30. april 1993 na osrednjem igrišču v Hamburgu – najhujši trenutek v življenju Monike Seleš.
30. april 1993 na osrednjem igrišču v Hamburgu – najhujši trenutek v življenju Monike Seleš.

Ne le športna, celotna svetovna javnost je obnemela. Nikoli pred tem (seveda tudi nikoli pozneje) se na teniških igriščih ni zgodil tak incident, ki bi se lahko končal še veliko bolj tragično.

Petek, 30. aprila, ob 18.50 na osrednjem stadionu teniškega kompleksa Rothenbaum v Hamburgu. Monika Seleš se v četrtfinalu meri z Bolgarko Magdaleno Maleevo. Pri izidu 6:4 in 4:3 ob menjavi strani je Parche zlahka prišel na igrišče, varnostniki sploh niso bili pozorni. Iz bele plastične vrečke je potegnil kuhinjski nož in zabodel Moniko.

Na televizijskem prenosu med odmorom niso kazali igralk, tudi novinarji in gledalci niso bili pozorni, vsi pa so slišali glasen krik prve igralke sveta. Varnostniki so Parcheja odvlekli s stadiona, zdravnik pa je hitro naročil reševalno vozilo.

"To sem naredil za Steffi! Večkrat sem ji pisal pisma. Najprej sem razmišljal o samomoru, ko sem jo gledal ob porazih. Odločil sem se, da Moniki zadam udarec, nisem pa je želel ubiti. To vsekakor ni bil moj načrt," je na zaslišanju na policijski postaji v Hamburgu povedal Parche, ki je deloval odsotno.

V reševalnem vozilu se ji je svet sesul v prah
Spomin na petek, ki ji je popolnoma spremenil življenje, je zapisala v knjigi Getting a Grip (Pridobiti oprijem): "Spominjam se, da sem sedela in se brisala z brisačo. Nagnila sem se naprej, da bi naredila požirek. Čas se nama je iztekal in imela sem suha usta. Ravno, ko sem se z ustnicami dotaknila kozarca, sem v hrbtu začutila grozljivo bolečino. Zagledala sem moškega s kapo in nasmehom na obrazu. Roke je imel dvignjene nad glavo, v rokah pa je imel nož. Spet je želel iti proti meni. Nisem razumela, kaj se dogaja."

"Popoln kaos je nastal okoli mene. Varnostniki so ga odvlekli iz stadiona. Zabodel me je pred 10.000 gledalci na stadionu. Zelo me je bolelo. Take bolečine si nisem predstavljala. Težko si je v istem trenutku predstavljati bolečino in še šok, ki je nastal. Celotno telo je otrpnilo. Ko me je brat držal za roko v reševalnem vozilu, sem se začela zavedati, da se mi je svet sesul v prah. Nisem si mislila, kaj bo šele sledilo ..."

Steffi jo je obiskala v bolnišnici
V soboto, 1. maja, je Steffi Graf obiskala Univerzitetni klinični center Eppendorf blizu Hamburga. "Imeli sva zelo čustven pogovor. Le jokali sva. Veliki tekmici sva bili v nekem novem položaju. Prišla sem v sobo, kjer sta bila tudi starša in brat. Zares slabo se počuti, čeprav rana sploh ni težava. Veliko stvari se ji dogaja v glavi. Povedala sem ji, da vsi mislimo na njeno zdravje," je na novinarski konferenci povedala Nemka, ki je bila zelo potrta.

Tenis je le velik posel, kjer se vse vrti okoli denarja
Organizatorji so se odločili, da se bo turnir nadaljeval, kar je bil zelo sporen sklep. V nedeljo, 2. maja, je bil osrednji stadion poln na finalu. Grafova je bila z mislimi popolnoma drugje. Igra je katastrofalna in bila nemočna proti Arantxi Sanchez Vicario (3:6 in 3:6). Varnostniki so bili na vsakem koraku, novinarji z vsega sveta so obiskali Hamburg in poročali o incidentu, tenis je bil obrobna tema.

"Dva dneva sem bila v velikem šoku. Izgubila sem občutek za čas. Prepričana sem bila, da so turnir prekinili v petek. Organizatorji so bili drugačnega mnenja. To je bila velika lekcija. Tenis je le velik posel, kjer se vse vrti okoli denarja," je zapisala Seleš.

Günter Parche ni bil zgovoren, vedno je bil vase zaprt, imel je malo prijateljev, zelo podrobno pa je spremljal kariero Steffi Graf, ki jo je oboževal.
Günter Parche ni bil zgovoren, vedno je bil vase zaprt, imel je malo prijateljev, zelo podrobno pa je spremljal kariero Steffi Graf, ki jo je oboževal.

