Novak Đoković je v karieri osvojil 10 lovorik v Melbournu, tri v Parizu, sedem v Wimbledonu in tri v New Yorku. Foto: Reuters
Novak Đoković je v karieri osvojil 10 lovorik v Melbournu, tri v Parizu, sedem v Wimbledonu in tri v New Yorku. Foto: Reuters

Angleška kratica za največjega v zgodovini je preplavila medije in družbena omrežja. In ne glede kateremu taboru pripadate – Federerjevemu, Nadalovemu ali Đokovićevemu – je temu težko oporekati.

Čeprav je 36-letni Srb na novinarski konferenci skromno prepustil tolmačenje GOAT-a (greatest of all time) drugim, številke ne dovoljujejo drugačne razlage:
- največ osvojenih turnirjev za grand slam (23),
- največ lovorik na turnirjih serije 1000 (38),
- edini, ki je osvojil vseh devet turnirjev serije 1000,
- edini, ki je držal hkrati vse štiri lovorike za grand slam,
- največ tednov na vrhu lestvice ATP (388),
- rekordno število točk na lestvici ATP Tour (16785 leta 2015),
- največkrat številka ena na koncu sezone (7),
- največ zmag nad igralci prve deseterice (245),
- boljši v medsebojnih dvobojih tako z Nadalom (30:29) kot Federerjem (27:23).

Riddle: Opinion Poll - Ali je Novak Đoković najboljši tenisač v zgodovini?

"Nočem govoriti o tem, da sem najboljši v zgodovini. To je nespoštljivo do prvakov prejšnjih generacij, ki so utirali pot. Prepuščam debato o GOAT-u drugim. Zelo zaupam vase. Ta pokal je še ena potrditev stopnje tenisa, ki ga lahko igram," je dve uri pozneje po številnih intervjujih, fotografiranjih in druženju z navijači na sklepni novinarski konferenci povedal najstarejši zmagovalec Roland Garrosa.

Federerja in Nadala presegel z 11:2 v tridesetih letih

Sorodna novica Đoković z rekordnim 23. turnirjem za grand slam znova na vrhu lestvice ATP

Leta 2010 je bilo razmerje velike trojke v zmagah na turnirjih za grand slam 16 Federer, 9 Nadal, 1 Đoković, leta 2020 20, 20, 17. Sredi leta 2023 je Đoković na vrhu sam s 23 naslovi, Nadal jih ima 22, že upokojeni Federer 20. Medtem ko so krivulje drugim padale, je Đoković kljuboval letom in najboljše dosegel šele v tridesetih. To potrjuje tudi statistika. V 20 letih ima Nole v finalih turnirjev za grand slam razmerje 12:9, v tridesetih letih neverjetnih 11:2.

"Res je, vedno sem se primerjal s Federerjem in Nadalom, saj sta bila moja največja tekmeca v karieri. Onadva sta me definirala kot igralca in sta pravzaprav prispevala k vsemu temu uspehu. Nešteto ur sem premleval in analiziral s svojo ekipo, kaj potrebujem, da ju bom premagal na največjih turnirjih. Ravno Federer in Nadal sta zadnjih 15 let kar precej zasedala moje misli v profesionalnem smislu,” je povedal Đoković, ki je imel pred prihodom v Pariz vse prej kot dobro sezono na pesku.

Đoković prepustil razprave o najboljšemu tenisaču vseh časov drugim

Ivanišević: V glavi ima program za turnirje za grand slam

Zaradi poškodbe je igral le na treh turnirjih, na katerih ni bil uspešen. Še posebej boleč je bil izpad na turnirju v Banjaluki. A Đoković je še enkrat dokazal, da je najboljši takrat, ko je treba. "V glavi ima neki program, ki ga odpre na turnirjih za grand slam. V trenutku, ko je prišel v Pariz, je bilo vse drugače. Bil je bolj motiviran, lačen zmag," se spominja začetka letošnjega Roland Garrosa njegov trener Goran Ivanišević. Đoković mu je pritrdil: "Prišel sem v Pariz s slabo popotnico. Toda tukaj sem se počutil drugače, v trenutku, ko sem prvič stopil na igrišče. Vedel sem, da imam zelo dobre možnosti proti vsakemu v igri na pet nizov. Večina teniških igralcev igra pod velikim pritiskom proti meni, ko se igra do tri. Tega se zavedam in v tem uživam," je povedal Đoković.

