Rafael Nadal je lani v finalu Rolanda Garrosa gladko odpravil Casperja Ruuda. Foto: EPA
Rafael Nadal je lani v finalu Rolanda Garrosa gladko odpravil Casperja Ruuda. Foto: EPA

Nadal še vedno ni popolnoma okreval, potem ko si je na Odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu konec januarja poškodoval kolk.

"Pozdravljeni! Zelo mi je žal, da moram oznaniti to, da ne bom nastopil na turnirju v Rimu. Vsi veste, koliko me boli, da bom moral izpustiti še enega od turnirjev, ki so zaznamovali mojo poklicno in osebno kariero. Čeprav sem v zadnjih dneh opazil določen napredek, pa je minilo veliko mesecev, v katerih nisem mogel vaditi na visoki ravni. Proces prilagajanja pa zahteva določen čas. Tako nimam izbire, to moram sprejeti in delati naprej," je na Twitterju zapisal 36-letni Nadal.

Nadal je dobil rimski turnir desetkrat in nikoli ni še šel na Roland Garros brez vsaj enega "ogrevalnega" turnirja na pesku. Kljub vsem težavam s poškodbami nikoli ni izpustil igranja v Parizu, odkar je leta 2005 osvojil prvega od 14 naslovov na Odprtem prvenstvu Francije. Leta 2016 je predčasno končal turnir pred tretjim krogom zaradi težav z zapestjem.

Doživel je le tri poraze. Leta 2009 ga je v osmini finala premagal Šved Robin Söderling, v letih 2015 in 2021 pa je bil boljši Novak Đoković. Pred osmimi leti v četrtfinalu, predlani pa v polfinalu.

Pred začetkom Rolanda Garrosa 28. maja sta tudi še turnirja v Lyonu in Ženevi, kjer bi lahko Nadal še dobil posebno povabilo organizatorjev.