Samotar, ki je živel pri teti in bil "avtomat na stružnici"
Takrat 38-letni Parche je živel v vasi Görsbach blizu Nordhausna v zvezni deželi Turingiji. Več kot 30 let je stanoval v hiši tete. Mati je prenehala skrbeti zanj, ko je imel le 8 let. Bil je samotar, nikoli ni imel dekleta.

Vse do združitve Nemčije leta 1990 je delal v tovarni motornih vozil v Nordhausnu. Njegov šef ga je pohvalil, saj je vedno opravil svoje delo brezhibno. Ni bil vpadljiv, zelo malo je govoril in ni iskal izgovorov. Sodelavci so ga imeli za "avtomat na stružnici", saj se ni nikoli pritoževal pri delu. Psihične težave so se nato stopnjevale, ko je izgubil zaposlitev na začetku devetdesetih let.

Steffi Graf je bila zanj boginja
Njegov odvetnik Otmar Kury je po pogovoru s Parchejem sporočil: "Steffi Graf je bila zanj boginja. Oboževal jo je. Njeni uspehi so izpolnjevali njegovo življenje. Z vlakom se je odpeljal v Hamburg, v plastični vrečki je imel poleg hrane še nož. Prvič v življenju je spal zunaj svojega stanovanja. Privarčeval je nekaj denarja, da si je lahko privoščil spanje v poceni motelu, kupil je tudi vstopnice za turnir. Med četrtfinalom Seleševe je razmišljal, da ne bi uporabil noža, če bi izgubila."

Rana globoka okoli dva centimetra
"V roki je imel manjši kuhinjski nož. Če bi ga z vso silo zarinil v hrbet, bi jo lahko ubil. Zadel bi lahko tudi pljuča in srce. Zdravniki so me obvestili, da je bila rana globoka maksimalno dva centimetra," je še dodal Parchejev odvetnik.

Dobil je le dve leti pogojne kazni
12. oktobra 1993 se je začel odmeven proces v Hamburgu. Parche je dobil smešno kazen – dve leti pogojno zaradi telesne poškodbe. Po nasvetu odvetnika je priznal krivdo in se pokesal. Pet mesecev je moral preživeti za zapahi, ko je čakal na sojenje, a nato je bil na prostosti.

"Poskus umora. To bi bila pravična kazen. Ko mi je brat sporočil, da je dobil le dve leti pogojne kazni, sem bila brez besed," je v biografiji zapisala Seleseva.

Seleseva v Berlinu končala niz 66 zmag Grafove
Steffi Graf je bila absolutna vladarka svetovnega tenisa. Med letoma 1987 in 1990 je osvojila devet turnirjev za grand slam. Njen forhend je jemal sapo in tekmice so se velikokrat borile, da so sploh osvojile kakšno igro.

20. maja 1990 se je vse spremenilo. Na turnirju WTA v Berlinu sta se v sanjskem finalu srečali prva in tretja igralka sveta. 16-letnica iz Novega Sada je bila neverjetno zagrizena, udarci z osnovne črte so bili premočni za Nemko.

Parche si je seveda ogledal televizijski prenos finala. Monika je bila boljša s 6:4 in 6:3 po 63 minutah. Razlika je bila očitna, Grafova je bila popolnoma nemočna in njena serija 66. zaporednih zmag je bila končana.

Sobota, 9. junij 1990: Monika Seleš je postala najmlajša zmagovalka Roland Garrosa v zgodovini. Ta rekord še vedno velja. Mati Ester in oče Karolj sta bila navdušena. Foto: AP
Sobota, 9. junij 1990: Monika Seleš je postala najmlajša zmagovalka Roland Garrosa v zgodovini. Ta rekord še vedno velja. Mati Ester in oče Karolj sta bila navdušena. Foto: AP

Roland Garros osvojila 13 let po Mimi Jaušovec
Dva meseca zatem sta se pomerili v finalu Roland Garrosa, Monika je bila boljša s 7:6 in 6:4. Napeto podaljšano igro je dobila z 8:6, v ključnih trenutkih je bila najmočnejša. To je bil njen prvi turnir za grand slam. Jugoslavija je bila junija 1990 še skupna država in tudi v Sloveniji je imela Seleševa ogromno navijačev.

Po 13 letih je imela Jugoslavija znova zmagovalko na pariškem pesku, potem ko je leta 1977 prestižni pokal dvignila Mariborčanka Mima Jaušovec.

Marca 1991 že na prvem mestu lestvice WTA
Seleš je marca 1991 v Palm Springsu postala številka ena svetovnega tenisa. "Imela je le 15 let in popolnoma me je nadigrala. Še nikoli nisem videla take igralke," je osupnila legendarna Chris Evert.

