Novak Đoković je po ponesrečenem Adria Touru odstopil kot predsednik sveta igralcev pri združenju ATP, zdaj pa je ustanovil novo združenje PTPA (združenje profesionalnih teniških igralcev). Foto: Reuters
Novak Đoković je po ponesrečenem Adria Touru odstopil kot predsednik sveta igralcev pri združenju ATP, zdaj pa je ustanovil novo združenje PTPA (združenje profesionalnih teniških igralcev). Foto: Reuters

Po zmagi na mastersu v New Yorku, ki je bil tja prestavljen iz Cincinnatija, je Đoković na Instagramu zapisal: "Po današnjem uspešnem sestanku lahko z navdušenjem oznanimo ustanovitev novega združenja profesionalnih teniških igralcev PTPA." Isto sporočilo je na Twitter zapisal tudi Kanadčan Vasek Pospisil. Novo združenje je v začetni fazi delovanja. Đoković: "Trenutno nimamo vseh odgovorov. Za zdaj čakamo, koliko igralcev bi se nam utegnilo pridružiti. Od tam bomo nato nadaljevali delo."

Pozneje je poudaril, da bi se rad približal in vključil najboljših 500 igralcev na lestvici ATP ter najboljših 200 dvojic. "Upamo na veliko večino teh igralcev. Nekje moramo začeti. Kam nas bo to pripeljalo, bo pokazal čas," je poudaril 17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

Nadal in Federer na nasprotnem bregu
Kot pravi Đoković, bo sodelovanje z ATP-jem potekalo nemoteno, medtem pa sta Rafael Nadal in Roger Federer kar na družbenih omrežjih med Đokovićevim sobotnim finalnim obračunom (premagal je Milosa Raonica) izrazila nestrinjanje z odločitvijo velikega tekmeca in pozvala k enotnosti v profesionalnem tenisu.

"Svet se je znašel v zahtevnem in zapletenem položaju. Osebno menim, da smo v času, ko moramo ostati mirni in delovati v isti smeri. To je čas za enotnost in ne ločevanje," je na Twitterju zapisal Nadal.

"So trenutki, ko lahko v tenisu napravimo nekaj velikega, a le dokler smo enotni. Igralci, turnirji in krovne organizacije moramo delovati skupaj. Neenotnost vsekakor ni rešitev," pa je kot odgovor na tvit Nadala dodal Federer.

Sorodna novica Đoković po zelo slabem začetku do naslova v New Yorku

"To ni sindikat, ampak le združenje"
Đoković se je hitro odzval in se ne strinja s Špancem in Švicarjem. "Seveda bi rad videl, da bi se nam pridružila tako Roger kot Rafa. Želim si, da se nam pridružijo prav vsi igralci. Čas za to je primeren. Vsi menijo, da to združenje ne more obstajati skupaj z ATP-jem, a se s tem ne strinjam in poudarjam, da to ni sindikat, le združenje igralcev."

Đokoviću sta se pri ustanovitvi novega združenja pridružila Američan John Isner in Kanadčan Vasek Pospišil, ki sta prav tako kot Srb zapustila mesti v svetu združenja igralcev ATP. Iz ATP-ja so se že odzvali z izjavo in priznali, da je svet tenisa pred zahtevnim obdobjem, a da je mogoče težave rešiti predvsem z enotnostjo in ne z notranjo razklanostjo.

Đoković uspešno opravil generalko za US Open
Đoković v letu 2020 še brez poraza