Daniil Medvedjev se je že tretjič uvrstil v finale zadnjega grand slama sezone. Foto: Reuters
Daniil Medvedjev se je že tretjič uvrstil v finale zadnjega grand slama sezone. Foto: Reuters

27-letni Medvedjev se je uvrstil v peti finale na turnirjih velike četverice, edini naslov pa je osvojil pred dvema letoma v New Yorku, ko je v finalu s 6:4, 6:4 in 6:4 premagal Đokovića in mu preprečil koledarski grand slam.

Medvedjev je bil popolnoma nemočen proti Alcarazu v finalu mastersa v Indian Wellsu marca, nato pa je julija Španec v treh nizih odpravil Rusa še v polfinalu Wimbledona. Tokrat je Medvedjev prikazal najboljšo predstavo v letošnji sezoni in se zasluženo uvrstil v finale.

Carlos Alcaraz je naredil 38 neizsiljenih napak. Izkoristil je le eno od devetih priložnosti za brejk. V ključnih trenutkih je tokrat odpovedal. Foto: Reuters
Carlos Alcaraz je naredil 38 neizsiljenih napak. Izkoristil je le eno od devetih priložnosti za brejk. V ključnih trenutkih je tokrat odpovedal. Foto: Reuters

Rus blestel v podaljšani igri prvega niza
Že v uvodnem nizu so bili gledalci na stadionu Arthurja Asha večkrat na nogah, saj sta oba tenisača odigrala nekaj točk, ki so jemale sapo. Medvedjev se je v četrti igri rešil po 15/40, nato pa sta oba zanesljivo zadržala igre na svoj servis. V podaljšani igri je bil izid ob menjavi strani izenačen na 3:3, zadnje štiri točke pa je osvojil Rus.

Alcaraz popolnoma nemočen v drugem nizu
Forhend Medvedjeva je bil imeniten, v drugem nizu je ekspresno povedel s 3:0. V četrti igri se je Alcaraz rešil po 15/40, a nato do konca niza ni osvojil nobene igre. Rus je popolnoma prevladoval z osnovne črte, razmerje v osvojenih točkah v drugem nizu je bilo 32:16.

Dvakratni MVP finala Lige NBA Kevin Durant je užival na tribuni stadiona Arthurja Asha. Foto: Reuters
Dvakratni MVP finala Lige NBA Kevin Durant je užival na tribuni stadiona Arthurja Asha. Foto: Reuters

Vrnitev Španca ob navdušenju na tribunah
Alcaraz je vse pogosteje hodil po nasvete k trenerju Juanu Carlosu Ferreru, ki je pred 20 leti izgubil finalni obračun v New Yorku proti Andyju Roddicku. 20-letnik je v četrti igri z mojstrskim lobom odvzel servis Medvedjevu in povedel s 3:1. Gledalci so bili močno na njegovi strani, želeli so gledati pet nizov in navdušeno so pozdravili znižanje na 2:1 v nizih.

Medvedjev ni dovolil preobrata
V tretji igri četrtega niza je bil Medvedjev v velikih težavah, vendar je rešil vse tri priložnosti za brejk. Ključna je bila šesta igra, ki je trajala več kot deset minut. Izid je bil sedemkrat izenačen, Medvedjev pa je unovčil drugo priložnost za odvzem servisa. Pri vodstvu s 5:3 je serviral za veliko zmago. Po zaostanku s 15/40 je nanizal tri točke, si priigral zaključno žogo, a naredil dve dvojni napaki. Alcaraz je rešil tri zaključne žoge Rusa, četrte pa mu ni uspelo. Po treh urah in 19 minutah se je Medvedjev uvrstil v finale.

Medvedjev z imenitno predstavo ugnal Alcaraza

Pred dvema letoma že presegel samega sebe v finalu, v nedeljo bo moral ponoviti vajo
"Letos me je Alcaraz dvakrat zlahka ugnal. Pred začetkom dvoboja sem zelo dvomil, ali ga lahko premagam. Igral sem neverjetno in uspelo mi je. Zelo se veselim finala v nedeljo. Če želiš premagati Alcaraza, moraš igrati nad svojimi realnimi zmožnostmi. Tokrat mi je to res uspelo. Tudi v tretjem nizu sem bil blizu, v četrtem pa je v maratonski igri naredil nekaj neizsiljenih napak," je povedal Medvedjev.

"Đoković je osvojil 23 turnirjev za grand slam. Pred dvema letoma sem presegel samega sebe in ga premagal v finalu. Znova bom moral igrati na najvišji ravni," je pogled k nedelji usmeril Rus.

