Rafael Nadal je še dve zmagi oddaljen od 14. naslova v Parizu. Foto: AP
Rafael Nadal je še dve zmagi oddaljen od 14. naslova v Parizu. Foto: AP

To je bila še ena teniška klasika, ki bo šla v zgodovino. Izvrstne poteze, preobrati, tudi več kot deset minut dolge igre, čustva ... Vse je bilo pomešano na vrtiljaku osrednjega igrišča v Parizu, ki je držal pokonci pri 13 stopinjah Celzija dodobra premražene in v odeje ogrnjene Nadalu naklonjene navijače.

36-letni Nadal (rojstni dan bo imel v petek, na dan polfinala) je po gladko dobljenem prvem nizu v drugem vodil z dvema brejkoma prednosti, a se je branilec naslova vrnil s šestimi dobljenimi igrami od naslednjih sedmih. Igre so bile izjemno dolge, dva niza sta trajala kar dve uri in četrt.

Ko je kazalo, da se je tehtnica nagnila na stran Srba, je spet odgovoril Rafa. Prepričljivo je dobil tretji niz. Đoković je v četrtem povedel s 5:3 in imel dve zaključni žogi, toda Nadal se je spet vrnil, izsilil podaljšano igro, ki jo je po prednosti s 6:1 dobil s 7:4.

V polfinalu ga čaka Alexander Zverev, ki je prav tako v štirih nizih izločil Carlosa Alcaraza.

To je bil 59. medsebojni spopad Nadala in Đokovića. Srb vodi s 30:29, a v Roland Garrosu (2:8) in na pesku (8:20) je boljši Španec, kar je potrdil tudi tokrat. Nadal naskakuje 14. naslov v Parizu in 22. turnir za grand slam. Đoković ostaja pri 20 osvojenih turnirjih za grand slam.

Nadala po zmagi nad Đokovićem prosili, naj to ne bo njegov zadnji Pariz

Nadal: Zagotovo se vidimo v petek

"To je bil zares zahteven obračun. Novak je eden najboljših igralcev v zgodovini in vedno je velik izziv igrati proti njemu. Danes je bil to še en izjemni obračun v že tako dolgi zgodovini, ki sva jo spisala skupaj. Kot vedno sem moral za zmago odigrati kar najboljše od prve do zadnje točke. To je bila ena tistih čarobnih noči zame. Nepričakovano visoka raven, ampak zaradi tega sem še bolj zadovoljen," je po dvoboju najprej povedal Nadal.

"Brez dvoma zame ne obstaja pomembnejši teniški objekt, kot je tale. To je najbolj posebno igrišče v moji karieri. Kot sem že večkrat poudaril, vselej čutim ljubezen pariškega občinstva, in to mi ogromno pomeni," je dodal Španec.

Večkrat je omenil, da bi bil lahko letošnji nastop v Parizu njegov zadnji, za konec pa je vsaj nekoliko pomiril francosko občinstvo. "Zagotovo se vidimo vsaj čez nekaj dni v polfinalu."

StatistikaĐokovićNadal
Prvi servis (%)6871
Asi53
Dvojne napake44
Neizsiljene napake5343
Winnerji4857
Osvojene točke130148
Priložnosti za brejk4/127/17
Točke na mreži26/4122/30

Nadal v prvem nizu kot v najboljših časih

Rafael Nadal je pokazal največ, ko je bilo najbolj potrebno. Foto: Reuters
Rafael Nadal je pokazal največ, ko je bilo najbolj potrebno. Foto: Reuters

Čeprav je Nadal prvi niz dobil s 6:2, je trajal uvod kar 50 minut. Že prva igra je z desetimi minutami nakazala pravi maraton. Dobil jo je Španec in prvič na dvoboju odvzel servis nasprotniku. Nadal je bil precej boljši. Skušaj je skrajševati točke in bil je napadalen že zgodaj v izmenjavi - še posebej je deloval forhend ob vzdolžni črti. V peti igri je še drugič odvzel servis Đokoviću, kmalu povedel s 5:1 in v svoji naslednji servisni igri osvojil prvi niz.