Osem lovorik za grand slam v vitrini pred 20. rojstnim dnevom
Veliki tekmici sta se srečali tudi v nepozabnem finalu Roland Garrosa 1992. Grafova je iztisnila maksimum, bila izjemno blizu zmagi, a je Seleševa znova dvignila pokal po zmagi s 6:2, 3:6 in 10:8. Le na sveti travi v Wimbledonu ni imela možnosti, Grafova se je veselila s 6:2 in 6:1. Januarja 1993 v Melbournu je Nemka dobila prvi niz, nato pa zmogla le še pet iger. To je bil že osmi naslov za Monico v izjemni karieri. Pri 19 letih je kazalo, da bo podrla številne rekorde ...

Grafova dobila deset turnirjev za grand slam v treh letih in pol
Grafova je pred prihodom Seleševe na veliko sceno osvojila osem turnirje velike četverice, v treh letih prevlade najstnice iz Novega Sada pa je osvojila le Wimbledon v letih 1991 in 1992.

Ko je Monica na Floridi okrevala, je Grafova nizala zmage na grand slamih. Osvojila je štiri zapored. Med junijem 1993 in septembrom 1996 je dobila kar deset turnirjev za grand slam.

Parche je uspel: Monika je imela nočne more, praznila je hladilnik ...
"Najbolj tragično je, da je Parche uspel, čeprav ni načrtoval vsega skupaj na tak način. Psihološke posledice so bile hude," je priznal Parchejev odvetnik Otmar Kury.

"Realno gledano bi po taki poškodbi lahko znova igrala po pol leta. Čustveno sem bila razvalina, ki ni bila primerna za teniška igrišča. Dve leti sem imela nočne more, praznila sem hladilnik. Vedela sem za vse trgovine, ki so bile odprte tudi ponoči," je spomine na težke čase obujala Seleš.

Monika Seleš in Steffi Graf sta odigrali zadnja dva finalna obračuna na stadionu Louisa Armstronga, ki je bil do leta 1996 osrednje igrišče grand slama v New Yorku. Obakrat se je veselila Nemka. Foto: AP
Monika Seleš in Steffi Graf sta odigrali zadnja dva finalna obračuna na stadionu Louisa Armstronga, ki je bil do leta 1996 osrednje igrišče grand slama v New Yorku. Obakrat se je veselila Nemka. Foto: AP

Pravljična vrnitev v Torontu
Leta 1994 je Seleševa postala ameriška državljanka. Zavzeto je trenirala in se vrnila avgusta 1995 v Torontu. Svetovna športna javnost je spremljala vsak njen korak po 28 mesecih tekmovalnega premora. Osupnila je z izjemnimi predstavami in postavila rekord turnirja, saj je v petih dvobojih oddala le 14 iger. V polfinalu je odpravila Gabrielo Sabatini s 6:1 in 6:0, v finalu pa Amando Coetzer s 6:0 in 6:1.

Govor po veliki zmagi je segel do srca. To je bila verjetno njena največja zmaga v karieri, oče Karolj je točil solze po finalu. Stadion je bil nabito poln na vseh petih obračunih, organizatorji so celo dodali stole. Toliko novinarjev se še nikoli ni zbralo na turnirju v Kanadi, štirikrat več kot leto prej.

Steffi boljša v napetem finalu v New Yorku
Navdušila je tudi na prvem turnirju za grand slam po vrnitvi. Na stadionu Louisa Armstronga sta se v finalu srečali s Steffi Graf. Nemka je bila boljša s 7:6, 0:6 in 6:3. V drugem nizu ni imela nobenih možnosti, a je Monika porabila preveč energije in v odločilnem nizu je precej popustila.

Z dolgoletno prijateljico Jennifer Capriati sta redni gosti na sprejemih v teniški hram slavnih v Newportu. Monika Seleš je bila sprejeta med elitno druščino 11. julija 2009. Foto: AP
Z dolgoletno prijateljico Jennifer Capriati sta redni gosti na sprejemih v teniški hram slavnih v Newportu. Monika Seleš je bila sprejeta med elitno druščino 11. julija 2009. Foto: AP

Zadnja velika zmaga v Melbournu januarja 1996
Januarja 1996 ji je v polfinalu Odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu uspela vrnila vrnitev proti Chandi Rubin. Američanka je zapravila vodstvo s 5:2 v odločilnem nizu, ko je dvakrat servirala za finale, kjer pa je nato Monika odpravila Anke Huber s 6:4 in 6:1. To je bil deveti in hkrati zadnji naslov na turnirjih za grand slam.

