Medvedjev je za zmago potreboval skoraj pet ur. Foto: Reuters
Medvedjev je za zmago potreboval skoraj pet ur. Foto: Reuters

Daniil Medvedjev je po štirih urah in 42 minutah brutalnega tenisa ugnal Felixa Augerja Allisima s 6:7, 3:6, 7:5, 7:6 in 6:4. V četrtem nizu je na svoj servis tudi rešil tekmecu točko za zmago. "Dobro sem udaril po žogici, če bi zgrešil in bi me nato čakal drugi servis, res ne vem, kaj bi se zgodilo," je zmagovalec takoj po dvoboju priznal v pogovoru z Jimom Courierjem.

Kanadčan ni mogel skriti razočaranja. Foto: Reuters
Kanadčan ni mogel skriti razočaranja. Foto: Reuters

Šele drugič izbrisal zaostanek 0:2
Američan je nato poudaril, da se je Medvedjev šele drugič v karieri rešil po zaostanku 0:2 v nizih, zato ga je vprašal, kaj mu je takrat švigalo po glavi. Medvedjev se je samo nasmehnil in namenoma podrezal avstralsko občinstvo: "Nisem igral dobro, Felix pa je igral res neverjetno, servis mu je stekel. Nisem vedel, kaj naj naredim. Ne vem, če vam bo to všeč, a vprašal sem se, kaj bi v tem položaju naredil Novak Đoković." V tem trenutku so ga prekinili žvižgi gledalcev na stadionu Roda Laverja, nato je nadaljeval: "Đoković je podobno kot Federer in Nadal eden največjih šampionov tega športa, ki je dobil veliko takih obračunov. Rekel sem si, če hoče Felix zmagati, naj se potrudi, sam se bom boril do konca. Uspelo mi je, saj sem dvignil igro, posebej v podaljšani igri. Ko se je zaprla streha, sem prav čutil, da se je vse spremenilo v mojo korist."

Ob koncu prvega niza dva brejka
Prvi niz je po uri igre dobil Auger Aliassime s 7:6. To je bil res izenačen niz, v katerem sta oba igralca v prvih desetih igrah servirala brez težav. Najprej se je zalomilo Daniilu Medvedjevu, ki je izgubil servis (ob koncu 11. igre je celo serviral dvojno napako). Nato se je roka zatresla Felixu Augerju Aliassimu, ki je s forehandom naredil tri napake, padel v zaostanek 0:40, o zmagovalcu je nato odločala podaljšana igra. Medvedjev je pri 4:5 na svoj servis naredil dve neizsiljeni napaki (tudi eno dvojno napako) in niz je pripadel njegovemu tekmecu.

21-letnik je s pobudo nadaljeval tudi na začetku drugega niza, ko mu je takoj v drugi igri uspel še en brejk. Izid je bil štirikrat poravnan na 40:40, nato je Medvedjev s forehandom naredil dve neizsiljeni napaki. Mladenič je zlahka prednost pretvoril v vodstvo z 2:0, saj je v tem nizu na svoj servis izgubil vsega štiri točke.

Po zaprtju strehe gladko dobil niz
V tretjem nizu sta bila oba spet suverena na svoj servis, tako je spet odločala podaljšana igra. V tej je Medvedjev povedel z 2:1, nato je začelo deževati, zato je bil dvoboj za nekaj minut prekinjen, saj je bilo treba zapreti streho. Rus je tokrat ohranil živce, dobil igro suvereno s 7:2 in se vrnil v dvoboj. Tudi četrti niz je bil podobno kot dva prejšnja odločen povsem ob koncu. Auger Aliassime je v 11. igri na svoj servis pri 40:40 naredil dve neizsiljeni napaki, Medvedjev pa je dobil naslednjo igro in odločitev prenesel na peti niz.

Odločilni brejk v zadnjem nizu je bil dosežen že v 3. igri. Mlajši tekmec si je vseeno priigral še nekaj priložnosti za brejk, s katerim bi se rešil, a je bil Medvedjev vselej na pravem mestu.

