Slovenke so se prešerno veselile odmevne zmage. Foto: Sportida/Matic Klanšek Velej
Slovenke so se prešerno veselile odmevne zmage. Foto: Sportida/Matic Klanšek Velej

Po prvem dnevu je bilo 1:1. Drugi dan tekmovanja v Beli dvorani je Kaja Juvan dobila obračun prvorangiranih igralk obeh reprezentanc, in sicer proti 25. tenisačici sveta Šinven Ženg z 2:6, 7:6 in 6:3.

Kaja Juvan je Sloveniji prinesla dve točki. Foto: www.alesfevzer.com
Kaja Juvan je Sloveniji prinesla dve točki. Foto: www.alesfevzer.com

Tretjo točko in skupno zmago pa je Sloveniji prinesla Nina Potočnik, ki je s 6:3 in 6:2 premagala 50. igralko na svetu Šiju Vang. Obračun dvojic je bil nato odpovedan, kar je pomenilo skupno zmago s 3:1.

Nekaj nepotrebno izgubljenih točk
"Že dolgo nisem igrala na turnirjih. Danes je bila tudi višja intenzivnost dvoboja. Začela je res izjemno. Mogoče sem v prvem nizu izgubila nekaj točk popolnoma nepotrebno, zato se je vse hitro obrnilo. Igra namreč tako, da ti preprosto ne da dihati," je slabši prvi niz pojasnila Juvan.

Sorodna novica Kaja Juvan z izjemno predstavo izenačila na 1:1

V tretjem nizu se je sprostila
Rekla sem si: 'Še si tukaj, še si v igri, še se bom borila.' 'Zmorem,' sem si rekla. Tudi v drugem nizu sem bila na koncu malce nervozna. Imela sem tudi nekaj sreče. Pri 6:6 se je žoga čudno odbila od črte. Ampak včasih je tudi ta potrebna za uspeh. V tretjem nizu sem se sprostila. Bila sem že tako dolgo na igrišču, da sem začutila ta tekmovalni ritem. Vrnila sem se v igro. Tudi sama ji nisem pustila dihati. Tudi moje odločitve v tretjem nizu so bile zelo dobre. Pri 5:3 sem se odločila, da bom odigrala zelo potrpežljivo in zato na koncu ni bilo nepotrebnih napak. V tretjem nizu sem ves čas držala visoko raven igre. Zadovoljna sem, da mi je uspelo to njeno hitro igro prebiti. To mi daje veliko motivacije za prihodnost. Videla sem, da lahko igram s temi dekleti. Vidim, da spadam višje, kot sem trenutno na lestvici. Igranje v Sloveniji pred domačimi navijači je bil velik plus. Omenila pa bi, da smo kot ekipa res povezani. Boljše ekipe si ne bi mogla želeti," je bila zadovoljna najboljša Slovenka.

Nina Potočnik je presenetljivo osvojila tretjo točko za Slovenijo. Foto: www.alesfevzer.com
Nina Potočnik je presenetljivo osvojila tretjo točko za Slovenijo. Foto: www.alesfevzer.com

Potočnik se je borila za vsako točko
Kar štiri Kitajke so v prvi stoterici lestvice WTA, Nina Potočnik pa je šele 270, zato je razplet ocenila za najslajšo zmago v karieri: "Trenutno se niti še ne zavedam pomembnosti te zmage. Lahko samo rečem, da sem vesela. Živčnost se je prikradla ob koncu drugega niza, ko sem začutila, da lahko zmagam. Nisem pokazala najboljše igre, a sem se držala taktike, ki smo jo postavili pred začetkom dvoboja. Taktika je bila, da so žoge čim višje, da so spini čim višji, seveda ob konstantnem menjavanju ritma. Borila sem se za vsako točko, to je bilo ključnega pomena."

Slovenija je z zmago napredovala v finale kvalifikacij za zaključni turnir svetovne skupine pokala Billie Jean King (BJK), ki bo novembra 2023. Na tem turnirju, ki trenutno poteka v Glasgowu, nastopa dvanajst najboljših reprezentanc na svetu, aprila prihodnje leto pa se bo šestnajst ekip, med njimi tudi Slovenija, potegovalo za osem prostih mest na zaključnem turnirju.

Nina Potočnik s predstavo kariere šokirala 50. igralko sveta Šiju Vang

Velenje:
SLOVENIJA – Kitajska 3:1

Potočnik – Dženg 6:7 (4), 3:6

Juvan – Vang 6:3, 6:1

Juvan – Dženg 2:6, 7:6 (6), 6:3

Potočnik - Vang 6:3, 6:2

Odpovedano:
Juvan-Potočnik – Joan-Vang

Kraševec: Že pred sedmi leti smo si zastavili cilj, da zaigramo v elitni skupini