Anna Karolina Schmiedlova in Ela Nala Milić. Foto: ITF
Anna Karolina Schmiedlova in Ela Nala Milić. Foto: ITF

Slovakinje so favoritinje, saj Slovenija nastopa brez obeh najboljših igralk, Kaje Juvan in Tamare Zidanšek. Prvič med posameznicami za Slovenijo igrata Ela Nala Milić in Veronika Erjavec.

Ela Nala Milić. Foto: ITF
Ela Nala Milić. Foto: ITF

Ela Nala Milić osemkrat izgubila servis
V uvodnem dvoboju, ki je trajal uro in 40 minut, je Ela Nala Milić izgubila proti Anni Karolini Schmiedlovi s 6:4 in 6:3.

18-letna Milić je na lestvici WTA na 812. mestu. Izgubila je proti 68. igralki sveta Anni Karolini Schmiedlovi, ki je na lestvici skoraj 750 mest višje.

V prvem nizu je najstnica povedla s 3:1, a je nato v peti in deveti igri izgubila servis. V drugem nizu Milić ni niti enkrat zadržala servisa, na obračunu ga je izgubila kar osemkrat.

"Načrt je bil, da začnem agresivno, saj sem enostavno tak tip igralke. Videla sem, da sem popolnoma enakovredna, a sem nato storila preveč neizsiljenih napak, kar je tako izkušena igralka, kot je Schmiedlova, znala kaznovati. Vseeno sem zadovoljna s svojo igro. Vem, da mi bo taka izkušnja pomagala v prihodnosti," je dejala Milić.

Veronika Erjavec se je zelo dobro upirala
Precej bolj napet je bil drugi obračun. Viktoria Hrunčakova, 146. igralka sveta, je bila boljša od Veronike Erjavec s 6:1, 5:7 in 6:3.

203. igralka sveta je bila na začetku dvoboja preveč nervozna in hitro je izgubila uvodnih pet iger. Hrunčakova je z brejkom v sedmi igri drugega niza povedla s 5:3. V deveti igri je imela dve zaključni žogi, a ju ni unovčila. Veronika Erjavec je s štirimi zaporednimi igrami izenačila na 1:1 v nizih.

V drugem nizu je Hrunčakova hitro povedla z 2:0, a je nato izgubila tri igre zapored. Erjavec je popustila v zaključku, v zadnjih štirih igrah obračuna je osvojila le še štiri točke.

Veronika Erjavec. Foto: ITF
Veronika Erjavec. Foto: ITF

"Moja tekmica je odigrala fenomenalen prvi niz. Razorožila me je zlasti z začetnimi udarci in močnimi zaključki tik ob linijah. Ponosna sem, da sem v drugem nizu rešila dve zaključni žogi, žal pa nato v tretjem naredila nekaj napak v odločilnih trenutkih, ki so me stale zmago," je dejala Erjavec.

Kapetan Kraševec se ne predaja
Kljub zaostanku kapetan Andrej Kraševec obljublja boj za zadnje kaplje znoja. "Prva igralka Slovaške je dokazala svojo kakovost, čeprav je Ela igrala zelo dobro, njihova druga igralka pa me je presenetila predvsem s fantastično igro v prvem nizu. Bili smo že v takem zaostanku in na koncu zmagali, zato se bomo tudi jutri borili do zadnjega atoma moči in skušali iztržiti čim boljši rezultat," je povedal Kraševec.

Težka naloga za Slovenke v soboto
V soboto sledijo dve partiji posameznic ter igra dvojic. Zmagovalke dvoboja bodo napredovale na finalni turnir v Sevillo, kjer je Slovenija lani novembra igrala v polfinalu. Poraženke novembra čaka boj za obstanek med svetovno elito Pokala BJK.

Ela Nala Milić izgubila prvi obračun v Bratislavi

POKAL BILLIE JEAN KING
KVALIFIKACIJE ZA ZAKLJUČNI TURNIR

Bratislava (trda podlaga):
SLOVAŠKA – SLOVENIJA 2:0

Schmiedlova – Milić
6:4, 6:3
Hrunčakova – Erjavec
6:1, 5:7, 6:3


Sobota ob 12.00:
Schmiedlova – Erjavec
Hrunčkova – Milić
Hrunčkova-Mihalikova – Lovrič-Potočnik

Tamara Zidanšek je sporočila, da je zbolela za bakterijsko pljučnico in da bo z igrišč nekaj časa odsotna.