Drugi niz je trajal kar 85 minut

Še daljša je bila uvodna igra drugega niza. Po 13 minutah je Nadal izkoristil sedmo brejk priložnost. Nekaj minut pozneje je bilo že 2:0. V tretji igri je Đoković vodil 40:15, toda Rafa je z nekaj izjemnimi potezami dobil štiri točke zapored in še četrtič v dvoboju odvzel servis Noletu. Povedel je s 3:0. Upanje si je Đoković povrnil v naslednji igri, ko je unovčil brejk priložnost, prvo od treh v dvoboju. Pri 3:2 je sledila najdaljša igra. Po 18 minutah jo je dobil Đoković in z drugim odvzemom servisa izenačil na 3:3. Čas drugega niza po šestih igrah: 57 minut. V naslednji igri, ki je bila prav tako dolga blizu desetih minut, je Đoković povedel prvič na dvoboju. Niz štirih iger je Rafa prekinil in serviral za izenačenje na 5:5. Prvo zaključno žogo Đokovića je še ubranil, pri drugi pa je forhend poslal v avt in po 2 urah in 15 minutah je bil izid v nizih izenačen.

Novak Đoković se je vrnil v drugem nizu po dveh brejkih zaostanka. Foto: Reuters
Novak Đoković se je vrnil v drugem nizu po dveh brejkih zaostanka. Foto: Reuters

Dva hitra brejka Nadala odločila tretji niz

Tretji niz se je začel kot prva dva, z odvzemom servisa Nadala, ki ni Đokoviću prepustil niti točke. V četrti igri je Nadal komajda zadržal svojo servis igro in uspeh nadgradil v naslednji z novim brejkom ter vodstvom 4:1. Đoković je bil le bleda senca igralca, ki se je tako dobro vrnil v dvoboj. Zaostanek mu je uspelo znižati na 5:2, a je Nadal v naslednji igri pospravil niz pod streho. Po treh urah ga je od polfinala ločil le še en niz. Đoković je samo v tem nizu naredil 13 neizsiljenih napak.

Nadal v četrtem nizu rešil dve zaključni žogi

V četrtem nizu je Đoković končno dobil uvodno igro. Sumljivo skrajšano žogo Nadala, ki je stranski sodnik ni klical, je glavni po reakciji Đokovića dosodil v avt. Nadal je bil razburjen, a ni pomagalo. Brejk je bil potrjen. Đoković je malo zatem vodil že s 3:0. Najbolj razburljiva je bila deveta igra, v kateri je Đoković pri vodstvu 5:3 serviral za izenačenje v nizih. Imel je dve zaključni žogi, ki sta ostali neizkoriščeni. Španec je izkoristil drugo brejk priložnost in se vrnil v četrti niz. Odločala je podaljšana igra, v kateri je Nadal vodil s 6:1 in zapravil tri zaključne žoge. Četrte ni.

Zverev prvič na turnirjih za grand slam premagal igralca iz deseterice

Alexander Zverev je dosegel eno največjih zmag v karieri. Foto: EPA
Alexander Zverev je dosegel eno največjih zmag v karieri. Foto: EPA

Alexander Zverev je v prvem četrtfinalu odigral najboljši dvoboj v sezoni in po treh urah in 18 minutah slavil zmago proti Carlosu Alcarazu s 6:4, 6:4, 4:6, 7:6 (7). Tako se je 19-letnemu Špancu tudi oddolžil za poraz v finalu Madrida, kjer je bil popolnoma nebogljen in je osvojil le štiri igre.

25-letnik iz Hamburga je v prvih dveh nizih odlično serviral in narekoval tempo z osnovne črte. Španski najstnik si je v prvih dveh nizih priigral le tri priložnosti za odvzem servisa, vendar jih je vse zapravil. Prvi brejk mu je uspel ob koncu tretjega niza, ki ga je tudi dobil.

V četrtem nizu je prvi odvzem servisa uspel Zverevu, ki je v deseti igri serviral za zmago, toda Alcaraz je izenačil na 5:5. O zmagovalcu je odločala podaljšana igra, v kateri je Španec vodil s 6:5. Servis za osvojitev niza je zapravil, kar je tretji nosilec izkoristil in dvoboj odločil v svojo korist. To je njegova prva zmaga nad igralcem iz prve deseterice v 27 nastopih na turnirju za grand slam. Alcaraz, ki je poskusil s kar 43 skrajšanimi žogami, je izgubil prvič v zadnjih 15 dvobojih.