Cicipas ni imel nikakršnih težav na poti do svojega tretjega polfinala v Melbournu. Foto: Reuters
Cicipas ni imel nikakršnih težav na poti do svojega tretjega polfinala v Melbournu. Foto: Reuters

Malo dela za Grka
Zmagovalec tega obračuna se bo v petkovem polfinalu pomeril s Stefanosom Cicipasom. Grk ni imel nikakršnih težav z Jannikom Sinnerjem, saj ga je gladko premagal s 6:3, 6:4 in 6:2. Uvodni niz je dobil po 36 minutah, hitro mu je uspel brejk tudi v drugem nizu, ko je bilo treba zaradi dežja zapreti streho. 18-minutna prekinitev ni Italijanu prav nič pomagala, saj se razmerje moči ni spremenilo.

Cicipas: Prekinitev je del igre
"Zelo sem zadovoljen z današnjo predstavo. Servis je deloval kot po maslu, taktika je tudi delovala. Prekinitev me ni zmotila, vreme se ves čas lahko spreminja, to je pač del igre. Spremembe so se malce spremenile, podlaga je postala malce hitrejša, žoga se ni več odbijala tako visoko. Prilagodil sem se," je bil zadovoljen Cicipas.

Medvedjev po zaostanku z 0:2 v nizih do polfinala
Oba četrtkova obračuna v ženskem polfinalu bosta po novem v večernem terminu. Foto: Reuters
Oba četrtkova obračuna v ženskem polfinalu bosta po novem v večernem terminu. Foto: Reuters

Znana sta oba polfinalna para med damami. Danielle Collins je izločila Francozinjo Alize Cornet s 7:5 in 6:1. 28-letna Američanka se je drugič uvrstila v polfinale grand slamov, prvič ji je to uspelo na istem prizorišču pred tremi leti.

Čast, da se lahko bojuje na tej ravni
Po zmagi je poudarila, da lani sploh ni vedela, ali bo še kdaj igrala, aprila je bila operirana zaradi endometrioze. "Občutek je res neverjeten, sploh zaradi vseh zdravstvenih težav. Ko so mi zdravniki odkrili pravo diagnozo in me operirali, mi je to ogromno pomagalo, ne le fizično, ampak tudi psihično. Ko tako dolgo čutiš bolečine, preprosto nisi v položaju, da bi igral. Zdaj, ko je vse to za mano, čutim čast, da se lahko borim na tej ravni."

Kanepi je tudi v sedmem poskusu ostala brez preboja v polfinale grand slamov. Foto: Reuters
Kanepi je tudi v sedmem poskusu ostala brez preboja v polfinale grand slamov. Foto: Reuters

Swiatek vesela zaradi energije gledalcev
V polfinale se je prebila še Iga Swiatek, ki je s 4:6, 7:6 in 6:3 izločila Kajo Kanepi. Poljakinja je slavila po triurnem boju in si drugič zagotovila nastop v polfinalu grand slamov (pred dvema letoma je senzacionalno dobila Roland Garros). "Ta obračun je bil res nor in pol preobratov. Brez energije gledalcev mi najbrž ne bi uspelo," je povedala 20-letna zmagovalka. Na drugi strani je bila 16 let starejša Estonka bridko razočarana, saj je sedmič igrala v četrtfinalu grand slamov, a spet ostala brez zgodovinskega preboja.

Melbourne, četrtfinale, tabeli

Moški:
BERRETTINI (ITA/7) − MONFILS (FRA/17)
6:4, 6:4, 3:6, 3:6, 6:2
NADAL (ŠPA/6) − SHAPOVALOV (KAN/14)
6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3
CICIPAS (GRČ/4) − SINNER (ITA/11)
6:3, 6:4, 6:2
MEDVEDJEV (RUS/2) − AUGER ALIASSIME (KAN/9)
6:7 (4), 3:6, 7:6 (2), 7:5, 6:4


Ženske:
BARTY (AVS/1) − PEGULA (ZDA/21)
6:2, 6:0
KEYS (ZDA) − KREJČIKOVA (ČEŠ/4)
6:3, 6:2
COLLINS (ZDA/27) − CORNET (FRA)
7:5, 6:1
SWIATEK (POL/7) − KANEPI (EST)
4:6, 7:6 (2), 6:3