StatistikaAlcarazMedvedjev
Prvi servis (%)7064
Asi09
Dvojne napake010
Neizsiljene napake3832
Winnerji4538
Osvojene točke121141
Priložnosti za brejk1/93/7
Točke na mreži54/7022/39

"Nole" bo v nedeljo lovil 24. naslov na turnirjih za grand slam
Precej manj napet je bil prvi polfinale. V nedeljo ob 22.00 bo Đoković lovil 24. naslov na turnirjih za grand slam. Na igriščih v Flushing Meadowsu se je že desetič uvrstil v finale (izenačil je rekord Billa Tildna), pokal pa je dvignil v letih 2011, 2015 in 2018.

Srb je blestel predvsem ob zadetem prvem servisu, po katerem je dobil kar 84 odstotkov točk. Sijajno je vračal močne začetne udarce Sheltona, osvojil je 45 od 102 točk, ko je serviral Američan.

Novak Đoković bo v ponedeljek znova na vrhu lestvice ATP, New York pa želi zapustiti s 24. naslovom na turnirjih velike četverice. Foto: EPA
Novak Đoković bo v ponedeljek znova na vrhu lestvice ATP, New York pa želi zapustiti s 24. naslovom na turnirjih velike četverice. Foto: EPA

Đoković sijajno vračal močne servise
V prvem nizu je Shelton izgubil servis v šesti igri, Đoković je odlično vračal močne začetne udarce Američana in si že v osmi igri priigral štiri priložnosti za zmago v prvem nizu. Ni jih unovčil, nato pa je izkoristil peto priložnost v deveti igri.

Shelton je bil skoraj vsako igro na svoj servis pod velikim pritiskom. Daljše izmenjave z osnovne črte je dobival Đoković, ki je osvojil kar pet iger zapored in povedel z 2:0 v nizih.

Shelton se je prebudil prepozno
Ko je Američan že v uvodni igri tretjega niza izgubil servis, je kazalo, da bo prvega polfinala hitro konec. V osmi igri je Đoković prvič na dvoboju izgubil servis. Hitro se je pobral in v 12. igri je znova serviral za zmago. Imel je zaključno žogo, ki pa jo je Shelton rešil in izsilil podaljšano igro. Srb se je v odločilnem trenutku zbral, ob menjavi strani je povedel s 5:1 in prednost ohranil do konca (7:4). Obračun je trajal dve uri in 41 minut.

36-letni Đoković se je tretjič v karieri prebil v finale vse štirih turnirjev za grand slam v eni sezoni. Leta 2015 je izgubil le na Roland Garrosu proti Stanu Wawrinki, pred dvema letoma pa mu je koledarski grand slam preprečil Medvedjev v New Yorku. Letos je osvojil Melbourne in Roland Garros, v epskem finalu Wimbledona pa je bil boljši Alcaraz.

Ben Shelton je bil blizu uspehu v tretjem nizu. Foto: EPA
Ben Shelton je bil blizu uspehu v tretjem nizu. Foto: EPA

Đoković: Najtežji dvoboj me čaka v finalu
"Zaradi takih obračunov treniram vsak dan in zjutraj zgodaj vstajam. Ni bilo lahko igrati proti Američanoma v četrtfinalu in polfinalu. Tokrat je bilo zelo zahtevno v tretjem nizu, ko so gledalci nosili Sheltona. Veliko sem že dosegel, še vedno pa sem zelo motiviran na turnirjih za grand slam. Disciplina je vse. Gre za kombinacijo volje in jasne vizije, kaj želiš doseči na kratek in dolgi rok. Blagoslovljen sem, da že tako dolgo igram, a še naprej mislim, da lahko nekaj ponudim temu športu. Najtežji dvoboj me čaka v finalu. Medvedjev me je pred dvema letoma premagal v finalu, na tem turnirju igra najboljši tenis," je povedal Đoković, ki je v New Yorku dobil 87 od 100 dvobojev.

20-letni Shelton je najmlajši ameriški polfinalist na domačem grand slamu v zadnjih 30 letih. V ponedeljek se bo prvič v karieri zavihtel med najboljših 20 igralcev sveta. Lani je v New Yorku izpadel v 1. krogu, ko je bil na 165. mestu na lestvici ATP.

StatistikaSheltonĐoković
Prvi servis (%)7168
Asi55
Dvojne napake53
Neizsiljene napake4325
Winnerji3028
Osvojene točke89112
Priložnosti za brejk2/65/14
Točke na mreži21/3923/26

NEW YORK
(22.350.000 am. dolarjev, trda podlaga)

Polfinale (M):
MEDVEDJEV (RUS/3) – ALCARAZ (ŠPA/1)
7:6 (3), 6:1, 3:6, 6:3

ĐOKOVIĆ (SRB/2) – SHELTON (ZDA)
6:3, 6:2, 7:6 (4)

Finale bo v nedeljo ob 22.00.


Dvojice (M), finale:
R. RAM/SALISBURY (ZDA/VB/3) – BOPANNA/EBDEN (IRS/AVS/6)
2:6, 6:3, 6:4