Andy Murray je po operaciji odigral šele sedmi turnir med posamezniki. Letos ni pričakoval odmevnih izidov. Foto: EPA
Andy Murray je po operaciji odigral šele sedmi turnir med posamezniki. Letos ni pričakoval odmevnih izidov. Foto: EPA

31-letni Škot se je veselil 46. zmage na turnirjih ATP. Ima tri zmage na turnirjih za grand slam, a tako čustvenega trenutka verjetno še ni doživel. V finale se je 32-letnik uvrstil prvič po marcu leta 2017.

Nekdanja številka ena svetovnega tenisa je zdaj 243. igralec sveta, a bo že v ponedeljek močno napredoval. Na Odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu je sredi januarja zaradi težav s kolkom napovedal konec kariere, potem pa se je po operaciji počasi vračal na teniška igrišča.

"Ta zmaga mi res veliko pomeni. V zadnjih dveh letih sem imel res veliko težav s poškodbami. Finalni obračun je bil sijajen, Stan je v prvih dveh nizih zadeval "winnerje" z vseh položajev. Nisem si mislil, da bom lahko zmagal. Wawrinka je vrhunski igralec, ki najbolje igra prav v finalih. Dobro se poznava in vedel sem, da bo zelo naporen obračun. Užival sem v Antwerpnu, kjer sem se tudi veselil zmage v Davisovem pokalu," je poudaril Murray.

Stan Wawrinka ostaja pri 16 osvojenih turnirjih, nazadnje je zmagal maja leta 2017 v Ženevi. Foto: EPA
Stan Wawrinka ostaja pri 16 osvojenih turnirjih, nazadnje je zmagal maja leta 2017 v Ženevi. Foto: EPA

34-letni Švicar je v finalu povedel s 6:3 in 3:1, nato pa popustil. Murrayju je v drugem nizu uspel brejk v šesti in deseti igri. Tudi v odločilnem nizu je imel Wawrinka dvakrat prednost, ki pa je mu ni uspelo zadržati. V deveti igri je Murray po 15/40 nanizal štiri zaporedne točke, nato pa v deseti igri prišel do ključnega odvzema servisa.

Shapovalov do prvenca v Stockholmu
Denis Shapovalov se je v Stockholmu razveselil prve osvojene lovorike ATP. Za prvenec je 20-letnik v finalu s 6:4 in 6:4 ugnal sedem let starejšega Srba Filipa Krajinovića, ki bo tako moral še malo počakati na prvo turnirsko zmago. To je bil prvi finale turnirja ATP za Shapovalova, Krajinović pa je v svojem tretjem izgubil še tretjič.

Rubljov razveselil gledalce v Moskvi
Andrej Rubljov je v finalu turnirja v Moskvi s 6:4 in 6:0 premagal deset let starejšega Francoza Adriana Mannarina, s katerim sta se srečala prvič. Rus je v četrtem finalu dosegel drugo turnirsko zmago, pred tem je leta 2017 zmagal v Umagu. Mannarino, 44. igralec z lestvice ATP, je zaigral v devetem finalu in ostaja pri eni turnirski zmagi. To je dosegel v letošnji sezoni, ko je zmagal v Hertogenboschu.

Bedene na glavnem turnirju na Dunaju
Aljaž Bedene je uspešno nastopal v kvalifikacijah turnirja ATP na Dunaju in se prebil v glavni del turnirja. V drugem krogu kvalifikacij je njihov četrti nosilec s 6:2 in 7:6 premagal Argentinca Federica Delbonisa. V prvem krogu kvalifikacij je bil Bedene s 6:2 in 6:4 boljši od Slovaka Jozefa Kovalika.

Belinda Bencic je v Moskvi kronala odlično sezono. Foto: EPA
Belinda Bencic je v Moskvi kronala odlično sezono. Foto: EPA

Benciceva zadnja potnica na zaključni masters WTA v Šendženu
Belinda Bencic si je po sobotni zmagi v polfinalu turnirja v Moskvi zagotovila zadnje mesto na zaključnem WTA turnirju v Šendženu, danes pa je postala še zmagovalka v ruski prestolnici. V finalu je 22-letnica s 3:6, 6:1 in 6:1 premagala domačinko Anastazijo Pavljučenkovo.

Benciceva, ki je v osmini finala izločila Polono Hercog, je osvojila četrti turnir WTA v karieri. Letos je dobila tudi turnir v Dubaju, na Odprtem prvenstvu ZDA pa se je uvrstila v polfinale in znova med najboljših deset igralk sveta, kjer je bila prvič že leta 2015.

Pavljučenkova je v Moskvi izgubila še drugi finale letos. V Osaki jo je na zadnji stopnici premagala takratna številka ena ženskega tenisa Japonka Naomi Osaka.

Poleg Benciceve so si finalni nastop v Šendženu priborile Ashleigh Barty, Karolina Pliškova, Simona Halep, Bianca Andreescu, Naomi Osaka, Petra Kvitova in Elina Svitolina.

Murray v Antwerpnu do prve turnirske zmage po operaciji kolka

ANTWERPEN
(711.275 evrov, trda podlaga)

Finale:
MURRAY (VB) - WAWRINKA (ŠVI/4)
3:6, 6:4, 6:4

Polfinale:
WAWRINKA (ŠVI/4) - SINNER (ITA)
6:3, 6:2
MURRAY (VB) - HUMBERT (FRA)
3:6, 7:5, 6:2


STOCKHOLM
(711.275 evrov, trda podlaga)

Finale:
SHAPOVALOV (KAN/4) - KRAJINOVIĆ (SRB)
6:4, 6:4

Polfinale:
SHAPOVALOV (KAN/4) - SUGITA (JAP)
7:5, 6:2
KRAJINOVIĆ (SRB) - CARRENO BUSTA (ŠPA)
4:6, 6:3, 6:3


MOSKVA
(922.520 am. dolarjev, trda podlaga)

Finale:
RUBLJOV (RUS/6) - MANNARINO (FRA/7)
6:4, 6:0

Polfinale:
RUBLJOV (RUS/6) - ČILIĆ (HRV/3)
7:5, 6:4
MANNARINO (FRA/7) - SEPPI (ITA)
6:3, 6:4


MOSKVA (Ž)
(1.032.000 am. dolarjev, trda podlaga)

Finale:
BENCIC (ŠVI/3) - PAVLJUČENKOVA (RUS)
3:6, 6:1, 6:1

Polfinale:
PAVLJUČENKOVA (RUS) - MUCHOVA (ČEŠ)
6:4, 6:7, 6:1
BENCIC (ŠVI/3) - MLADENOVIC (FRA)
6:3, 6:4