 6:2 in 6:4 po dveh urah in štirih minutah.

Rafael Nadal je prvič na letošnjem Wimbledonu napredoval po treh nizih. Oddal je le sedem iger. Foto: EPA
Rafael Nadal je prvič na letošnjem Wimbledonu napredoval po treh nizih. Oddal je le sedem iger. Foto: EPA

Zmagovalec 22 turnirjev za grand slam je gladko dobil uvodna niza, v tretjem nizu pa je povedel s 4:2. Italijan je večkrat opozoril glavnega sodnika, da slabo vidi, saj se je spustila tema. Sredi tretjega niza se je sodnik odločil, da prekine dvoboj. Po desetih minutah odmora sta nadaljevala pod zaprto streho. Sonego je zaigral kot prerojen in izenačil na 4:4. Nadal se je nato zbral in zanesljivo dobil zadnji dve igri.

"Brez dvoma je bila to moja najboljša predstava na letošnjem Wimbledonu, in to proti do zdaj najbolj zahtevnemu nasprotniku. Lahko sem precej dvignil raven tenisa v primerjavi s prvima krogoma," je dejal Nadal, ki se je po dvoboju opravičil tekmecu na mreži, potem ko mu je med srečanjem dejal, da preglasno proslavlja vsako točko.

Na koncu sta prijateljsko zgladila nastali nesporazum, Španec pa je v izjavi po koncu dvoboju spregovoril še o svojem trenutnem zdravstvenem stanju. "Za zdaj je dobro, nikoli pa ne veš, to je vedno kočljiva zadeva. Skozi kariero sem imel številne težave s poškodbami, nikoli si nisem predstavljal, da bom pri teh letih še igral, in zato sem zelo srečen."

Za Španca je bila to 308. zmaga na turnirjih velike četverice. Za preboj med osem najboljših se bo Nadal pomeril z Nizozemcem Boticom van de Zandschulpom, ki je v štirih nizih izločil Francoza Richarda Gasqueta. Nazadnje sta se pomerila na Rolandu Garrosu, ko je bil Nadal na poti do 14. naslova v 3. krogu s 6:3, 6:2 in 6:4.

Alize Cornet se je veselila odmevne zmage na igrišču številka 1. Foto: EPA
Alize Cornet se je veselila odmevne zmage na igrišču številka 1. Foto: EPA

Iga Swiatek se ni znašla na travi
Iga Swiatek je do današnjega popoldneva dobila 37 dvobojev zapored. Zadnji poraz je doživela februarja v Dubaju, potem pa je nizala zmage v Dohi, Indian Wellsu, Miamiju, Stuttgartu, Rimu, Madridu in tudi na Rolandu Garrosu.

Prva nosilka Wimbledona je izgubila uvodne tri igre obračuna. Znižala je na 2:3, nato pa je francoska veteranka z odličnimi servisi ohranila prednost do konca prvega niza. Swiatek je v drugem nizu povedla z 2:0 in 40/15, nato pa popolnoma popustila. Do konca dvoboja ni osvojila niti igre več. Naredila je neverjetnih 33 neizsiljenih napak. Cornet je v zadnjih petih igrah oddala le tri točke.

Iga Swiatek več kot štiri mesece ni poznala poraza. Na travnati podlagi ji igra ni stekla. Foto: EPA
Iga Swiatek več kot štiri mesece ni poznala poraza. Na travnati podlagi ji igra ni stekla. Foto: EPA

Izkušena Francozinja nastopa že na 62. zaporednem turnirju za grand slam, s čimer je izenačila rekord Japonke Ai Sugijama. Z uvrstitvijo v osmino finala je ponovila svoj uspeh iz Wimbledona leta 2014, ko je v tretjem krogu presenetila Sereno Williams.

"Še dobro se spomnim, ko sem pred osmimi leti na igrišču številka ena premagala Sereno Williams. Iga Swiatek je prava ambasadorka ženskega tenisa in ta zmaga mi zares veliko pomeni. Vedela sem, da mi lahko uspe. Če je bila kdaj priložnost, da jo premagam, je to zdaj na travnati površini. To je ena najboljših sezon moje kariere, izjemno sem motivirana in znova sem v drugem tednu Wimbledona," je povedala 32-letna Francozinja.

V osmini finala se bo pomerila z Avstralko Ajlo Tomljanović, ki je premagala 13. nosilko turnirja Barboro Krejčkovo z 2:6, 6:4 in 6:3.

