Napet tretji četrtfinalni par zvezdniškega turnirja master 1.000 v Šanghaju je prinesel dve uri vrhunskega tenisa. 22-letni Nemec Zverev je prikazal eno najboljših iger sezone in ukanil zimzelenega 38-letnega Švicarja. Zverev je hitro dobil uvodni niz, v drugem pa se je odvila drama. Šesti igralec ATP-lestvice je imel tri zaporedne zaključne žogice, a je Federer z neverjetno voljo vzdržal in izsilil podaljšano igro, kjer je ime Zverev novi dve žogici za zaključek dvoboja, a je FedEx izenačil.

Alexander Zverev se je po dveh urah in sedmih minutah veselil velike zmage nad Rogerjem Federerjem. Foto: Reuters
Alexander Zverev se je po dveh urah in sedmih minutah veselil velike zmage nad Rogerjem Federerjem. Foto: Reuters

A v odločilnem, tretjem, nizu je Zverev utišal kritike, dvignil igro še za eno raven višje in takoj prišel do brejka in vodstva s 3:0. Tokrat je zvdržal in ob koncu izkoristil šesto zaključno priložnost za odmevno zmago, s kateri je medsebojni izid dvobojev izenačil na 5:5.

Ali je res napočil čas za novo mlado generacijo tenisačev? Ali pa je sveti trojici Rafael Nadal, Novak Đoković in Roger Federer le malce pošlo zdravje in forma v Šanghaju? Odgovor bosta dala naslednji master v Parizu in seveda zaključni turnir sezone v Londonu.

Stefanos Cicipas je po zaostanku odigral izjemen tenis in se uvrstil v polfinale mastersa v Šanghaju, hkrati pa uradno potrdil vstopnico za zaključni turnir ATP-ja v Londonu. Foto: Reuters
Stefanos Cicipas je po zaostanku odigral izjemen tenis in se uvrstil v polfinale mastersa v Šanghaju, hkrati pa uradno potrdil vstopnico za zaključni turnir ATP-ja v Londonu. Foto: Reuters

"Res? Ne, čisto resno? Nisem imel pojma. Ali je to uradno? Res nisem razmišljal o tem, nisem gledal lestvic," je bil odziv Stefanosa Cicipasa, ko so mu ob uradnem prvem intervjuju po zmagi na robu igrišča sporočili, da je s prestižno zmago nad Đokovićem postal uradno šesti udeleženec finalnega turnirja ATP-ja v Londonu.

Na tretjem medsebojnem dvoboju je bil Cicipas drugič boljši od Đokovića, a prvič, ko je Srb zasedal mesto vodilnega na ATP-lestvici. Lani avgusta je bil Grk boljši v Torontu, prav tako v treh nizih, medtem ko je Srb slavil na majskem soočenju v Madridu z 2:0.

Po Parizu bo znova vodil Nadal

Poraz Đokovića že v četrtfinalu Šanghaja ima dolgoročne posledice za zaključek teniške sezone. Kot branilec naslova je Srb izgubil 820 točk, ker bo 24. oktobra igral ekshibicijski dvoboj v Kazahstanu, ne more nastopiti na turnirjih na Dunaju ali Baslu. Posledično bo nazaj na ATP-turneji šele v Parizu, kjer prav tako brani zmago. Nasprotno je Nadal lani izpustil celoten zaključek sezone, a je tudi zdaj načet in ga zato ni bilo v Šanghaju. Ne glede na vse izide, bo Nadal po koncu pariškega mastersa 4. novembra spet številka 1.

Novak Đoković ni ubranil turnirske zmage v Šanghaju, kjer je bil najboljši kar štirikrat. Foto: Reuters
Novak Đoković ni ubranil turnirske zmage v Šanghaju, kjer je bil najboljši kar štirikrat. Foto: Reuters

Cicipas do brejka za izenačenje v 12. igri drugega niza
Po izgubljenem uvodnem nizu, ki je sorazmerno gladko pripadel Đokoviću, se je v 2. nizu odvil izenačen dvoboj vse do izida 6:5 za Cicipasa. Sledila je najdaljša igra dvoboja, kjer je Đoković zapravil dve žogici za izenačenje, medtem ko je Cicipas izkoristil prvo brejk priložnost za izenačenje četrtfinala.

V tretjem nizu je 21-letni Atenčan povsem prevzel nadzor, hitro odvzel servis 32-letnemu Beograjčanu, ki se ni več zmogel vrniti v dvoboj. Po zmagi v Tokiu je Đoković v Šanghaju sploh prvič v karieri obstal že v četrtfinalu, s čimer se je končal tudi izredni niz 24 zaporednih zmag v Aziji.

Slovo Federerja in Đokovića v Šanghaju

Medvedjev še ne pozna poraza s Cicipasom
Cicipasa čaka v polfinalu dvoboj z Danilom Medvedjevom, s katerim pa ima izredno slabe izkušnje. 23-letni Rus je namreč dobil vse štiri medsebojne dvoboje, pri čemer je dve leti mlajšemu Grku prepustil samo en niz na lanskem OP-ju ZDA v New Yorku. Medvedjev je v prvem četrtfinalu s 6:3 in 7:6 (4) odpravil Fabia Fogninija, s čimer se je uvrstil že v 12. polfinale sezone.

Berrettini poslal domov Thiema
Kot zadnji se je v polfinale prebil Italijan Matteo Berrettini, ki je s 7:6 (8) in 6:4 ugnal Avstrijca Dominica Thiema. Dvoboj je trajal uro in 43 minut. Končno razmerje točk je bilo 68:68, edini brejk v dvoboju pa je uspel 23-letnemu Berrettiniju, 13. igralcu sveta.


ŠANGHAJ, četrtfinale, tabela

(7.473.620 am. dolarjev, trda podlaga)

CICIPAS (GRČ/6) – ĐOKOVIĆ (SRB/1)
3:6, 7:5, 6:3

MEDVEDJEV (RUS/3) – FOGNINI (ITA/10)
6:3, 7:6 (4)

BERRETTINI (ITA/11) - THIEM (AVT/4)
7:6 (8), 6:4

ZVEREV (NEM/5) - FEDERER (ŠVI/2)
6:3, 6:7 (7), 6:3