Đoković in Nadal imata vsak po 20 osvojenih grand slamov. Foto: AP
Đoković in Nadal imata vsak po 20 osvojenih grand slamov. Foto: AP

"Kar se dogaja, ni dobro za nikogar. Ne morem povsem izraziti mnenja, saj ne poznam vseh podrobnosti. Situacija je zapletena, toda na koncu lahko le rečem, da živimo v zelo težkih časih in da so družine veliko pretrpele v zadnjih dveh letih pandemije," je povedal Nadal.

Riddle: Opinion Poll - Koga podpirate v aferi Đoković?

"Normalno je, da so ljudje v Avstraliji zelo frustrirani zaradi tega primera, saj so bili dolgo časa zaprti in veliko ljudi ni moglo priti domov. Moje stališče je, da zaupam medicini in če oni pravijo, da se je treba cepiti, potem se je treba cepiti. Tako gledam na zadevo," je nadaljeval Nadal.

Sorodna novica Nole v Melbournu do ponedeljka. Đokovićev oče: "Avstralci ga hočejo ponižati."

"Prebolel sem covid-19, bil sem dvakrat cepljen. Če si to storil, lahko igraš v Melbournu. To je jasno. O ostalih stvareh ne bi govoril, saj nimam dovolj informacij. Jasno je, da če si cepljen, lahko igraš na OP-ju Avstralije. Svet je pretrpel dovolj, da ne bi spoštovali pravil," je sklenil Nadal.

Mimogrede: Španec ima osvojenih 20 naslovov za grand slam – prav toliko kot Srb in Roger Federer. Če bi Đoković ubranil naslov na letošnjem AO-ju, bi se s tem vpisal v zgodovino.

Da si je Nole sam kriv za situacijo, meni ameriški teniški komentator Ben Rothenberg. "Kakor koli se vse tole izteče, je vse skupaj povsem krivda Novaka Đokovića, ker se ni cepil, za kar je imel mesece časa. Najboljši scenarij za vse bi bil, da bi cepljeni Novak igral na OP-ju Avstralije brez drame. Ampak ni izbral tega."

Medvedjev: Jasno, moje možnosti so zdaj večje

In Đokovićev najtesnejši zasledovalec, Daniil Medvedjev? Rus, drugi na lestvici ATP, ki bi lahko ob Novakovi odsotnosti Srba prehitel, sicer velja za Novakovega dobrega prijatelja, a je bil v odgovoru na novinarsko vprašanje precej zadržan.

"Če je imel utemeljeno zdravniško izjemo, potem jasno, da bi moral biti na turnirju. Če pa izjema ni bila utemeljena, potem ne bi smel," je dejal.

Ob tem je komentiral tudi svoje možnosti na turnirju ob odsotnosti branilca naslova in devetkratnega zmagovalca OP-ja Avstralije. "Jasno, ko njega ni tu, nimate človeka, ki je osvojil 20 grand slamov, kar je veliko. Ko nekoga, ki je v Avstraliji osvojil devet naslovov, ni tu, se žreb odpre, možnosti pa rastejo. To ni skrivnost," je dejal.

Ob koncu je poudaril, da se še vedno čaka na Đokovićevo pritožbo in da odločitev o deportaciji še ni končna. "Nič še ni stoodstotno gotovo. Kakor je meni znano, je še vedno mogoče, da bi nastopil na OP-ju Avstralije, odvisno od tega, kako se bo razvijala situacija."

Stahovski: Politični ego onemogočil vstop

In medtem ko Federer drame "tam spodaj" (še) ni komentiral, pa se je oglasilo kar nekaj upokojenih teniških igralcev in tistih nižje na lestvici. Od njih jih je kar nekaj izreklo podporo Đokoviću.

Med njimi je tudi ukrajinski igralec Sergij Stahovski, ki je na Twitterju zapisal: "Naslednjič, ko vam bo nekdo rekel, da se politika ne vmešava v šport, se spomnite 6. januarja 2022, ko izključno politični ego ne dovoli najboljšemu teniškemu igralcu sveta vstopa v državo, pri čemer so mu tega odobrile njihove vladne institucije."

Na Đokovićevo stran se je javno postavil tudi ameriški teniški igralec Tennys Sandgren, ki je sicer, prav tako kot Nole, nasprotnik cepljenja proti covidu-19.

"Samo, da smo si kristalno na jasnem: dva ločena zdravniška odbora sta odobrila Novakovo izjemo. Politiki pa jo ustavljajo. Avstralija si ne zasluži gostiti grand slama,” je tvitnil 96. igralec sveta, ki sam ni pripotoval v Avstralijo prav zaradi tega, ker ni cepljen.

McNamee: Moral bi imeti svoj dan na igrišču, ne na sodišču

Proti odločitvi avstralskih oblasti se je izrekel tudi upokojeni avstralski tenisač Paul McNamee, nekdanja številka 1 v dvojicah in nekdanji direktor OP-ja Avstralije. McNamee je dejal, da bi si Đoković zaslužil svoj dan na igrišču, ne na sodišču, ob tem pa se obregnil ob avstralske uradnike in pravila.

Kot je zapisal na Twitterju, in pozneje v svoji kolumni v časopisu The Age, ni bil Novak Đoković tisti, ki je postavil pravila glede zdravstvenih izjem.

"Đoković ni postavil pravil. Imel je vizum za vstop v Avstralijo, zdravniško izjemo pa sta mu potrdila dva pooblaščena, neodvisna in usposobljena odbora. Glede na to je povsem upravičeno verjel, da je s tem stvar urejena. Kje se je torej zalomilo? Prav gotovo ne, ko je zapustil Evropo, saj je imel vse potrebne papirje in dovoljenje za vkrcanje na letalo. Zgodilo se je na naši meji," je zapisal in dodal, da vse skupaj meče slabo luč na Avstralijo.

Ob tem je poudaril tudi, da so vse preostale igralce, ki tekmujejo na OP-ju Avstralije in niso cepljeni, na podlagi "zdravniških izjem" v državo spustili.

"Za tiste, ki sprašujete – vsi igralci, ki nastopajo na OP-ju Avstralije, gredo čez enak postopek za pridobivanje vizuma, ki ga nadzira avstralska teniška zveza. Torej lahko sklenemo, da je bil Đoković edini igralec, ki so mu vizum odobrili, nato pa preklicali."