Andrej je letos osvojil že pet turnirjev. Foto: Reuters
Andrej je letos osvojil že pet turnirjev. Foto: Reuters

V finalu je premagal dve leti starejšega Lorenza Sonega s 6:4 in 6:4. Rubljov v finalu niti enkrat ni izgubil servisa, v prvem nizu mu je brejk uspel v peti igri, v drugem pa v deveti igri.

Italijan ostaja pri enem naslovu v karieri (Antalya 2019), nastop v finalu pa je bil njegov vrhunec leta. V zadnjem krogu kvalifikacij ga je izločil Aljaž Bedene, a je kot srečni poraženec lahko nastopil v glavnem žrebu. V četrtfinalu je poskrbel za senzacijo teniškega leta, ko je oddal le tri igre proti Novaku Đokoviću.

Rubljov na Dunaju osvojil že peti letošnji turnir

Rubljov je letos nastopil v petih finalih in vse dobil. Osvojil je Sankt Peterburg, Hamburg, Adelaide in Doho. Pred tem ima še naslova v Moskvi (2019) in Umagu (2017). S štirimi naslovi v 2020 se lahko pohvali Novak Đoković, dva pa so osvojili Alexander Zverev, Ugo Humbert, Rafael Nadal, Gael Monfils in Cristian Garin.

Z naslovom na 1,4 milijona evrov vrednem turnirju, tretjem zaporednem iz serije 500, si je Rubljov prvič v karieri zagotovil nastop na zaključnem mastersu v Londonu, ki bo potekal od 15. do 22. novembra. Zapolnil je sedmo mesto, kar pomeni, da poleg Đokovića, Nadala, Dominica Thiema, Stefanosa Cicipasa, Danila Medvedjeva in Zvereva ostaja še eno prosto mesto, za katero ima največ možnosti Argentinec Diego Schwartzman.

"S Sonegom sva igrala na challengerju leta 2016 in res je zelo napredoval v štirih letih. Dvorana je bila v teh težkih časih lepo napolnjena. Organizatorji so se zares potrudili," je povedal Rubljov.

Millmanu prvi naslov v karieri
John Millman je zmagovalec turnirja ATP serije 250 v Nursultanu v Kazahstanu z nagradnim skladom 234.080 evrov. 31-letni Avstralec je v finalu po uri in 49 minutah ugnal Francoza Adriana Mannarina, in sicer s 7:5 in 6:1, ter prvič slavil na najvišji ravni.

Millman je pred tem dvakrat igral v finalu, v Budimpešti (2018) in Tokiu (2019), a je obakrat ostal praznih rok. Tokrat je v izenačenem prvem nizu do odločilnega odvzema servisa prišel v 12. igri, v drugem pa je bil še prepričljivejši.

Mannarino je v kazahstanski prestolnici že desetič igral v finalu, do zdaj pa je bil najboljši le lani v Hertogenboschu na Nizozemskem.

V Parizu in Londonu brez gledalcev
Zaključni teniški turnir najboljše osmerice v Londonu bo potekal pred praznimi tribunami. Razlog za to so novi ukrepi v želji po zajezitvi pandemije novega koronavirusa, ki jih je najavil britanski premier Boris Johnson. Brez gledalcev bo potekal tudi zadnji masters sezone v Parizu, ki bo trajal do 8. novembra.

Zaključni turnir, ki že vrsto let poteka v londonski O2 areni, zaradi novih ukrepov ni ogrožen. "Nadaljevali bomo z začrtanim delom, zaključni turnir pa bo potekal brez navzočnosti gledalcev. Še naprej bomo sodelovali s pristojnimi organi in oblastjo v želji, da zagotovimo varnost vseh vpletenih na turnirju," so zapisali v izjavi za javnost.

DUNAJ
(1.409.510 evrov, trda podlaga)

Finale:
RUBLJOV (RUS/5) – SONEGO (ITA)
6:4, 6:4

Polfinale:
SONEGO (ITA) – EVANS (VB)
6:3, 6:4
RUBLJOV (RUS/5) – ANDERSON (JAR)
6:4, 4:1, b.b.