Wimbledon je umaknil prepoved nastopanja za Ruse in Beloruse. Foto: EPA
Wimbledon je umaknil prepoved nastopanja za Ruse in Beloruse. Foto: EPA

Sporazum o nevtralnosti bo vključeval prepoved izražanja podpore ruski invaziji v Ukrajini. Prav tako ne bodo smeli na turnirju sodelovati igralci, ki bodo za sodelovanje na turnirju prejeli "finančno pomoč iz Rusije ali Belorusije, vključno s sponzorstvom podjetij, ki jih upravljata ali nadzirata ti dve državi". Od igralcev se ne bo zahtevalo izražanje kritik svojih vlad.

"Naš namen je sprejeti prijave ruskih in beloruskih igralcev pod pogojem, da tekmujejo kot nevtralni športniki in izpolnjujejo ustrezne pogoje," so zapisali organizatorji travnatih turnirjev v Veliki Britaniji.

"Še naprej v celoti obsojamo rusko nezakonito invazijo in naša iskrena podpora ostaja z ljudmi v Ukrajini. To je bila neverjetno težka odločitev, ki je nismo sprejeli zlahka ali brez velikega premisleka do tistih, na katere bo to vplivalo," je za spletno stran Wimbledona dejal predsednik All England Cluba Ian Hewitt.

"Menimo, da so glede na vse dejavnike to najprimernejši dogovori za letošnje prvenstvo. Hvaležni smo za podporo vlade, ko smo skupaj z našimi kolegi in teniškimi organi upravljali to zapleteno zadevo in se dogovorili o pogojih, za katere menimo, da so izvedljivi. Če se okoliščine bistveno spremenijo od zdaj do začetka prvenstva, bomo razmislili in se ustrezno odzvali," je še dodal Hewitt.

Prepoved nastopov v Wimbledonu in na drugih turnirjih na travi pred njim je lani dvignilo veliko prahu. Na vseh drugih teniških turnirjih so bili nastopi igralcev iz Rusije in Belorusije dovoljeni.

Ukrajina: Odločitev je nemoralna

Na odločitev se je odzval tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, ki je dejal, da je odločitev organizatorjev "nemoralna", obenem pa je pozval Veliko Britanijo, da ruskim in beloruskim tekmovalcem zavrne vizume za prihod v državo v času travnate sezone turnirjev.

"Odločitev je nemoralna. Ali je Rusija končala agresijo in grozodejstva? Ne, Wimbledon se je samo odločil, da bo ustregel dvema sostorilcema v zločinu. Pozivam tamkajšnjo vlado, naj zavrne vizume svojim igralcem," je, kot ga povzema nemška tiskovna agencija dpa, dejal Kuleba.

V moški posamični konkurenci je lani na sveti travi slavil Srb Novak Đoković, pri ženskah pa Jelena Ribakina, Rusinja, ki nastopa za Kazahstan.