Zverev je ponovil lanski uspeh, ko se je prvič uvrstil v polfinale Pariza. V finalu še ni igral. "Upam, da lahko osvojim turnir za grand slam, preden nas začne Alcaraz premagovati in ne bomo več imeli možnosti," je dejal Zverev.

StatistikaZverev
Alcaraz
Prvi servis (%)71%60%
Asi72
Dvojne napake63
Neizsiljene napake3456
Winnerji3946
Osvojene točke138125
Priložnosti za brejk3/82/6
Točke na mreži24/4334/50
Martina Trevisan je z uvrstitvijo v polfinale Pariza dosegla uspeh kariere. V dvoboj z 18. igralko sveta je šla kot 59. tenisačica ATP-lestvice. Foto: AP
Martina Trevisan je z uvrstitvijo v polfinale Pariza dosegla uspeh kariere. V dvoboj z 18. igralko sveta je šla kot 59. tenisačica ATP-lestvice. Foto: AP

Trevisan zmagala v treh nizih

Imamo tudi že prvi polfinalni par pri ženskah. Nepostavljena Martina Trevisan je v treh nizih izločila 17. nosilko Leylah Annie Fernandez s 6:2, 6:7 (3) in 6:3.

28-letna Italijanka je začela dvoboj z brejkom in je dobila uvodni niz z gladkih 6:2. V drugem nizu je Leylah Fenandez povedla s 3:1, a je Italijanka odgovorila z rebrejkom in izenačila, na koncu pa je odločala podaljšana igra, v kateri je imela mlada Kanadčanka nenehno pobudo in je s 7:3 prišla do izenačenja dvoboja.

Zadnji niz je prinesel kopico napak in živčnosti, izgubljenih je bilo pet servisov, Martina Trevisan je povedla s 4:0 in 5:2, a na koncu se je malce še zapletla. Poškodba noge je preprečila morebitni preobrat mlade Kanadčanke, ki je lani igrala v finalu OP-ja ZDA, tako da je Italijanka na koncu izkoristila prvo zaključno žogico, s čimer se je po treh urah in treh minutah igre prebila v svoj prvi polfinale na turnirjih za grand slam.

Najstnica Gauff v dveh nizih prek nekdanje finalistke Pariza

Coco Gauff še ni izgubila niza. Foto: EPA
Coco Gauff še ni izgubila niza. Foto: EPA

Trevisan se bo v polfinalu pomerila z 18-letno Coco Gauff, ki je v ameriškem obračunu s 7:5, 6:2 ugnala finalistko Rolanda Garrosa 2018 Sloane Stephens. Tako kot Trevisan bo tudi Gauff prvič igrala v polfinalu turnirja za grand slam. 23. igralka sveta v Parizu še ni izgubila niza.

Najstnica je proti nekdanji zmagovalki New Yorka odlično odprla dvoboj in povedla s 3:0. Prednost brejka je držala do samega zaključka niza, ko je Stephens izenačila na 5:5. Končnica je spet pripadla mlajši Američanki, ki je v 12. igri prišla do treh vezanih priložnosti za nov odvzem servisa in zmago v prvem nizu. Izkoristila je drugo.

V drugem nizu je prva z odvzemom servisa udarila 29-letna Stephens, a je Gauff nanizala štiri igre zapored. Prednost je brez težav obdržala do konca in dvoboj zaključila po uri in 33 minutah.

Olimpijski prvak se je namučil za polfinale

ROLAND GARROS

(21.256.800 evrov, pesek)


Četrtfinale (M), tabela:

NADAL (ŠPA/5) - ĐOKOVIĆ (SRB/1)
6:2, 4:6, 6:2, 7:6 (4)

A. ZVEREV (NEM/3) – ALCARAZ (ŠPA/6)
6:4, 6:4, 4:6, 7:6 (7)

RUUD (NOR/8) – RUNE (DAN)
sreda

RUBLJOV (RUS/7) – ČILIĆ (HRV/20)
sreda


Četrtfinale (Ž), tabela:

SWIATEK (POL/1) – PEGULA (ZDA/11)
sreda

KASATKINA (RUS/20) – KUDERMETOVA RUS/29
sreda

TREVISAN (ITA) - FERNANDEZ (KAN/17)
6:2, 6:7 (3), 6:3

GAUFF (ZDA/18) – STEPHENS (ZDA)
7:5, 6:2

Gauff bolje psihično pripravljena kot nekdanja finalistka