Naomi Osaka bi se morala v sredo v 2. krogu srečati z Romunko Ano Bogdan, a je nastop odpovedala. Foto: EPA
Naomi Osaka bi se morala v sredo v 2. krogu srečati z Romunko Ano Bogdan, a je nastop odpovedala. Foto: EPA

V 1. krogu je Osaka s 6:4 in 7:6 ugnala Romunko Patricio Mario Tig. Po dvoboju je bila Japonka kaznovana s 15.000 ameriškimi dolarji zaradi neudeležbe na novinarski konferenci.

Prva Azijka, ki se je povzpela na prvo mesto lestvice WTA in zmagala na štirih grand slamih, je že med tednom napovedala, da zaradi psihičnih težav ne bo govorila s predstavniki sedme sile.

Za glavni razlog bojkota medijev je Osaka navedla, da so nekatera vprašanja po koncu dvobojev za igralce le "brcanje človeka, ko je že tako na tleh".

Vseeno so jo organizatorji povabili na novinarsko konferenco in ji ob kazni zagrozili, da bo, če bo nadaljevala ignoriranje novinarjev, deležna nadaljnjih sankcij, vključno z izključitvijo s turnirja.

"Zdaj si bom vzela nekaj premora. Ko bo prišel pravi čas, se bom z odgovornimi skušala dogovoriti, da bodo stvari potekale po pravi poti za igralce, novinarje in navijače," je sporočila štirikratna zmagovalka turnirjev za grand slam.

"Mislim, da je najboljše za turnir, druge igralke in moje dobro, da odstopim, da bi se lahko znova vsi posvetili tenisu," je še zapisala 23-letna Japonka, ki je dodala, da je imela depresijo po zmagi na OP ZDA leta 2018.

"Veliko teniških novinarjev je bilo zelo prijaznih. Moram se jim opravičiti. Nikoli nisem uživala v javnih nastopih in vedno me je bilo strah, ko se je zbralo ogromno število novinarjev z vsega sveta. Vedno sem nervozna, ko jim skušam najbolje odgovoriti," je dodala Osaka.

Glede na pravila turnirjev so za vse igralce novinarske konference po vsakem dvoboju obvezne. Prav tako morajo pred turnirji sodelovati na medijskih dogodkih. Osaka redno napolni novinarske sobe po dvobojih zaradi svojih pogledov na tenis in tudi zaradi dogajanja zunaj igrišč.