Teniški igralci so se požvižgali na priporočila ... Foto: Reuters
Teniški igralci so se požvižgali na priporočila ... Foto: Reuters

Novico je za hrvaško javno televizijo potrdil načelnik štaba civilne zaščite mesta Zadar Šime Vicković. "Ne bi govoril o imenih, lahko pa rečem, da je pozitiven še eden od teniških igralcev," je povedal Vicković.

Poleg Ćorića, ki je novico potrdil na Instagramu, sta okužena še trener Dimitrova Christian Groh in Đokovićev trener za telesno pripravo Marco Panichi.

Pozitivnih pet nogometašev Crvene zvezde

Pet nogometašev srbskega prvaka Crvene zvezde je bilo pozitivnih na okužbo z novim koronavirusom, so zapisali na uradni spletni strani beograjskega kluba. Pozitivni so Marko Gobeljić, Njegoš Petrović, Dušan Jovančič, Marko Konatar in Branko Jovičić.

"V Zadru smo testirali 23 ljudi ‒ igralce, trenerje, ožjo ekipo. Pozitivni so trije. Organiziramo karanteno za vse. V izdelavi je popis vseh stikov, s katerimi so se srečali," je še povedal Vicković.

Novak Đoković se po poročanju tako hrvaških kot srbskih medijev ni želel testirati na Hrvaškem in je odpotoval v Beograd. Najboljši igralec na svetu se je takoj po prihodu v Srbijo testiral na novi koronavirus, poleg Đokovića so v Beogradu na testiranje odšli tudi njegova družina in celotna strokovna ekipa, poroča srbski Tanjug. Izsledki testov za zdaj niso znani. Drugi člani Đokovićeve ekipe ‒ Goran Ivanišević, Đorđe Đoković, Miljan Armanović, Goran Đoković – so se testirali že v Zadru in so negativni na koronavirus.

Okužen je tudi Borna Ćorić, ki ga je Novak Đoković v soboto zvečer premagal v skupinskem delu. Pred tem je Ćorić premagal Dimitrova. Nedeljski finale je bil odpovedan. Foto: Reuters
Okužen je tudi Borna Ćorić, ki ga je Novak Đoković v soboto zvečer premagal v skupinskem delu. Pred tem je Ćorić premagal Dimitrova. Nedeljski finale je bil odpovedan. Foto: Reuters

Številne kritike zaradi neodgovornega vedenja
Đoković je v zadnjih tednih poslušal ostre kritike zaradi polnih tribun in nespoštovanja higienskih protokolov na ekshibicijskih turnirjih. Večina se zgraža zaradi sproščenosti igralcev in navijačev, neupoštevanja osebne razdalje in neuporabo zaščitnih mask. Igralci so se objemali ob mreži, pozirali na fotografijah in se zabavali po nočnih klubih, piše Reuters.

Avstralec Nick Kyrgios, 40. igralec sveta, je dejal, da je bila organizacija turnirja v Zadru "neumna odločitev" in da se ne gre šaliti pri upoštevanju vseh varnostnih ukrepov. Chris Evert, nekdanja številka ena, je kritizirala organizatorje zaradi neupoštevanja omejevanja socialnih stikov. "Popoln fizični stik, brez mask, celo navijači so bili brez mask. Tega res ne razumem."

Izbruh koronavirusa na Đokovićevem turnirju

Vroča zabava v Beogradu
Dimitrov se je s koronavirusom najverjetneje okužil že prejšnji teden na prvem turnirju Adria Toura, ki ga organizira prvi teniški igralec sveta Novak Đoković. Bolgar je bil v Zadru od srede do sobote, ko je tudi odigral dvoboj, a se je nato zaradi slabega počutja umaknil. V nedeljo je iz Monte Carla sporočil, da je pozitiven na koronavirus.

Dimitrov se je v Beogradu in Zadru vsak dan družil z množico ljudi. Iz Beograda so prejšnji teden na družbena omrežja prišli tudi posnetki o vroči zabavi v enem izmed nočnih klubov. Dimitrov je v Zadru igral košarkarsko tekmo z vsemi teniškimi kolegi in se družil z otroki.

Tudi Troicki okužen
Pozitiven je tudi Đokovićev rojak Viktor Troicki, ki je nastopil na prvem turnirju v Beogradu, nato pa pod pretvezo poškodbe končal svoje nastope na turnirju.

Nadaljnja turnirja v Banja Luki in Sarajevu sta pod velikim vprašajem.

Nove okužbe v Zadru po teniškem turnirju