Iga Swiatek se na travnati podlagi ni znašla

"Veliko sem poskušala, da bi izboljšala igro na travi, a ni mi uspelo. Logično je bilo, da bom doživela poraz, saj mi tudi na treningu ni uspevalo veliko. Ni mi uspelo nadzorovati žogice, zato sem skušala upočasniti igro. V drugem nizu sem želela igrati hitreje, a sem naredila preveč neizsiljenih napak," je poudarila Poljakinja, ki se veseli novih izzivov na ameriški turneji na trdi podlagi.

StatistikaSwiatekCornet
Prvi servis (%)5557
Asi31
Dvojne napake12
Neizsiljene napake337
Winnerji2116
Osvojene točke5169
Priložnosti za brejk2/65/6
Točke na mreži13/193/4

Anisimova izločila rojakinjo Coco Gauff
Spored na osrednjem igrišču sta odprli obetavni Američanki. 20-letna Amanda Anisimova je izločila 18-letno Coco Gauff s 6:7, 6:2 in 6:1. Igralki obe trenirata na Floridi, odlično se poznata in pred petimi leti sta igrali v finalu mladinskega OP-ja ZDA, kjer je bila prepričljivo boljša Anisimova.

Amanda Anisimova je dobila poslastico na osrednjem igrišču. 20-letna Američanka je v drugem in tretjem nizu nadigrala dve leti mlajšo rojakinjo. Foto: EPA
Amanda Anisimova je dobila poslastico na osrednjem igrišču. 20-letna Američanka je v drugem in tretjem nizu nadigrala dve leti mlajšo rojakinjo. Foto: EPA

V prvem nizu je Gauff povedla s 3:0 in nato zapravila dva priložnosti za nov brejk in vodstvo s 4:0. Anisimova se je vrnila in nanizala štiri zaporedne igre. Odločala je podaljšana igra, Anisimova je povedla s 4:1, nato pa ni osvojila niti točke več.

Gauff je v drugem nizu kar trikrat izgubila servis, v odločilnem nizu pa je Anisimova dobila zadnjih pet iger. Obrestovala se je precej agresivnejša igra, zadela je 27 "winnerjev" in naredila 40 neizsiljenih napak. Končno razmerje v osvojenih točkah je bilo 109:87. Obračun je trajal dve uri in sedem minut.

Harmony Tan še nadgradila uspeh proti Sereni
"To je najbolj poseben dan moje kariere. Velik privilegij je igrati na tem igrišču in bila sem zelo navdušena, da bom igrala proti Gauffovi," je poudarila Anisimova, ki bo v osmini finala v ponedeljek igrala proti 115. igralki sveta Harmony Tan. Francozinja je odpravila Britanko Katie Boulter s 6:1 in 6:1 in se prvič v karieri uvrstila v drugi teden turnirja za grand slam. Tan je v torek v podaljšani igri odločilnega niza presenetila Sereno Williams.


3. krog (M), spodnja polovica tabele:
GARIN (ČIL)BROOKSBY (ZDA/29)
6:2, 6:3, 1:6, 6:4
DE MINAUR (AVS/19)BROADY (VB)
6:3, 6:4, 7:5
NAKASHIMA (ZDA) − GALAN (KOL)
6:4, 6:4, 6:1
KYRGIOS (AVS) - CICIPAS (GRČ/4)
6:7 (2), 6:4, 6:3, 7:6 (7)
KUBLER (AVS) - SOCK (ZDA)
6:2, 4:6, 5:7, 7:6 (4), 6:3
FRITZ (ZDA/11)MOLCAN (SLK)
6:4, 6:1, 7:6 (3)
VAN DE ZANDSCHULP (NIZ/21) - GASQUET (FRA)
7:5, 2:6, 7:6 (7), 6:1
NADAL (ŠPA/2)SONEGO (ITA/27)
6:1, 6:2, 6:4


3. krog (Ž), zgornja polovica tabele:
CORNET (FRA) - SWIATEK (POL/1)
6:4, 6:2
TOMLJANOVIĆ (AVS)KREJČIKOVA (ČEŠ/13)
2:6, 6:4, 6:3
RIBAKINA (KAZ/17)DŽENG (KIT)
7:6 (4), 7:5
MARTIĆ (HRV) - PEGULA (ZDA/8)
6:2, 7:6 (5)
BADOSA (ŠPA/4) − KVITOVA (ČEŠ/25)
7:5, 7:6 (4)
HALEP (ROM/16)FRECH (POL)
6:4, 6:1
ANISIMOVA (ZDA/20) - GAUFF (ZDA/11)
6:7 (4), 6:2, 6:1
TAN (FRA)BOULTER (VB)
6:1, 6:1