Đoković na pariškem pesku osvojil rekordni 23. turnir za grand slam

Srb je, kot po navadi, največ prikazal v ključnih trenutkih. Letos je v Roland Garrosu odigral šest podaljšanih iger in vseh šest dobil. Prevedeno v točke: 42:13. Število nevsiljenih napak v vseh šestih? 0 (nič!).

"Najprej ti vzame noge, nato dušo in izkoplje grob"

"V polfinalu so Alcaraza postavili za favorita proti Đokoviću. Rad imam Carlosa, res je dober in bo osvojil ne vem koliko velikih turnirjev, toda nikoli ne bi smel biti favorit. Res je, dobro je igral na pripravljalnih turnirjih, toda to je turnir za grand slam. Tu gre za živce. Videli ste, kaj se mu je zgodilo v tretjem nizu. Novak ve, Novak čaka. Tako kot je rekel Andy Roddick – najprej ti vzame noge, nato še dušo. Izkoplje ti grob in imaš pogreb. Mrtev si, adijo, hvala, ker si prišel," je bil slikovit Ivanišević.

Đoković se po izjemnem rekordu še ne misli ustaviti

Do rekorda na najvišji gori v karieri

Prvi igralec sveta je presrečen, da je do rekorda prišel na pesku. "Ta podlaga je tako zahtevna in polna izzivov. Za vsak udarec moraš delati dvojno v primerjavi z drugimi podlagami. Vsaj tako čutim jaz, tako da je na neki način simbolično, da rekord slavim prav tukaj. Vse skupaj je zato še slajše. Seveda ničesar ne odvzemam drugim turnirjem za grand slam, toda zame je Roland Garros najvišja gora v karieri. To je ena mojih najljubših lovorik v karieri. Vedel sem, da gre za zgodovino. V finalu sem se skušal pripraviti kot za vsako drugo tekmo, toda lagal bi, če bi rekel, da nisem razmišljal o ciljni črti," je povedal Đoković, ki je prav tako prvi v zgodovini s po najmanj tremi lovorikami na vsakem od štirih turnirjev za grand slam.

"Mladi, pozabite preteklost, naj vas žene prihodnost"

"Kot sedemletnik sem sanjal, da bom nekoč osvojil Wimbledon in postal številka ena. Čutil sem, da imam moč, da sam krojim svojo usodo. Poskušam si vizualizirati vsako posamezno stvar v življenju, ne samo verjeti vanjo, ampak jo resnično čutiti z vsako celico v telesu. Vsakemu mlademu hočem poslati sporočilo, naj pozabi, kaj se je zgodilo v preteklosti, in da je prihodnost tista, ki te žene naprej. Če želiš boljšo prihodnost, jo moraš ustvariti. Vzemite stvari v svoje roke, verjemite, ustvarjajte," je v osemminutnem navdihujočem govoru, ki se ga ne bi branil niti kakšen predsedniški kandidat, povedal Đoković.

In ni pozabil dodati: "V Pariz se bom vrnil naslednje leto." Zakaj bi odnehal, če zmaguje kot za stavo?

Naslednji izziv: izenačitev s Federerjem in naskok na sveti gral

Zdaj je na vrsti napad na Wimbledon in osmo lovoriko, s čimer bi se izenačil z Rogerjem Federerjem. S tretjo kljukico v letu bi prišel tja, kjer je pred dvema letoma že bil. Na prag koledarskega grand slama. Takrat mu ga je v finalu New Yorka odvzel Daniil Medvedjev. Đoković je na novi misiji in v daljavi se že blešči tudi ta sveti gral, ki ga v moderni dobi nima še nihče.

Kavčič: Proti Đokoviću je na turnirjih za grand slam zelo težko sestaviti taktiko