Le nekaj tednov po smrti očeta v finalu Roland Garrosa
Smrt očeta Karolja spomladi 1998 je bila nov velik udarec. Posvetila mu je Roland Garros 1998, ko je v polfinalu ugnala prvo igralko sveta Martino Hingis s 6:3 in 6:2, a nato izgubila finalni obračun proti Arantxi Sanchez Vicario s 6:7, 6:0 in 2:6.

Med turnirji se je dolgočasila, hrana pa je bila na voljo ob vsaki uri
Zadnji obračun v karieri je odigrala na Roland Garrosu maja 2003 v 1. krogu proti Nadji Petrovi, ko je imela težave s poškodbo stopala. V zadnjih petih letih kariere je zbrala še 12 turnirskih zmag, na turnirjih velike četverice pa se ni več prebila v finale. Njena fizična pripravljenost je bila preslaba in najboljše igralke sveta so to znale izkoristiti.

Monika Seleš se je junija 2014 poročila z ameriškim milijarderjem Tomom Golisanom, ki je star že 81 let, torej 32 let več od nje. Trikrat je neuspešno kandidiral za župana New Yorka, a je zelo uspešen poslovnež. Njegovo imetje ocenjujejo na 5,2 milijarde ameriških dolarjev. Foto: Reuters
Monika Seleš se je junija 2014 poročila z ameriškim milijarderjem Tomom Golisanom, ki je star že 81 let, torej 32 let več od nje. Trikrat je neuspešno kandidiral za župana New Yorka, a je zelo uspešen poslovnež. Njegovo imetje ocenjujejo na 5,2 milijarde ameriških dolarjev. Foto: Reuters

"Ko sem se vrnila na igrišče avgusta 1995, nisem bila niti blizu formi iz leta 1993. V vseh velikih mestih sveta sem se med turnirji dolgočasila, hrana pa je bila na voljo ob vsaki uri. V vsakem mestu sem vedela, kaj se splača naročiti. Bila sem že precej starejša in nova generacija je zavzela mesta na vrhu lestvice WTA. Igralke so bile višje in precej močnejše," se je vrnitve spominjala Seleš, ki nikoli več ni igrala turnirja v Nemčiji.

Organizatorjem turnirja v Hamburgu ni bilo treba plačati 24,4 milijona mark
Steffi Graf je končala kariero avgusta 1999 z 22. turnirji za grand slam. Prav lahko bi se zgodilo, da bi jih toliko osvojila Monika, če bi Günter Parche tisti petek ostal v dnevni sobi pri svoji teti v Görsbachu ...

"Zgodilo se mi je nekaj groznega, ki je mojo kariero takoj obrnilo v popolnoma drugo smer. Moja duša je bila resno poškodovana. V eni sekundi se je vse spremenilo."

Odvetniki Seleševe so sestavili tožbo proti organizatorjem turnirja v Hamburgu. Plačali naj bi 24,4 milijona nemških mark, a je sodišče tožbo zavrnilo.

Parche umrl avgusta lani
Parche je doživel več srčnih napadov, 14 let je živel v domu za oskrbovane osebe. Umrl je avgusta lani, star je bil 68 let.


Vsi finalni nastopi Monike Seleš na turnirjih za grand slam (9 zmag in 4 porazi):
Roland Garros 1990: Seleš (Jug) – Graf (Nem) 7:6 (6), 6:4
Melbourne 1991: Seleš (Jug) – Novotna (Češ) 5:7, 6:3, 6:1
Roland Garros 1991: Seleš (Jug) – Sanchez Vicario (Špa) 6:3, 6:4
New York 1991: Seleš (Jug) – Navratilova (ZDA) 7:6 (1), 6:1
Melbourne 1992: Seleš (Jug) – Fernandez (ZDA) 6:2, 6:3
Roland Garros 1992: Seleš (Jug) – Graf (Nem) 6:2, 3:6, 10:8
Wimbledon 1992: Seleš (Jug) – Graf (Nem) 2:6, 1:6
New York 1992: Seleš (Jug) – Sanchez Vicario (Špa) 6:3, 6:3
Melbourne 1993: Seleš (Jug) – Graf (Nem) 4:6, 6:3, 6:2


Po vrnitvi na igrišča:
New York 1995: Seleš (ZDA) – Graf (Nem) 6:7 (6), 6:0, 3:6
Melbourne 1996: Seleš (ZDA) – Huber (Nem) 6:4, 6:1
New York 1996: Seleš (ZDA) – Graf (Nem) 5:7, 4:6
Roland Garros 1998: Seleš (ZDA) – Sanchez Vicario (Špa) 6:7 (5), 6:0, 2:6